Πώς βλέπουν οι επιχειρηματίες το Grecovery

Οι μειωμένες αντοχές μετά τις συνεχείς απώλειες και οι προσδοκίες ανάκαμψης. Τι προβλέπουν οι επιχειρηματίες για την οικονομία. Ο σκεπτικισμός απέναντι στο κλίμα "αισιοδοξίας" και τα δεδομένα. Τα αιτήματα προς την κυβέρνηση.

Πώς βλέπουν οι επιχειρηματίες το Grecovery

«Λαβωμένοι» οι επιχειρηματίες από την πτωτική πορεία του πρώτου φετινού τριμήνου, από τη μία πλευρά, βλέπουν τα αμυντικά όπλα των εταιρειών τους να εξαντλούνται από την πολυετή ύφεση και, από την άλλη πλευρά, ακούν υπουργούς να υποστηρίζουν πως σύντομα (από το φθινόπωρο και μετά) θα αρχίσουν να έρχονται καλύτερες ημέρες!

Οι τριμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων εταιρειών αποτελούν πολύ καλή ένδειξη για το πώς πήγε η πραγματική οικονομία μέσα στο πρώτο τέταρτο της φετινής χρονιάς: Πτώση 9% στις πωλήσεις και υποχώρηση 23% στα λειτουργικά κέρδη, σε σύγκριση με την (επίσης πολύ «φτωχή») αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις ελπίζουν στο (θετικό) σενάριο για σταθεροποίηση της οικονομίας από τον προσεχή χειμώνα και για συγκρατημένη ανάκαμψη στη συνέχεια. Η τάση αυτή επηρεάζεται θετικά από παράγοντες, όπως:

α) H διαφαινόμενη επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη άντληση κεφαλαίων από το ΕΣΠΑ.

β) H πολύ καλύτερη αντιμετώπιση της χώρας από τον διεθνή τύπο και τους ξένους αξιωματούχους.

γ) H επιτυχής ολοκλήρωση της επανακεφαλαιοποίησης στην Alpha Bank και οι αντίστοιχες προσδοκίες που καλλιεργούνται για την Εθνική Τράπεζα και την Πειραιώς (ελπίδα για καλύτερη ρευστότητα στην οικονομία με χαμηλότερα επιτόκια χορηγήσεων).

Το Euro2day.gr έχει παρουσιάσει σειρά τέτοιων τοποθετήσεων από υψηλόβαθμα στελέχη εισηγμένων.
Η αρχή είχε γίνει με τα στελέχη της εταιρείας Πετρόπουλος όταν τον Απρίλιο είχαν υποστηρίξει πως σε ορισμένες δραστηριότητές τους έβλεπαν ότι τα περιθώρια πτώσης ήταν ιδιαίτερα περιορισμένα και σε κάποιες άλλες διαπίστωναν μικρή άνοδο στη ζήτηση, σε σχέση φυσικά με τα πολύ χαμηλά περυσινά επίπεδα.

Τον ίδιο μήνα, ο κ. Γιώργος Δημητρίου (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης εισηγμένης εταιρείας χονδρικού εμπορίου ηλεκτρικών συσκευών) είχε δηλώσει πως η αγορά δείχνει σαν να πηγαίνει να πιάσει τον πάτο του βαρελιού.

Στο ίδιο μήκος κύματος την προηγούμενη εβδομάδα και η Μοτοδυναμική (δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο των οχημάτων), το management της οποίας μίλησε για τάση σταθεροποίησης της αγοράς και για ελπίδες ανάκαμψης μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Χαρακτηριστική ήταν η εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της εισηγμένης Σωτήρη Χατζίκου πως όπως πριν από την κρίση είχαμε υπερβολή της ζήτησης προς τα πάνω τώρα ζούμε τον καιρό της υπερβολής προς τα κάτω, αφού δεν δικαιολογείται τόσο χαμηλή κατανάλωση για επίπεδο ΑΕΠ όπως αυτό που έχει σήμερα η Ελλάδα.

Για συνέχιση της κάμψης της ζήτησης τους πρώτους μήνες του 2013, αλλά σταδιακή διαμόρφωση του κλίματος, που μιλά για αρχή ανάκαμψης από τα τέλη του έτους και μετά, μίλησε και η διοίκηση της ΓΕΚΕ (ξενοδοχείο President), αναφερόμενη γενικότερα με αισιοδοξία για τη μελλοντική τουριστική πορεία της Αττικής, μετά τη βύθιση των τελευταίων ετών.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των πωλήσεών τους στην εγχώρια αγορά από το τελευταίο τρίμηνο του 2013 και μετά εκφράζουν και τα στελέχη του oμίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, και κυρίως των εταιρειών ΣΙΔΕΝΟΡ και ΧΑΛΚΟΡ, λόγω των προσδοκιών για επανεκκίνηση των μεγάλων έργων του Δημοσίου.

