Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυο… 13άρια ψάχνει η κυβέρνηση

Αγώνα δρόμου δίνει η κυβέρνηση καθώς καλείται σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας να κάνει τις σωστές επιλογές σε δυο μέτωπα, με στόχο και στις δυο περιπτώσεις άνω των 13 δισ. ευρώ.

Δυο… 13άρια ψάχνει η κυβέρνηση
Αγώνα δρόμου δίνει η κυβέρνηση καθώς καλείται σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας να κάνει τις σωστές επιλογές σε δυο μέτωπα, με στόχο και στις δυο περιπτώσεις άνω των 13 δισ. ευρώ

Στο μέτωπο των δημοσιονομικών μέτρων κυριαρχούν τα 13,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές του ΔΝΤ, η τρόικα θα επιστρέψει την Κυριακή. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει πριν να έχουν καταλήξει στο πακέτο που θα αποδεχθούν ώστε να "τρέξει" και η διαδικασία συμφωνίας με την τρόικα.

Στόχος να μην μείνουν εκκρεμότητες και να πιαστούν οι κρίσιμες ημερομηνίες, του eurogroup της 8 Οκτωβρίου και της Συνόδου Κορυφής στις 18 – 19 Οκτωβρίου.

Xθες σε πολύωρη σύσκεψη στο Μαξίμου το οικονομικό επιτελείο και ο πρωθυπουργός κατέληξαν στο τελικό μείγμα των μέτρων. "Η κυβέρνηση οριστικοποίησε το πακέτο μέτρων. Τακτοποίησε όλες τις εκκρεμότητες", αναφέρει υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος σε δήλωσή του στο Reuters.   

Ο Γ. Στουρνάρας ενημερώνει τον Ε. Βενιζέλο, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Δ. Χατζησωκράτη, από τη Δημοκρατική Αριστερά. Αύριο το πρωί στις 10.30 θα γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπου θα πρέπει αυτή τη φορά να ληφθούν αποφάσεις.

Μια πρώτη παρουσίαση του πακέτου στους ευρωπαϊους, πάντως, θα γίνει την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Euroworking Group. Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο περιλαμβάνει τα επώδυνα μέτρα που έχουν ήδη καταγραφεί για μισθούς και συντάξεις αλλά όχι απολύσεις και κεφάλικό φόρο (όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί και ο ίδιος ο Σαμαράς).

Η επιμήκυνση

Ταυτόχρονα τρέχει και το θέμα της επιμήκυνσης για την οποία θα πρέπει να εξευρεθούν τουλάχιστον 13 δισ. ευρώ χωρίς να χρειαστεί η χώρα να ζητήσει εγκρίσεις από εθνικά κοινοβούλια, κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.

Χθες ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στο Reuters, ότι εάν δοθεί στην Ελλάδα διετής επιμήκυνση για την επίτευξη των στόχων, τότε το κενό χρηματοδότησης (funding gap) θα κυμανθεί μεταξύ 13 και 15 δισ. ευρώ. Υποστήριξε, όμως, ότι μπορεί να καλυφθεί το συγκεκριμένο ποσό χωρίς επιπλέον βάρος για τους φορολογούμενους της Ευρώπης.

Προκειμένου να προχωρήσει η επιμήκυνση αλλά και να καταστεί η εξυπηρέτηση του χρέους διαχειρίσιμη, η ελληνική πλευρά φαίνεται πως πιέζει προς την κατεύθυνση της μετάθεσης της αποπληρωμής των υποχρεώσεων από τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ και το ευρωσύστημα των κεντρικών τραπεζών. Αποκαλυπτικός ως προς αυτό ήταν ο Γ. Σταϊκούρας, ο οποίος σε έγγραφο που έστειλε στη Βουλή ανέφερε πως «με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και δεδομένου ότι κατά την περίοδο 2013-2016 οι λήξεις ελληνικών ομολόγων που κατέχει το Ευρωσύστημα ανέρχονται σε 28 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου, θα εξεταστεί η δυνατότητα μετακύλισης των λήξεων τους, εντός του πλαισίου και των νομικών περιορισμών της συνθήκης της Λισσαβόνας για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς ωστόσο δυσχεραίνουν δεδομένου ότι μεταξύ των δανειστών, ΕΕ και ΕΚΤ από την μια και ΔΝΤ από την άλλη, υπάρχει έντονη διαφωνία αναφορικά με την διαχείριση της ελληνικής υπόθεσης. Το ΔΝΤ πιέζει προς την κατεύθυνση μείωσης του Δημόσιου χρέους ακόμα και με «κούρεμα» του επίσημου τομέα (κράτη, ΕΚΤ) επιλογή με την οποία διαφωνεί η ΕΕ και ειδικά Γερμανία. Κάθετα αντίθετος σε κούρεμα των τίτλων που κατέχει η ΕΚΤ δήλωσε και το στέλεχος της ΕΚΤ Γ. Ασμουνσεν σε χθεσινή του συνέντευξη.

Εν τω μεταξύ στον διεθνή τύπο συνεχίζονται οι διαρροές αναφορικά με τη πρόθεση των δανειστών να μεταφέρουν τις αποφάσεις για Ελλάδα τον Νοέμβριο, μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, εξέλιξη που θα εντείνει την ασφυξία στην ελληνική οικονομία. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σοιμπλε έσπευσε να δηλώσει ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε για την έκθεση της τρόικα, ενώ γερμανικά μέσα προεξοφλούν ήδη την καθυστέρηση.

Παράλληλα, αυξάνει διαρκώς ο πήχης των μέτρων που καλείται να προσκομίσει η ελληνική πλευρά. Χθες η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung υποστήριξε ότι ακόμη και μετά το 2014 η Ελλάδα θα «παραμείνει στον ορό» των κρατών της ΕΕ εκτιμώντας ότι η επίτευξη του προγράμματος απαιτεί άλλα 30 δισ. ευρώ και δύο επιπλέον χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v