Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο

Εξαιρούνται από την κινητικότητα οι δημοτικοί αστυνομικοί που υπηρετούν σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Νέες αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο
Αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο, σε σχέση με τις εξαιρέσεις στον θεσμό της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, κατέθεσε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

1. Αυξάνεται στις 12.000 ευρώ, από τις 6.000 ευρώ, που ήταν, το όριο του ετήσιου εισοδήματος για να εξαιρεθεί από την κινητικότητα δημόσιος υπάλληλος που είναι προστάτης ανάπηρου τέκνου ή της συζύγου του.

2. Το ίδιο χρηματικό όριο (12.000 ευρώ) ισχύει πλέον και για την περίπτωση της γονικής μέριμνας τέκνου.

3. Προστέθηκε στις εξαιρέσεις από την κινητικότητα και ο δικαστικός συμπαραστάτης, δυνάμει δικαστικής απόφασης.

4. Εξαιρούνται από την κινητικότητα οι δημοτικοί αστυνομικοί που υπηρετούν σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων. Οι δήμοι αυτοί είναι κατά βάση μικρά νησιά.

5. Οι διαδικασίες ΑΣΕΠ και ειδικά ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, η διαδικασία πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας η οποία διενεργείται εξ ολοκλήρου από το ΑΣΕΠ και ο διαγωνισμός εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης μοριοδοτούνται επιπρόσθετα κατά την αποτίμηση των προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και κατά την επιλογή των υπαλλήλων για να εξέλθουν από το καθεστώς της κινητικότητας.

6. Ορίζεται ρητώς ότι κατά τη διάρκεια της κινητικότητας ο δημόσιος υπάλληλος εξακολουθεί να παραμένει ασφαλισμένος.

Απόψε η ψηφοφορία στη Βουλή 

Εν αναμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας στην ολομέλεια της Βουλής το βράδυ, συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός κοινοβουλίου. Αποτέλεσμα οι συνεχείς αλλαγές σε επιμέρους ρυθμίσεις έως την τελευταία στιγμή, μετά από «διαπραγμάτευση» μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αλλά και τους αρμόδιους φορείς.

Οι τόνοι σήμερα αναμένεται να ανέβουν κατακόρυφα, καθώς, ανάμεσα στους άλλους, τον λόγο θα πάρουν πολιτικοί αρχηγοί, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αλλά και της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, για πρώτη φορά από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Δεν αναμένεται, πάντως, να γίνει το ίδιο με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος, μάλιστα, θα προτιμήσει να μιλήσει το απόγευμα σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ με θέμα «Ετοιμάζοντας την επόμενη μέρα: Η Ελλάδα μετά το μνημόνιο».

Και χθες, πάντως, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης επί της αρχής του νομοσχεδίου στην ολομέλεια, η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από την ένταση μεταξύ των βουλευτών, αλλά και από τις «τροποποιήσεις» σε επιμέρους διατάξεις από τους υπουργούς που εμφανίζονταν κατά κανόνα και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων για λίγο στα έδρανα της κυβέρνησης.

Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Νικήτα Κακλαμάνη, που αποφάσισε να μην μιλήσει όταν πήρε τον λόγο, εγκαταλείποντας την αίθουσα εν μέσω κατηγοριών ότι καλούνται να ψηφίσουν ένα πολυνομοσχέδιο που αρνούνται να υποστηρίξουν οι υπουργοί οι οποίοι το υπογράφουν. Σε αυτό ανταπάντησε λίγο αργότερα, σηκώνοντας το γάντι εμφανώς ενοχλημένος ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. «Εγώ έχω έρθει εδώ για να υπερασπιστώ την πολιτική του υπουργείου Υγείας και είμαι έτοιμος να απαντήσω σε οποιοδήποτε ερώτημα», είπε, καλώντας, μάλιστα, οποιονδήποτε συνάδελφο από οποιαδήποτε πτέρυγα έχει μία καλύτερη ιδέα να του την παρουσιάσει έως το πέρας της διαδικασίας.

Υψηλοί τόνοι είχαν επικρατήσει και νωρίτερα, όταν κατά τη διάρκεια συζήτησης της αίτησης συνταγματικότητας που υπέβαλαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για πέντε διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ο Ανδρέας Κουτσούμπας από τη Ν.Δ. κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοβουλία τους να αναρτήσουν πανό κατά της κυβέρνησης πάνω από το άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη την ώρα της διαδήλωσης, σημειώνοντας ότι ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου...

Για κυβέρνηση που έχει καταστήσει το Σύνταγμα κουρελόχαρτο μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, κάνοντας λόγο για αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο που μετατρέπει το καθεστώς σε δικτατορία.

Ακολούθησαν παρόμοιες φράσεις περί «συμμορίας της καταστροφής» και «συνεχιστών της χούντας» από τη Σοφία Σακοράφα, ενώ τις προτροπές των «αποφασισμένων για ρήξη και ανατροπή» θυμάτων της κυβερνητικής πολιτικής μετέφερε με την ομιλία του ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, χρησιμοποιώντας την ιστορική φράση του Άρη Βελουχιώτη «ραντεβού στα γουναράδικα».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v