Έναν τόνο πιο συντηρητικός ήταν επίσης την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Γενικής Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Κρεμμύδας, ο οποίος διαπίστωσε τη μέχρι σήμερα αδυναμία της ζήτησης στους κλάδους που σχετίζονται με επενδύσεις, επιβεβαίωσε ωστόσο τα σημαντικά περιθώρια ανόδου σε περίπτωση όπου τρέξουν τα έργα του Δημοσίου και υλοποιηθούν επενδύσεις από ιδιώτες.

Σε ό,τι αφορά τον ασφαλιστικό τομέα, μπορεί η πτώση της παραγωγής να έλαβε διψήφιο ποσοστό το πρώτο φετινό τρίμηνο (πάντως σημαντικό μέρος της πτώσης οφείλεται στη μείωση του κινδύνου εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ), ωστόσο κάτι οι «διαρροές» από την κυβέρνηση, κάτι το περιεχόμενο της έκθεσης της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν πως η περίοδος εμπλοκής του κλάδου στον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης δεν θα αργήσει και πολύ, αρκεί και οι ασφαλιστικές από την πλευρά τους να πείσουν τις εποπτικές αρχές για την αξιοπιστία τους.

Διαπιστώσεις, αιτήματα, υποσχέσεις

Γενικότερα, οι επιχειρηματίες διαπιστώνουν τη σημαντική βελτίωση της κατάστασης τους τελευταίους δώδεκα μήνες, βλέπουν φρένο στον ρυθμό πτώσης της ζήτησης, παίρνουν κάποια θετικά μηνύματα για επικείμενη αναστροφή της τάσης, αλλά από την άλλη πλευρά συνεχίζουν να κρατούν σημαντικές αποστάσεις από το κλίμα των μεγάλων προσδοκιών που επιχειρείται να καλλιεργηθεί από την κυβέρνηση.

Πάντως, η πλειονότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών δεν θέλει να σκέφτεται το σενάριο που προβλέπει για την ελληνική οικονομία ο ΟΟΣΑ, το οποίο αναμένει αρνητική πορεία του ΑΕΠ και για το 2014. «Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα μείνουμε στον κλάδο μόνο εμείς και ίσως ακόμη μία ή δύο εταιρείες. Όλοι οι άλλοι θα αναγκαστούν να κατεβάσουν ρολά», ανέφερε χαρακτηριστικά διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης, εκτίμηση που όμως απηχεί και τις απόψεις πολλών επιχειρήσεων σε πάρα πολλούς κλάδους.

Παράλληλα, οι επιχειρηματίες πιέζουν την κυβέρνηση για άρση των αντικινήτρων που τους έχει φέρει η προσπάθεια του Δημοσίου να περάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα. Το μήνυμα που στέλνουν είναι πως «δεν μπορούμε να αντέξουμε για πολύ ακόμη τον διεθνή ανταγωνισμό, όταν οι ξένοι πληρώνουν πολύ χαμηλότερο κόστος για ενέργεια, ΦΠΑ, εργοδοτικές εισφορές και για άντληση κεφαλαίων. Πρέπει να μειωθούν σύντομα οι φόροι που ανεβάζουν το κόστος και τα υψηλά επιτόκια».

Στο ίδιο μήκος κύματος οι ασφαλιστικές εταιρείες και η Τράπεζα της Ελλάδος καλούν την κυβέρνηση να θεσπίσει φορολογικά κίνητρα προκειμένου να αναπτυχθούν ο δεύτερος και ο τρίτος πυλώνας της ασφάλισης, επουλώνοντας έτσι τις πληγές που θα προβλέπεται να αφήσει η ένδεια του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης.

Το μαζικό μήνυμα των επιχειρήσεων είναι πως οι αντοχές τους εξαντλούνται και πως αν δεν αλλάξουν τα πράγματα γρήγορα θα αρχίσουμε να βλέπουμε «λουκέτα» ακόμη και σε εκείνους τους κλάδους που μέχρι σήμερα θεωρούμε ανθεκτικούς απέναντι στην κρίση.

Πάντως, η κυβέρνηση από τη μία πλευρά καλεί τους επιχειρηματίες... να «αποδείξουν τον πατριωτισμό» τους τώρα που το κλίμα βελτιώνεται και τα πράγματα έχουν ήδη να αρχίσουν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Επιπλέον, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου ζητούν από τον επιχειρηματικό κόσμο πίστωση χρόνου, διαμηνύοντας πως κατανοούν το δίκαιο των αιτημάτων των επιχειρηματιών, αλλά η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων πριν οριστικοποιηθεί η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος στα δημόσια οικονομικά (πάμε μάλλον για το 2014).

Ακόμη όμως και σε μια τέτοια περίπτωση, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τα κυβερνητικά περιθώρια θα είναι πολύ περιορισμένα. Πρώτον, γιατί ήδη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ε.Ε. έστειλαν το μήνυμα για διατήρηση των φόρων και, δεύτερον, γιατί η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις και για αύξηση των κοινωνικών δαπανών σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για πολλούς πολίτες της χώρας.

 

 ***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v