Έδωσαν τη δόση, ψάχνουν το «μπαζούκα»

Συμφωνήθηκε η εκταμίευση της 6ης δόσης. Απάντηση Juncker στα ελληνικά κόμματα. Αναζητούνται τρόποι αύξησης της δύναμης πυρός του EFSF. Ο ρόλος του ΔΝΤ και οι δυο επιλογές μόχλευσης.

Έδωσαν τη δόση, ψάχνουν το «μπαζούκα»
Οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών συμφώνησαν για την εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα, ενώ το ΔΝΤ αναμένεται να ακολουθήσει στις 5 Δεκεμβρίου. Αυτό όμως, αποδείχθηκε το εύκολο θέμα της βραδιάς. Το μεγάλο μέτωπο ήταν η ενίσχυση του EFSF, έτσι ώστε η Ευρώπη να μπορεί να αντιπαραβάλει ένα «μπαζούκα» απέναντι στην κρίση χρέους η οποία χθες εκτίναξε τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας στα όρια του 8%.

Ο επικεφαλής του EFSF κ. Klaus Regling μετά και τις τελευταίες προσπάθειες άντλησης κεφαλαίων, οι οποίες έδειξαν ότι και ο μηχανισμός αντιμετωπίζει δυσκολίες στην άντληση φθηνών κεφαλαίων, δεν μπόρεσε να δεσμευτεί ως προς το πόσες φορές μπορεί να «μοχλεύσει» τα κεφάλαια που διαθέτει. Ως γνωστόν αρχικός στόχος των ευρωπαίων ήταν να τετραπλασιάσουν την δύναμη πυρός του EFSF ώστε αυτή να φτάσει το 1 τρισ. ευρώ.

Δεδομένης αυτής της δυσκολίας τα βλέμματα στρέφονται στο ΔΝΤ. Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του eurogroup J. C. Juncker δήλωσε πως «συνεχίζουμε να εξετάζουμε επιλογές για τη μόχλευση του EFSF υπό το πρίσμα των εξελίξεων στις αγορές και τις κινήσεις και τα συμφέροντα των επενδυτών. Παράλληλα συμφωνήσαμε γρήγορα να εξερευνήσουμε την αύξηση των πόρων μέσω δανείων από το ΔΝΤ, μέσα από διμερείς συμφωνίες, σε συνέχεια των συζητήσεων του G20 στις Κάννες».

Οπως προέκυψε από τη συνάντηση, οι υπουργοί οικονομικών κατέληξαν στην υιοθέτηση δυο επιμέρους επιλογών, οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν παράλληλα:

Α) Ο μηχανισμός θα μπορεί να εκδίδει πιστοποιητικά μερικής κάλυψης για νέες εκδόσεις ομολόγων χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού, προκειμένου να αυξήσει τη ζήτηση για τους συγκεκριμένους τίτλους. Η συγκεκριμένη «ασφάλιση» θα μπορούσε δυνητικά να καλύπτει το 20 – 30% της αξίας των τίτλων. To EFSF θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει το 50% των εκδόσεων από τη πρωτογενή αγορά.

Β) Ενα fund ή περισσότερα fund, τα οποία θα λειτουργούν παράλληλα με το EFSF, θα δημιουργηθούν ώστε να προσεγγίσουν κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του eurogroup Jean-Claude Junker όλα θα είναι έτοιμα μέχρι τον Ιανουάριο οπότε ο EFSF θα διαθέτει 250 δισ. ευρώ, αφού προηγουμένως έχει χρηματοδοτήσει το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα.

Ωστόσο οι ευρωπαίοι εξετάζουν και εναλλακτικά σενάρια για τη συγκέντρωση κεφαλαίων. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «πρέπει να δούμε το ΔΝΤ, το οποίο μπορεί επίσης να διαθέσει επιπλέον κεφάλαια για το μηχανισμό. Πιστεύω ότι χώρες εντός αλλά και εκτός Ευρώπης θα πρέπει να είναι έτοιμες να δώσουν περισσότερα χρήματα στο ΔΝΤ».

