Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις των μέσων σταθερής τροχιάς υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομη και αντισυνταγματική η ιδιωτικοποίηση και η μεταβίβαση των 2.130.434 μετοχών της εταιρείας «ΤΡΑΙΝΟΣΕ - Μεταφορικές Υπηρεσίες Επιβατών και Φορτίου - Ανώνυμη Σιδηροδρομική Εταιρεία» στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Συγκεκριμένα στο ΣτΕ προσέφυγαν: 1) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, 2) η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, 3) η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και 4) ο Σύλλογος Εργαζομένων Προαστιακού Σιδηρόδρομου.
Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην προσφυγή η πλήρης ιδιωτικοποίηση και η μεταβολή της νομικής φύσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ βλάπτει άμεσα τα εργασιακά, ασφαλιστικά και οικονομικά συμφέροντα των μελών τους, καθώς θα επιφέρει αλλαγή των κανονισμών εργασίας, κατάργηση της διευκόλυνσης μεταφοράς του προσωπικού και των συνταξιούχων σιδηροδρομικών, απολύσεις εργαζομένων και αντικατάστασή τους με νεότερους.
Επιπλέον οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη μεταβίβαση της περιουσίας της στο ΤΑΙΠΕΔ είναι αντισυνταγματική, καθώς έπρεπε να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα και όχι απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές ενώσεις, η μεταβίβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αντιβαίνει στο άρθρο 106 του Συντάγματος, καθώς μεταξύ άλλων ανήκει στην κατηγορία των «μεταφορών» και δεν είναι δυνατό να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως.
Τέλος, προβάλλεται επίσης το επιχείρημα ότι η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία σημειώνει οριακά κέρδη θα έχει αρνητική συμβολή στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση και την προοπτική οικονομικής ανάπτυξης θα αυξηθεί η ανεργία , ενώ θα συρρικνωθεί και το σιδηροδρομικό δίκτυο.