Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί το Βερολίνο «ψαλίδισε» τις δόσεις

Η γραμμή Σόιμπλε επέβαλε να περιοριστεί σε 6,8 δισ. το ποσό και να "σπάσει" η δόση. Τι φοβάται το Βερολίνο και γιατί έβαλε… σταγονόμετρο. Το χρηματοδοτικό κενό, τα ANFAs, οι αποκρατικοποιήσεις και η "ρήτρα" του ΔΝΤ.

Γιατί το Βερολίνο «ψαλίδισε» τις δόσεις

Μέχρι και τη Δευτέρα το πρωί, ακόμα και ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλούσε για συνολική δόση 8,1 δισ. ευρώ. Το Eurogroup την «κούρεψε» στα 6,8 δισ., ευθυγραμμίζοντάς την με τις επίσημες εκταμιεύσεις, όπως αυτές συντάχθηκαν από την τρόικα τον περασμένο Μάιο.

Τι απέγινε λοιπόν αυτό το έξτρα 1,3 δισ. ευρώ; Όπως μας ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, η αύξηση της χρηματοδότησης προτάθηκε από την Κομισιόν προφανώς για να ξαλαφρώσει τη χώρα μας από αλλεπάλληλες ασύμφορες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων.

Η Κομισιόν μάλιστα υιοθετούσε τον αριθμό και στα ανεπίσημα briefing της. Το ίδιο έκανε και η ελληνική πλευρά.

Όμως, το βράδυ της Δευτέρας ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε την πρόταση με τη δικαιολογία ότι συνιστά αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος και συνεπώς θα χρειαζόταν έγκριση από την Μπούντεστανγκ, άρα δεν θα περνούσε.

Προκαλεί ερωτήματα γιατί η άρνηση του Β. Σόιμπλε δεν έγινε στο προηγούμενο Eurogroup, όταν η πρόταση ξεκίνησε να κυκλοφορεί, και προέκυψε έναν μήνα μετά. Αρμόδιοι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι μόλις χθες τέθηκε επίσημα, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα ακουγόταν ανεπισήμως μέσα στο Eurogroup ως φήμη!

Βεβαίως, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Το Βερολίνο έχει αποφασίσει να πάρει το παιχνίδι του ελληνικού προγράμματος πάνω του. Και να φρενάρει την όποια συζήτηση για κούρεμα που θα επιδιώξει να ανοίξει το ΔΝΤ. Η καγκελαρία, επηρεαζόμενη από διάφορες διαρροές, θεώρησε ότι η ελληνική κυβέρνηση -που εάν εξασφάλιζε τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ δεν θα είχε πρόβλημα χρηματοδότησης μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014- πιθανόν να  επιδίωκε πρόωρες εκλογές.

Αλήθεια ή ψέματα, οι διαρροές αυτές ώθησαν τη Γερμανία να λάβει την απόφαση επιστροφής στη λογική των δόσεων με το σταγονόμετρο.

Το χρηματοδοτικό κενό, τα ANFAs και το ΔΝΤ

Μάταια η Κριστίν Λαγκάρντ προσπαθούσε να πείσει τους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει θέμα δημοσιονομικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ήταν πιο προσεκτικός και ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει κενό στο «άμεσο μέλλον» και αν υπάρξει αυτό θα προκύψει μετά τα μέσα του 2014, οπότε υπάρχει χρόνος να αντιμετωπιστεί.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν τα δύσκολα και ότι η Κρ. Λαγκάρντ απλώς εννοούσε ότι εάν διαπιστωθεί πως δεν καλύπτεται χρηματοδοτικά το πρόγραμμα για το επόμενο 12μηνο (όπως ορίζουν οι κανόνες του Ταμείου) το ΔΝΤ θα απαιτήσει την ενεργοποίηση της ρήτρας όπου η Ε.Ε. θα κληθεί να καλύψει το κενό.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου ανέφερε στο Euro2day.gr ότι το δημοσιονομικό κενό θα εξετάζεται ανά τρίμηνο.

Όσο για τη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ANFAs των κεντρικών τραπεζών, παρά το γεγονός ότι όλοι οι αξιωματούχοι προσπάθησαν επιμελώς να το καλύψουν, οι πληροφορίες λένε ότι δεν έχει κλείσει. Υπάρχουν κεντρικές τράπεζες που επιμένουν να μη συμμετέχουν και όπως φαίνεται θα πάρει μήνες μέχρι να βρεθεί οριστική λύση. Περί το τέλος του χρόνου ίσως…

Επιπροσθέτως, η κοινή -σιωπηρή- απόφαση να αναπροσαρμοστεί προς τα κάτω η εκτίμηση για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις το 2013 από 2,6 σε 1,6 δισ. ευρώ δημιουργεί νέα τρύπα 1 δισεκατομμυρίου.

Προς το παρόν κανείς δεν συζητάει πώς θα καλυφθεί. Τον Σεπτέμβριο, όμως, θα ανοίξει και αυτό το θέμα.

Το καλό νέο που κομίζει ο κ. Στουρνάρας στην Αθήνα, πάντως, είναι ότι εντός των 10 ημερών η τρόικα θα αποφασίσει εάν ο ΦΠΑ θα μειωθεί στην εστίαση από την 1η Αυγούστου, έστω και πιλοτικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v