Με δεδομένο, πάντως, πως η Γερμανία αρνείται να επιτρέψει στην ΕΚΤ να δώσει ρευστότητα στο EFSF ή να λειτουργήσει ως «δανειστής τελευταίας επιλογής», οι ευρωπαίοι αναζητούν τρόπους να ηρεμήσουν τις αγορές. Μια από τις επιλογές, λένε αναλυτές θα μπορούσε να είναι να δανείσουν χρήματα μέσω της ΕΚΤ προς το ΔΝΤ, ώστε αυτό με τη σειρά του να χρηματοδοτήσει χώρες όπως η Ιταλία με τους όρους που έχει το Ταμείο. «Θα συζητήσουμε με την EKT. Eίναι ανεξάρτητος οργανισμός και θα βάλουμε στο τραπέζι ορισμένες προτάσεις. Μετά είναι θέμα της ΕΚΤ να πάρει τις αποφάσεις», είπε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, κ. Didier Reynders.

Rehn: Μπαίνουμε σε κρίσιμο 10ήμερο

«Μπαίνουμε πλέον στην κρίσιμη 10ήμερη περίοδο για να ολοκληρώσουμε και να καταλήξουμε στον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσει την κρίση» δήλωσε ο Olli Rehn στο πλαίσιο του Eurogroup συμπληρώνοντας ότι πρέπει να «συνεχίσουμε την δουλειά, ειδικότερα σε δύο μέτωπα».

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε επαρκώς αξιόπιστα τείχη προστασίας για να αναχαιτίσουμε την αναστάτωση στις αγορές, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω την οικονομική μας διακυβέρνηση», διευκρίνισε ο αρμόδιος Επίτροπος για οικονομικά θέματα. Ως προς το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης, ο κ. Rehn ήταν σαφής: «Εκτιμούμε ότι τα κράτη μέλη θα εγκρίνουν την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης. Τα ευρωομόλογα είναι εφικτά μόνο με ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης».

Δεδομένου μάλιστα ότι η ΕΕ αναζητά τρόπους αύξησης των διαθέσιμων κεφαλαίων ώστε να έχει τα απαραίτητα πολεμοφόδια το περιβόητο μπαζούκα, ο κ. Rehn αναφέρει πως αναζητείται τρόπος ενίσχυσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Εργαζόμαστε στην κατεύθυνση της αύξησης των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», δήλωσε συμπληρώνοντας ότι συνεργάζονται στενά με την κα Christine Lagarde.


Rompuy: Είναι συστημική η κρίση της ΕΕ -Απαιτεί συστημική απάντηση

Η συστημική κρίση της ευρωζώνης απαιτεί συστημική αντίδραση, σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. 

"Το πρόβλημα έχει γίνει συστημικό. Είμαστε αντιμέτωποι με μια κρίση εμπιστοσύνης, σε πλήρη εξέλιξη", υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι πλέον η ευρωζώνη ασχολείται με τον πυρήνα του προβλήματος. "Χρειαζόμαστε ένα σημαντικό βήμα προς μια πραγματική οικονομική ένωση, ανάλογη της νομισματικής μας ένωσης", τόνισε. 

"Ανεξαρτήτως του εάν θα υπάρξουν αλλαγές στις συνθήκες ή όχι, θα πρέπει να υπάρξει μια θυσία στο μέτωπο της ανεξαρτησίας των χωρών - μελών ώστε να παρασχεθεί δομική αξιοπιστία στην οικονομική και νομισματική ένωση", σημείωσε ο κ. Ρομπάι. 
 

