EE: Πρώτα θα ψηφίσετε, μετά θα λάβετε

Πώς αντέδρασαν οι Βρυξέλλες στη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών. Τι μηνύματα περνούν οι δανειστές. Η επιστροφή της τρόικας και το EWG. Το παρασκήνιο για το θέμα του χρέους. Το μαστίγιο και το καρότο με τη δόση.

EE: Πρώτα θα ψηφίσετε, μετά θα λάβετε
Με ...αυτοσυγκράτηση αντέδρασαν οι αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες, Βερολίνο, και Ουάσινγκτον στις δηλώσεις των τριών αρχηγών μετά την συνάντηση στο Μαξίμου. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, «σημασία έχει τί θα λεχθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες και κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων».

Το γενικό κλίμα πάντως είναι να περάσει η σχετική «γραμμή» προς την Αθήνα ότι η Σύνοδος Κορυφής στις 18-19 Οκτωβρίου, θα ασχοληθεί με την Ελλάδα μόνο εάν έχουν ψηφιστεί από την Βουλή τα μέτρα που θα αποφασιστούν με την τρόικα. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος ακόμα και να βγει το θέμα από την ατζέντα.

Το καρότο - και ανάλογα με το κατά πόσο θα υπάρξει ικανοποίηση από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα - μπορεί να είναι μια ανακοίνωση από το eurogroup, που θα προηγηθεί της Συνόδου Κορυφής κατά 10 ημέρες, ότι θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης όταν ψηφιστούν τα μέτρα.

Οπως μας είπε ο αξιωματούχος οι εταίροι περιμένουν να ενημερωθούν αρμοδίως για το τι ακριβώς συμφωνήθηκε χθες αλλά και πώς σκοπεύει να προχωρήσει από εδώ και πέρα η ελληνική κυβέρνηση «όχι από δηλώσεις που μπορεί να είναι για εσωτερική κατανάλωση, αλλά από τα προσχέδια».

Πρώτο crash test έγινε το βράδυ της Πέμπτης και την Παρασκευή από τον πρόεδρο του ΣΟΕ, κ. Τσακλόγλου ο οποίος ενημέρωσε για τις αποφάσεις και συνάντησε μάλλον χλιαρή υποδοχή. 

Οπως έχουμε γράψει στο παρελθόν, οι συνεδρίες του EWG και της EFC είναι το ήμισυ του παντός. Εκεί κατά κύριο λόγο λαμβάνονται οι αποφάσεις και αποστέλλονται υπό μορφή ατζέντας για τελική διαπραγμάτευση στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης, το eurogroup. Και σπάνια γίνονται σοβαρές αλλαγές.

To Σαββατοκύριακο, λοιπόν, οι εκπρόσωποι της κάθε χώρας θα ενημερώσουν τον υπουργό οικονομικών τους. Ο πρόεδρος του EWG, Τομάς Βρύσα θα ενημερώσει τον πρόεδρο του eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και από εκεί το «σήμα» θα φθάσει στους αρχηγούς κρατών.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αναμένεται το τελικό παζάρι με τρόικα και δανειστές.

Εαν η ΕΕ αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί και να «δει» την μπλόφα της Αθήνας (σ.σ. θέλουμε «πακέτο» συμφωνία σε δόση, επιμήκυνση και χρέος πριν ψηφίσουμε τα μέτρα) τότε ο Γιάννης Στουράρας θα έχει δύσκολο έργο στις 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Το Μαξίμου, προς το παρόν αφήνει τις διαρροές για πιθανή ψήφιση των μέτρων αργότερα, να πλανούνται, μάλλον στο πλαίσιο της "σφυγμομέτρησης" των εταίρων.

Ομως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι ενήμερος ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα στην πολιτική διαπραγμάτευση, ιδιαίτερα στην προσπάθεια του να πετάξει το μπαλάκι στους δανειστές, όπως έχουμε γράψει προ ημερών.

Η ΕΕ δεν έχει ενιαία γραμμή στην αντιμετώπιση της χώρας μας και σίγουρα το επιχείρημα που θα θέσει η κυβέρνηση στο τραπέζι, να υπάρξει δηλαδή συμφωνία για την επιμήκυνση ώστε να περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή χωρίς πολλές απώλειες και να ανασάνει η κοινωνία, θα αφήσουν τουλάχιστον μερικές χώρες (Φιλανδία, Ολλανδία) αδιάφορες.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει νέο κύκλο επαφών με ομολόγους του και ιδιαίτερα με Ολάντ, Μέρκελ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

Επιμένουν οι σκληροπυρηνικοί

Ερωτηματικό αποτελεί η τάση που επικρατεί στους σκληροπυρηνικούς κύκλους του γερμανικού υπουργείου οικονομικών, οι οποίοι και υποστηρίζουν ότι η απόφαση για την επιμήκυνση μπορεί να αργήσει μέχρι την Σύνοδο του Δεκεμβρίου, ίσως και του Μαρτίου! Η «δικαιολογία» είναι ότι πρώτα πρέπει να καταγραφούν οι αποκλίσεις του προϋπολογισμού του 2012 (που ταμειακά κλείνει τέλος Φεβρουαρίου) και μετά να αποτυπωθεί η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Θα έχει προηγηθεί και η εφαρμογή των μέτρων ώστε να φανούν τα αποτελέσματα. 

Σε αυτή την επικίνδυνη περίπτωση όμως, μελετάται το σενάριο η έκθεση της τρόικας να μην περιέχει μέσα την αξιολόγηση για την βιωσιμότητα του χρέους, ή να επανέλθουν οι αστερίσκοι. Μια τέτοια προοπτική θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου και αναμφίβολα θα προκαλούσε την αντίδραση του ΔΝΤ που βασίζει τις εκταμιεύσεις των δόσεων πάνω σε αυτήν.

Πάντως, όπως μαθαίνουμε, στην τετ-α-τετ συνάντηση της Καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ, αυτή που υποχώρησε ήταν η επικεφαλής του ΔΝΤ, που φαίνεται να συμφώνησε να αποσύρει - προς το παρόν τουλάχιστον - την άμεση απαίτηση της για κούρεμα του ελληνικού χρέους.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v