Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Διώτης "δείχνει" Βενιζέλο για τη λίστα Λαγκάρντ

Πλήρη ευθύνη για τους χειρισμούς και τελικά τη μη αξιοποίηση της "λίστας Λαγκάρντ" από το ΣΔΟΕ αποδίδει στον Βενιζέλο ο Γιάννης Διώτης. Δεν ξέρω πού είναι το CD υποστηρίζει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο Διώτης δείχνει Βενιζέλο για τη λίστα Λαγκάρντ
Πλήρη ευθύνη για τους χειρισμούς και τελικά τη μη αξιοποιήση της "λίστας Λαγκάρντ" από το ΣΔΟΕ αποδίδει στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη ο κ. Διώτης καταδεικνύει ως αποκλειστικά υπεύθυνο για τους χειρισμούς της "λίστας τον Ευαγγελο Βενιζέλο, ο οποίος ενημερώθηκε αμέσως για την ύπαρξή της.

Όπως εξηγεί, πήρε τη λίστα από τον Γ. Παπακωνσταντίνου τον Ιούνιο του 2011.
"Mου παραδόθηκε ατύπως, χωρίς δηλαδή οποιοδήποτε διαβιβαστικό ή συνοδευτικό έγγραφο του γραφείου του υπουργού, χωρίς συνημμένη αλληλογραφία άλλης αρχής και χωρίς να συνοδεύεται από οποιαδήποτε εντολή περί χειρισμού του εκ μέρους του υπουργού. Την ίδια εποχή γινόταν στα ΜΜΕ πολύς λόγος για την ύπαρξη ηλεκτρονικής λίστας".

Ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ άνοιξε το USB και διαπίστωσε ότι περιείχε πολλά αρχεία excel στα οποία καταγράφονταν ελληνικά ονόματα φυσικών προσώπων και επωνυμίες εταιρειών όπως επίσης διάφορα ποσά σε δολάρια, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά σχετικά με την προέλευση των ποσών.

Σύμφωνα με τον κ. Διώτη, πάντως, οι εγγραφές αφορούσαν χρονικό διάστημα πολύ πριν από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Όταν ο κ. Βενιζέλος ανέλαβε υπουργός Οικονομικών "περί τα τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου του 2011, του παρέδωσα το USB συνοδευόμενο από εκτύπωση μερικών σελίδων ώστε να σχηματίσει άποψη για το είδος του αρχείου... Ο υπουργός ζητησε τη γνώμη μου για τη δυνατότητα αξιοποίησης των πληροφοριών και εγώ του είπα την άποψή μου, ότι ήταν παρανόμως αποκτηθέν και συνεπώς δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Ο υπουργός συμφώνησε με την αποψή μου, κράτησε το USB , δεν μου έδωσε οποιαδήποτε εντολή σχετικά με αυτό και έκτοτε δεν έγινε ποτέ άλλοτε λόγος για το συγκεκριμένο αντικείμενο ούτε κάποια ενέργεια μέχρι την αποχώρησή μου από το ΣΔΟΕ, αφού σύμφωνα με τη νομική πεποίθησή μου δεν θεώρησα αναγκαίο να κρατήσω αντίγραφό του", υπογράμμισε ο κ. Διώτης.

"Το ΣΔΟΕ υλοποιεί την έκαστοτε από την εκτελεστική εξουσία και ιδίως την κυβέρνηση προκρινόμενη πολιτική στους τομείς δράσης του.

Μολονότι η ανωτέρω περιγραφείσα διάκριση των λειτουργικών αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ και των καθηκόντων του προϊσταμένου σε αυτό ειδικού γραμματέα προκύπτει ευθέως από το γράμμα του νόμου αλλά έχει και στη θεωρία προ πολλού παγιωθεί, η εν λόγω διάκριση παραβλέπεται και συγχέεται από τον κ. Βενιζέλο ο οποίος φαίνεται να αντιμετωπίζει το ΣΔΟΕ πρωτίστως ως προανακριτική αρχή", τονίζει ο κ. Διώτης. 

"Αντιφάσκων εαυτόν, μάλιστα, ο εν λόγω μάρτυρας, μολονότι διατίνεται ότι συμφωνεί με τη νομική μου προσέγγιση καθ' όσον αφορά τη νομιμότητα ή μη της αξιοποίησης του USB, καταθέτει αυτά, πως αν του υλικό αυτό είχε περιέλθει πρώτα σε μένα ως υπουργό θα το παρέδιδα στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ προς αξιολόγηση και αξιοποίηση".

Γιατί ο υπουργός δέχθηκε το USB όταν του το παρέδωσα; Και γιατί δεν μου το επέστρεψε με την εντολή να το χειρισθώ ως πηγή ανεπίσημων πληροφοριών όπως λέει στην κατάθεσή του; Δεν γνωρίζει ο μάρυρας με ποιον επίσημο τρόπο χειρίσθηκαν τα αντίστοιχα ζητήματα εκ των παρανόμως κτηθέντων στοιχείων άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Είναι δυνατόν να υιοθετείται ο τρόπος με τον οποίο μου παραδόθηκε το USB ως φυσιολογικός τρόπος άσκησης πολιτικής στην Ελλάδα για την πάταξη της φοροδιαφυγής;" αναρωτιέται ο κ. Διώτης. 

