Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τελευταία παζάρια για τη δόση

Εάν η τρόικα κρίνει ότι το δημοσιονομικό κενό ξεπερνά τα 8 δισ. το 2015-2016, θα ζητήσει μέτρα από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Τα σημερινά ραντεβού της τρόικας και οι προτάσεις για την Ελληνική Αστυνομία.

Τελευταία παζάρια για τη δόση
Στην κόψη του ξυραφιού είναι οι διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης-Τρόικας με δεδομένο ότι ουσιαστικά έχουν μείνει λιγότερο από είκοσι ώρες για να κλείσει η διαπραγμάτευση και να επέλθει πολιτική συμφωνία πλέον στο Eurogroup της Δευτέρας από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οπως όλα δείχνουν είναι δύσκολο να πιαστεί ο στόχος των απολύσεων και της κινητικότητας στο Δημόσιο και έτσι παρέμβαση γίνεται σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο για να δοθεί πίστωση χρόνου και να τελειώσει θετικά η αξιολόγηση της Ελλάδας και να εγκριθούν, όχι όμως και να εκταμιευθούν τα 8,1 δισ. ευρώ του Ιουλίου.

Την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς ανεβάζει και η τοποθέτηση του Σόιμπλε που εξέφρασε χθες την πεποίθησή του ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα είναι θετική.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείο Οικονομικών, στην Ελλάδα θα δίνονται, τους επόμενους τρεις μήνες όσα χρήματα χρειάζονται για να εκπληρώνει τις ανάγκες της και μετά από έλεγχο για τα προαπαιτούμενα, ενώ σημείωνε με νόημα ότι τον Σεπτέμβριο ο έλεγχος θα είναι και σκληρός καθώς θα πρέπει να κλείσει το δημοσιονομικό κενό της διετία 2015-2016.

Εάν η τρόικα κρίνει ότι το κενό αυτό ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ τότε θα ζητήσει μέτρα από τον σκληρό πυρήνα δηλαδή μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, κάτι που σίγουρα θα πυροδοτήσει αντιδράσεις και θα φέρει εξελίξεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Σε αυτή τη φάση πάντως οι διαφορές που χωρίζουν την κυβέρνηση αναφορικά με τα κενά της φετινής χρονιάς φαίνεται πως έχουν περιοριστεί.

Το δημόσιο

Από το πρωί θα αναζητηθεί η συμβιβαστική λύση για απολύσεις και κινητικότητα. Το ραντεβού τρόικας – Μητσοτάκη που έγινε το πρωϊ ολοκλήρώθηκε. Σε αυτό μετείχε και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης καθώς σημαντικός αριθμός υπαλλήλων από τους δήμους θα εμπλακεί στο σχέδιο.

Η κυβέρνηση διαμήνυσε χθες δια του αρμόδιου υπουργού ότι οι στόχοι για απολύσεις και κινητικότητα δεν αλλάζουν. Επιδιώκει την πίστωση χρόνου με παράλληλη σύντμηση σε 9 μήνες της περιόδου που μένουν οι υπάλληλοι σε καθεστώς κινητικότητας (75% του μισθού). Μετά ή θα βρίσκεται για αυτούς οργανική θέση ή θα απολύονται.

Στο τραπέζι σύμφωνα με πληροφορίες είναι και πρόταση για μετάταξη όλων των απασχολούμενων στις Δημοτικές Αστυνομίες, υπολογίζονται σε 4.000, στην ΕΛ.ΑΣ. Η πρόταση έχει στόχο να λύσει το γρίφο της κινητικότητας και δείχνει να γίνεται αποδεκτή από την τρόικα. Θετικό είναι και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθώς η μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. θα απελευθέρωνε προσωπικό που σήμερα είναι δεσμευμένο στα γραφεία.

Οι τράπεζες

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών θα συναντήσει μαζί με την τρόικα τον Διοικητή της Τράπεζας τη Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, για να εξετάσουν την πορεία και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Το χρονοδιάγραμμα για την πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και η Proton βρίσκονται στο στόχαστρο.

Αισιόδοξος ο Ολι Ρεν

Από την άλλη πλευρά, εύσημα, αλλά και αστερίσκοι προς τις Ελληνικές αρχές σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης του προγράμματος και ανοικτή διαφωνία με το ΔΝΤ ως προς το χρόνο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, περιλαμβάνονται στην απάντηση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Olli Rehn προς την Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά.Η τελευταία ρώτησε για την θέση της επιτροπής αναφορικά με την έκθεση του ΔΝΤ και το mea culpa και την πορεία του ελληνικού προγράμματος..

Απαντώντας στα σχετικά ερωτήματα ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Olli Rehn επεσήμανε ότι «οι ελληνικές αρχές επέδειξαν και εξακολουθούν να επιδεικνύουν ισχυρή προσήλωση στην υλοποίηση του προγράμματος, μολονότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες σε πολλούς τομείς και δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού» ενώ επανέλαβε ότι «η Επιτροπή πιστεύει ότι η οικειοποίηση του προγράμματος από τις ελληνικές αρχές αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία του».

Ειδικά για το ζήτημα της καθυστέρησης στην αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους που σημειώνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του, ο Επίτροπος επανέλαβε ότι «η Επιτροπή δεν συμφωνεί με το συμπέρασμα του ΔΝΤ ότι η αναδιάρθρωση θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα.

Η έκθεση αγνοεί το γεγονός της διασύνδεσης των οικονομιών των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ. Η Επιτροπή φρονεί ότι η αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα θα ενείχε σίγουρα τον κίνδυνο συστημικής μετάδοσης και θα είχε επίσης υπονομεύσει σοβαρά την έκβαση του προγράμματος.

Αυτή ήταν η θέση όλων των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ». Τέλος, στο ερώτημα σχετικά με τον εάν η Επιτροπή προτίθεται να προχωρήσει κι εκείνη στη δημοσιοποίηση αντίστοιχης έκθεσης εσωτερικής αξιολόγησης, ο Επίτροπος Rehn απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση παραπέμποντας στις εκθέσεις αξιολόγησης του προγράμματος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v