Την απαλλαγή των τραπεζών από την υποχρέωση καταβολής ετήσιου τόκου ύψους 10% στο ελληνικό δημόσιο για τις προνομιούχες μετοχές, στην περίπτωση όπου δεν εμφανίσουν προς διανομή κέρδη, προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.Το νέο μνημόνιο αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην απαιτήσει από τις τράπεζες την καταβολή μερίσματος επί των προνομιούχων μετοχών, αν δεν εμφανίζουν προς διανομή κέρδη.
Θέτει μάλιστα την ασφαλιστική δικλίδα ότι για την καταβολή μερίσματος στις προνομιούχες απαιτείται η προηγούμενη συγκατάθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία θα πρέπει να συνομολογίσει ότι μια τέτοια κίνηση δεν επηρεάζει τη διατήρηση επαρκών κεφαλαιακών αποθεμάτων.
Το μνημόνιο διευκρινίζει ότι οι τράπεζες εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τόκου για τις προνομιούχες ακόμη και όταν εμφανίσουν έκτακτα κέρδη, είτε αυτά προέρχονται από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, είτε από εξαγορές (αρνητικό goodwill).
Πρόκειται για όρο με ιδιαίτερη σημασία, καθώς εξασφαλίζει ότι οι προνομιούχες μετοχές θα συνεχίσουν να λογίζονται στα βασικά εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εισηγείται να παραταθεί κατά πενταετία η διάρκεια των προνομιούχων μετοχών και να μετατεθεί η λήξη τους για το 2019, όταν, δηλαδή, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες.
Μόνο οι συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank) έχουν εκδώσει προνομιούχες μετοχές συνολικής ονομαστικής αξίας 4 δισ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 2% του σταθμισμένου ενεργητικού κάθε μιας.
Ειδικότερα, η Εθνική διαθέτει προνομιούχες μετοχές ονομαστικής αξίας 1,35 δισ. ευρώ, η Πειραιώς 750 εκατ. ευρώ, η Eurobank 950 εκατ. ευρώ και η Alpha προνομιούχες ονομαστικής αξίας 940 εκατ. ευρώ.