Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ξεκινά το μεγάλο ξεκαθάρισμα

Γιατί διενεργούν μικρές αυξήσεις ΤΩΡΑ σε σχέση με τα κεφάλαια που θα χρειαστούν μετά το «κούρεμα» και την BlackRock. Ο πήχυς για υπαγωγή στο Τ.Χ.Σ., οι «γκρίζες ζώνες» και ο «πιλότος» των Proton και Τ Bank.

Τράπεζες: Ξεκινά το μεγάλο ξεκαθάρισμα
Αντίστροφα μετράει, πλέον, ο χρόνος για το μεγάλο ξεκαθάρισμα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα καθώς εντός του Ιανουαρίου Τράπεζα της Ελλάδος και κυβέρνηση θα έχουν πλήρη εικόνα για τα κεφάλαια, που χρειάζονται οι τράπεζες, μετά το «κούρεμα» του χρέους και τις πρόσθετες προβλέψεις για δάνεια.

Παρ ότι, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα δοθεί στις τράπεζες προθεσμία 6 μηνών προκειμένου να επαναφέρουν το Core Tier I πάνω από το 9% (εφόσον γίνει αποδεκτό το αίτημα της κυβέρνησης) ή το 10%, η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει.

Η απόφαση Εθνικής και Πειραιώς να προχωρήσουν στην έκδοση προνομιούχων μετοχών του νόμου Αλογοσκούφη, εξαντλώντας με διαδικασίες fast track ως προς τις προθεσμίες, τη δυνατότητά τους να αντλήσουν κεφάλαια, μέσω του παραπάνω λογαριασμού στέλνει και το μήνυμα των καιρών.

Με δεδομένη, τη δυσκολία να βρουν κεφάλαια από τις αγορές, οι τράπεζες καλούνται να αποδυθούν σε μαραθώνιο δρόμο εξαμήνου, διάστημα στο οποίο θα εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες για ανεύρεση κεφαλαίων, ώστε να αποφύγουν την κρατικοποίηση ή να μειώσουν το dilution που θα υποστούν οι μέτοχοί τους εφόσον αναγκασθούν να προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για ένα μέρος μόνο των απαιτούμενων κεφαλαίων.

Στο διάστημα αυτό θα επιδιώξουν μέσω πώλησης συμμετοχών και θυγατρικών στο εξωτερικό, μετατροπής κεφαλαίων Tier II σε βασικά εποπτικά κεφάλαια, μετατροπής υφιστάμενων ομολογιών και δραστικών περικοπών σε έξοδα να περιορίσουν το ύψος των αυξήσεων στις οποίες θα χρειασθεί να προχωρήσουν.

Ύψος που θα καθορισθεί κυρίως από τις λεπτομέρειες του PSI plus και τα φορολογικά κίνητρα (επέκταση του χρόνου για αναβαλλόμενη φορολογία) που θα παράσχει η κυβέρνηση, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ε. Βενιζέλος, μια και ήδη γνωρίζουν στο περίπου τις πρόσθετες προβλέψεις που θα απαιτήσει η Τ.τ.Ε. βάσει και της διαγνωστικής μελέτης της Black Rock.

Για τις μικρομεσαίες τράπεζες τα πράγματα είναι απλούστερα αλλά και δυσκολότερα. Επειδή δεν διαθέτουν αξιόλογες θυγατρικές ή συμμετοχές θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, πριν από τις μεγάλες, προετοιμαζόμενες κεφαλαιακά για τις πρόσθετες προβλέψεις και το «κούρεμα» για όσες διακρατούν κρατικά ομόλογα.

Υπάρχει μια επιπρόσθετη δυσκολία: Δεν έχει ξεκαθαρισθεί αν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή αν για να συμβεί αυτό θα πρέπει να προηγηθεί διάσπαση των υγιών στοιχείων ενεργητικού από τα κακά με την ενεργοποίηση του νόμου περί Bad Bank.