Επίθεση κατά Απ. Κακλαμάνη

"Με λύπη μου, βέβαια, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω πως ακόμα και στους υπεύθυνους παράγοντες της πολιτείας υφέρπει η βεβαιότητα -ή ακόμα χειρότερα η απαίτηση- ότι το ΣΔΟΕ ή τουλάχιστον εγώ προσωπικά θα έπρεπε κατά μεν εμφανή τρόπο να τηρήσω τον νόμο, κατά δε αφανή να τον παραβώ διεξάγοντας έρευνες με τη χρήση του παράνομου αποδεικτικού υλικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την ακρόασή μου ο βουλευτής Απόστολος Κακλαμάνης μου επισήμανε κατά τρόπο που δεν θα ήθελα να χαρακτηρίσω ότι "δεν ήταν ανάγκη να διακορεύσω την παρθένο, αλλά οπωσδήποτε να επιχειρήσω ένα φλερτ". Εγώ όμως είχα και εξακολουθώ αμετανοήτως να έχω την άποψη ότι η νομιμότητα δεν ισχύει "a la carte".

Αιχμές κατά των οικονομικών εισαγγελέων

Ο κ. Διώτης επικρίνει τους οικονομικούς εισαγγελείς πως δεν του χορήγησαν αντίγραφο της λίστας και αντί αυτής περιέλαβαν στη δικογραφία αμαρτυρική κατάθεση του Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αναφέρεται "αορίστως σε κάποιο ποσό που προκύπτει από τη λίστα", με αποτελεσμα εκείνος να μην μπορεί να αντικρούσει την κατηγορία.

"Αισθάνομαι, εν όψει της εκ μέρους σας μάλλον εντυπωσιοθηρικής διατυπώσεως των κατηγοριών που με αφορούν, πως δεν καλούμαι να απαντήσω στον φυσικό μου δικαστή, αλλά μάλλον σε όσους δημιουργούν και διακινούν εντυπώσεις ή βγάζουν το ψωμί τους από αυτό", είπε. 

"Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως την κλήση μου προς παροχή εξηγήσεων την πληροφορήθηκα από τα ΜΜΕ, μία ολόκληρη ημέρα πριν από την επίδοσή της", επισημαίνει ο κ. Διώτης.

Υπογραμμίζει με νόημα μάλιστα το γεγονός ότι οι εισαγγελείς εξέτασαν μάρτυρες προκειμένου να αποφανθούν για το αν η λίστα είναι νομικά αξιοποιήσιμη ή όχι.

Τέλος, υποστηρίζει πως η εν δυνάμει κατηγορία που του αποδίδεται και αφορά την υπεξαγωγή του USB ειναι νόμω και ουσία αβάσιμη.

"Ως εκ του περισσού θα πρέπει να παρατηρήσω πως η κατηγορία περί υπεξαγωγής του USB με τη μορφή ειδικότερα της αποκρύψεως αυτού είναι ουσία και νόμω αβάσιμη διότι όπως αναλυτικά εξέθεσα παραπάνω όχι μόνο δεν απέκρυψα αλλά παρέδωσα ήδη κατά την πρώτη συνάντησή μου με τον υπουργό Οικονομικών το USB αναμένοντας από αυτόν εντολές για τον τρόπο χειρισμού του".

Παπακωνσταντίνου: Δεν γνωρίζω πού είναι η πρωτότυπη λίστα

"Εγώ ο ίδιος ζήτησα τη λίστα Λαγκάρντ από τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών. Το ΣΔΟΕ μπορούσε και έπρεπε να ερευνήσει τα στοιχεία", κατέθεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές κατά των επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρη και Ι. Διώτη για τη διαχείριση της περιβόητης λίστας.

Αίσθηση όμως προκάλεσε και το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός παραδέχτηκε ότι δεν γνωρίζει πού είναι το αρχικό υλικό που πήρε από τη Γαλλία. Όπως εξήγησε, από τη Γαλλία η λίστα με τους 2.000 καταθέτες ήρθε σε μορφή CD και ο ίδιος έδωσε εντολή να γίνει αντιγραφή του υλικού σε USΒ, καθώς θεωρείται πιο ασφαλές. «Το USΒ το έδωσα στον κ. Διώτη, πριν φύγω από το υπουργείο Οικονομικών Το αρχικό CD που πήρα στα χέρια μου μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για εμπιστευτική φύλαξη στο γραφείο μου και δεν ξέρω πού είναι, λυπάμαι αλλά δεν ξέρω πού είναι», είπε ο πρώην υπουργός.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι η λίστα Λαγκάρντ έφτασε στα χέρια του διά της διπλωματικής οδού και ήταν ένα CD με 2.000 ονόματα καταθετών. «Στις αρχές του καλοκαιριού του 2010 πληροφορήθηκα από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ ότι σε συνομιλία που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του έγινε αναφορά από τις γαλλικές αρχές σε στοιχεία καταθετών στην Ελβετία, ανάμεσά τους και Ελλήνων. Οι γαλλικές αρχές θα ήταν διατεθειμένες να στείλουν το υλικό στις ελληνικές αρχές, κατόπιν βέβαια συνεννόησης με το υπουργείο Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v