Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θέλω να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη

Την επιθυμία της να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής. Καταλαβαίνω την οργή των Ελλήνων, σημείωσε. Υπέρ των επενδύσεων με χορηγία... Tobin.

Θέλω να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη
Τη θέλησή της να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, διεμήνυσε η Angela Merkel μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. «Η ύφεση στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από το αναμενόμενο και οι δομικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν με αργό ρυθμό. Επιπλέον είναι και το θέμα της διαφθοράς. Μπορώ να καταλάβω την οργή των Ελλήνων και καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να αποδεχτεί κανείς ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από το εσωτερικό της χώρας και μόνο από εκεί μπορούν να λυθούν» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η κα. Merkel επανέλαβε: «Εύχομαι η Ελλάδα να μείνει χώρα της Ευρωζώνης», επιμένοντας όμως ότι το Βερολίνο περιμένει τα αποτελέσματα της έκθεσης της τρόικας και πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσεις τους όρους που έχουν συμφωνηθεί. Η καγκελάριος δήλωσε μάλιστα πως ο Αντώνης Σαμαράς θα ενημερώσει τους εταίρους του για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με την τρόικα στο πλαίσιο της συνόδου. Συμπλήρωσε ότι κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα διαισθάνθηκε μία μεγάλη επιθυμία για αλλαγή.

«Πολλά κράτη εφαρμόζουν σκληρές μεταρρυθμίσεις και προγράμματα προσαρμογής για να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα προβλήματα... Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα. Είχα τη δυνατότητα να το δω αυτό κατά την επίσκεψή μου στη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα», δήλωσε στους Γερμανούς βουλευτές.

Ευθεία επίθεση από τον Steinbrueck για την Ελλάδα

Παρά τη σαφή δέσμευση της Merkel για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, το αντίπαλο στρατόπεδο των σοσιαλδημοκρατών βρέθηκε στην αντεπίθεση επικρίνοντας τη μέχρι τώρα ελλιπή στήριξη του Βερολίνου προς τη χώρα.

«Ήταν πολύ μεγάλο λάθος που επιτρέψατε στον συνασπισμό σας να ξεκινήσει μία εκφοβιστική καμπάνια ενάντια στην ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Από εσάς δεν έγινε κάποια παρέμβαση, δεν μιλήσατε εξ ονόματος της ευρωζώνης, δεν το αμφισβητήσατε», δήλωσε χτυπώντας το χέρι του στο βήμα ο Peer Steinbrueck, υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία, και συμπλήρωσε: «Ούτε ο Helmut Kohl ούτε κανείς από τους προκατόχους σας δεν θα επέτρεπε να γίνει εκμετάλλευση ενός Ευρωπαίου εταίρου για εγχώριους πολιτικούς λόγους κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Πραγματική παρέμβαση της ευρωζώνης στους εθνικούς προϋπολογισμούς

«Έχουμε καταγράψει πρόοδο στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας με το δημοσιονομικό συμβόλαιο, αλλά είμαστε της άποψης, και μιλώ εκ μέρους όλης της γερμανικής κυβέρνησης επ’ αυτού, ότι μπορούμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας στην Ευρώπη πραγματική εξουσία παρέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς», είπε η Α. Merkel.

Συμπλήρωσε ότι θα προωθήσει την πρόταση του υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, που διατυπώθηκε μία ημέρα νωρίτερα για Επίτροπο Νομίσματος, ο οποίος θα έχει την αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στους εθνικούς προϋπολογισμούς, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που ζητά για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Αναφορικά με την Ισπανία -για την οποία τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι είναι έτοιμη να ζητήσει γραμμή πίστωσης από τον ESM και πως οι αναβολές οφείλονται σε ανησυχίες του Βερολίνου και της Ρώμης- η Α. Merkel σχολίασε: «Είναι απόφαση δική της και μόνο το πόση βοήθεια χρειάζεται. Αυτό το έχω καταστήσει σαφές σε όλες τις συζητήσεις που είχα με τον Ισπανό πρωθυπουργό πολλές φορές». Επίσης συμπλήρωσε πως «οι προϋποθέσεις για την παροχή της στήριξης ορίζονται από τις κατευθυντήριες γραμμές του ESM».

Ως προς το μείζον ζήτημα της τραπεζικής εποπτείας, δήλωσε ότι αυτό που έχει σημασία «είναι η ποιότητα και όχι η ταχύτητα». Διευκρίνισε μάλιστα ότι ακόμη και εάν συμφωνηθεί η νομική βάση για το νέο ευρωπαϊκό εποπτικό όργανο του τραπεζικού κλάδου, δεν αρκεί για να πυροδοτηθεί η απευθείας στήριξης των τραπεζών από τον ESM.

Φόρος επί χρηματοοικονομικών συναλλαγών

Αναφερόμενη στον φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών (γνωστό και ως φόρο Tobin), που έχει διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς μόνο εννέα χώρες δήλωσαν ότι τον υιοθετούν, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως θα ήταν λογικό να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο το οποίο να χρηματοδοτείται από τον φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και να επενδύει σε συγκεκριμένα έργα σε κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Κατέληξε ότι δεν μπορούμε να ανησυχούμε για τη δημιουργία μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων. Αυτό που πρέπει να συζητήσουμε είναι να υπάρξει δημοκρατική νομιμότητα για τις αποφάσεις στην ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v