Παρ ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, κάνει αναφορά στην ανάγκη διεύρυνσης του ρόλου του Τ.Χ.Σ. εν όψει και της διάθεσης επιπρόσθετων 30 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σημειώνοντας ότι θα μπορεί να ενεργεί και ως «διασώστης», δεν έχουν προς το παρόν διευκρινισθεί κρίσιμες λεπτομέρειες.

Με το υφιστάμενο καταστατικό, για να παρέμβει το Ταμείο σε μια τράπεζα θα πρέπει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει να προκαλούν συστημικό κίνδυνο. Αν συντρέχει η παραπάνω προυπόθεση θα πρέπει αν εν συνεχεία να εκτιμηθεί ότι υπάρχει ανακτήσιμη αξία.

Για το λόγο αυτό, κάνοντας ευρεία ερμηνεία του καταστατικού, το Ταμείο παρενέβη μεν στις περιπτώσεις των Proton Bank και ΤBank, αλλά προηγήθηκε η ένταξή τους στις διατάξεις της Bad Bank. Το Τ. Χ.Σ. ανακεφαλαιοποίησε μόνο τα υγιή στοιχεία ενεργητικού των δύο τραπεζών, ενώ οι μέτοχοί τους έχασαν όλο το επενδυμένο κεφάλαιο μια και οι τράπεζες τέθηκαν σε εκκαθάριση.

Γνωρίζοντας τους κινδύνους από τις παραπάνω γκρίζες ζώνες, κάποιες τράπεζες όπως οι FBB και η ProBank προχώρησαν ή προχωρούν σε αυξήσεις και εκδόσεις μετατρέψιμων ομολογιακών ώστε να αποκλείσουν ή να μετριάσουν το κίνδυνο ανάγκης προσφυγής στο Τ.Χ.Σ.

Αυξήσεις κεφαλαίου από Pro Bank και FBB

Η διοίκηση της Pro Bank ενεργοποίησε την εξουσιοδότηση που είχε από το σώμα των μετόχων της και προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου κατά 80 εκατ. ευρώ και έκδοση ομολογιακού δανείου ως 150 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα που αποτελεί μια από τις λίγες ελληνόκτητες που δεν έκανε χρήση της δυνατότητας κεφαλαιακής ενίσχυσης από το Δημόσιο με έκδοση κοινών μετοχών, έχει ευρεία μετοχική βάση, στοιχείο που σε συνδυασμό με την ευρεία διασπορά του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάνει τη διοίκησή της να ελπίζει ότι η αύξηση θα καλυφθεί

Σε αύξηση κεφαλαίου κατά 40 εκατ. ευρώ προχώρησε και η First Business Bank. Η αύξηση κεφαλαίου καλύφθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της από νέους επενδυτές, Έλληνες επιχειρηματίες, στην πλειονότητά τους, που δραστηριοποιούνται στον εφοπλισμό και στο λιανεμπόριο.

Σε συζητήσεις για τη Millennium η BCP

Η Banco Commercial Portugues ανακοίνωσε το καλοκαίρι ότι πουλάει την εν Ελλάδι θυγατρική της Millennium και παράλληλα τις θυγατρικές της στην Πολωνία και στην Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της BCP βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλη ελληνική τράπεζα για συγχώνευση της Millennium.

Αγκάθι των διαπραγματεύσεων αποτελεί το πόσα κεφάλαια πρέπει να εισφέρει πριν ή μετά την συγχώνευση η BCP. Πηγές που παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις, αναφέρουν ότι οι Πορτογάλοι είναι διατεθειμένοι να βάλουν λεφτά είτε στην ΑΜΚ της εν Ελλάδι μητρικής του τραπεζικού ομίλου, είτε σε θυγατρική του εξωτερικού. Προς το παρόν η Millennium ολοκλήρωσε ΑΜΚ 100 εκατ. ευρώ.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v