Οι επιστολές έκαναν το... χρέος τους – Απάντηση Juncker στα κόμματα

Το Eurogroup αποφάσισε την εκταμίευση της έκτης δόσης, αφού έλαβε υπόψη του τις επιστολές που έστειλαν οι κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης, καθώς και την επιστολή του Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου, υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τη νέα πολιτική κατάσταση και τόνισε τη σημασία που έχουν οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και των τριών πολιτικών κομμάτων να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό, το νέο πρόγραμμα, τη νέα δανειακή σύμβαση και όλα τα μέτρα που συνδέονται με την εφαρμογή της απόφασης της 26/27 Οκτωβρίου, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Προκειμένου να μην υπάρξει καμία αμφιβολία ως προς τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η ελληνική Κυβέρνηση και τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν, ο κ. Juncker θα στείλει εκ μέρους του Eurogroup τη δική του απαντητική επιστολή, η οποία θα συνιστά ένα είδος ερμηνείας εκ μέρους του Eurogroup των επιστολών που έχουν σταλεί στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και του ΔΝΤ. Στόχος είναι να είναι καθαρό ότι η δέσμευση της Ελλάδας αφορά το τρέχον και το νέο πρόγραμμα, άρα αφορά και την τρέχουσα περίοδο αλλά και την περίοδο μετά τις επόμενες εκλογές.

Όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, από τον κατάλογο των προαπαιτούμενων ενεργειών απομένουν ελάχιστες δευτερεύουσες ενέργειες (όπως η συγχώνευση ορισμένων αθλητικών κέντρων, ή η ένταξη της ΗΔΥΚΑ στο ΙΚΑ, αντί της «Κοινωνίας της Πληροφορίας») όλα τα σχετικά ζητήματα θα ρυθμιστούν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα εγκριθεί την Πέμπτη από την Κυβερνητική Επιτροπή και θα εκδοθεί αμέσως.

Αναμένεται ότι η Τρόικα θα έρθει στην Αθηνά για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 8ης/9ης Δεκεμβρίου.

Επιθυμία του Eurogroup είναι να κινηθούν οι διαδικασίες όσο γίνεται ταχύτερα και για το νέο πρόγραμμα και την έγκρισή του -συμπεριλαμβανομένης και της δανειακής σύμβασης στην οποία θα είναι ενσωματωμένες οι πολιτικές προϋποθέσεις- και για το PSI.

Είναι προφανές ότι χωρίς την έγκριση του νέου προγράμματος και την προηγούμενη εκταμίευση των αναγκαίων ποσών (περίπου 80 δισ. ευρώ), δεν είναι πρακτικά εφικτή η ολοκλήρωση του PSI, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.

Δήλωση Βενιζέλου

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, από τις Βρυξέλλες έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κατά τη σημερινή συνεδρίασή του το Eurogroup, λαμβάνοντας υπόψη τις γραπτές δεσμεύσεις της ελληνικής Κυβέρνησης και των τριών κομμάτων που την στηρίζουν, αποφάσισε την εκταμίευση της έκτης δόσης.

Το ΔΝΤ πληροφόρησε το Eurogroup ότι η σχετική απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου αναμένεται να ληφθεί στις 5 Δεκεμβρίου.

Το Eurogroup αποφάσισε, επίσης, ο Πρόεδρός του να στείλει απαντητική επιστολή στην ελληνική Κυβέρνηση και τα τρία κόμματα που την στηρίζουν.

Επιπλέον, το Eurogroup αποφάσισε να προωθηθεί με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα και το PSI, με στόχο οι σχετικές διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, όπως προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα προσδιοριστεί από την Τρόικα σε συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση.

Το Eurogroup σημείωσε το γεγονός ότι ξεκίνησαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις για το PSI με το IIF και γενικότερα με τον ιδιωτικό τομέα.

Το Eurogroup τόνισε τη σημασία που έχει η πλήρης εφαρμογή όλων των χαρακτηριστικών και παραμέτρων που συγκροτούν το PSI, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup παρέσχε στην Ελλάδα την υποστήριξή του προκειμένου αυτή να διαμορφώσει το κατάλληλο νομοθετικό καθεστώς με στόχο την επιτυχή εφαρμογή του PSI.

Η Ελλάδα, από τη δική της πλευρά, δήλωσε ότι κατά τη διαδικασία του PSI κινείται και θα κινείται πάντοτε στο πλαίσιο των αποφάσεων και των κατευθύνσεων των ευρωπαϊκών οργάνων και σε στενή συνεργασία με τους θεσμικούς της εταίρους
».


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v