Πίεση έξωθεν - έσωθεν σε Σαμαρά

Η προκαταβολή των 80 δισ. και γιατί η Ευρώπη επιμένει στις έγγραφες δεσμεύσεις. Οι αποστάσεις Παπαδήμου, η προειδοποίηση ΥΠΟΙΚ και η αλλαγή στάσης Καρατζαφέρη. Η 6η δόση και το καταστατικό του ΔΝΤ.

Πίεση έξωθεν - έσωθεν σε Σαμαρά
Αντιμέτωπος με διπλή πίεση, έξωθεν και έσωθεν, βρίσκεται πλέον ο αρχηγός της Ν.Δ., κ. Αντώνης Σαμαράς, εξαιτίας της εμμονής του να μην παράσχει έγγραφη δέσμευση για την πλήρη εφαρμογή της δανειακής σύμβασης. Μιας στάσης που έχει προκαλέσει μπαράζ δημοσιευμάτων στον γερμανικό τύπο.

Οι προσδοκίες που υπήρχαν στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι οι επαφές Παπαδήμου με τους κ. Μπαρόζο και Γιούνκερ θα οδηγούσαν σε λύση απεγκλωβισμού από το διαφαινόμενο -επικοινωνιακό- αδιέξοδο δεν ευοδώθηκαν, τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων.

Μετά το σαφές μήνυμα Μπαρόζο, ο κ. Γιούνκερ χθες ζήτησε με μορφή τελεσιγράφου γραπτή δέσμευση από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, πριν από τη σύνοδο του Eurogroup στις 29 Νοεμβρίου.

Από τις επαφές Παπαδήμου κατέστη πασίδηλο ότι οι Ευρωπαίοι εμμένουν στις δεσμεύσεις των αρχηγών των 3 κομμάτων, εξαιτίας του ότι καλούνται να προκαταβάλουν το μεγαλύτερο μέρος του νέου δανείου προς την Ελλάδα. Αλλωστε στο ίδιο θέμα ήταν ξεκάθαρη και η Μέρκελ στις σημερινές της δηλώσεις.

Από τα 130 δισ. ευρώ του νέου προγράμματος που εγκρίθηκαν στις 26 Οκτωβρίου πρέπει να προκαταβληθούν τα 80 δισ. ευρώ εντός του πρώτου διμήνου του 2012. Κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (30 δισ.), για τη χρηματοδότηση του PSI (30 δισ. ευρώ) και την κάλυψη των μεγάλων λήξεων του Μαρτίου.

Τα λεφτά, δηλαδή, πρέπει να δοθούν πριν από τις εκλογές, οι οποίες δύσκολα πια θα διενεργηθούν στις 19 Φεβρουαρίου. Γι' αυτό και οι εταίροι ζητούν να δοθούν έγγραφες δεσμεύσεις, ώστε να είναι καλυμμένοι απέναντι σε ενδεχόμενο υπαναχώρησης της κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Πρακτικά, η Ευρώπη αναγνωρίζει ότι είμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο και για να δοθούν τα λεφτά δεν αρκεί η συγκρότηση της μεταβατικής κυβέρνησης ειδικού σκοπού ή η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012 από τα τρία κόμματα, αλλά απαιτείται μοντέλο αντίστοιχο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Να δεσμευτούν δηλαδή τα κόμματα ότι θα εφαρμόσουν τη νέα δανειακή σύμβαση.

Επιπρόσθετα, γνωρίζουν ότι το χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα είναι καυτό λόγω τόσο του ελάχιστου εναπομείναντος χρόνου, έως τις αρχές του Ιανουαρίου, όπου πρέπει να κυρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση, όσο και της αλληλουχίας των ενεργειών.

Κώλυμα στη δανειακή σύμβαση αν δεν δοθεί η 6η δόση

Εάν δεν εκταμιευθεί η έκτη δόση, τότε το Δημόσιο κινδυνεύει ή με πτώχευση ή με εσωτερική στάση πληρωμών, καθώς το δεύτερο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου θα κληθεί να επιλέξει μεταξύ της αποπληρωμής των ομολόγων και της καταβολής των μισθών και των συντάξεων.

Επιπρόσθετα, όμως, όσο καθυστερεί η καταβολή της 6ης δόσης, καθυστερεί και η έναρξη της διαπραγμάτευσης για το νέο μνημόνιο. Και αυτό διότι, βάσει του καταστατικού του ΔΝΤ, όσο τρέχει το ισχύον δανειακό πρόγραμμα (μνημόνιο Μαΐου 2010) δεν μπορεί να υποβληθεί αίτηση για νέο.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ξεκάθαρα στην Βουλή: «Πρέπει να αποφασιστεί η εκταμίευση με το παλαιό πρόγραμμα για να υποβληθεί η αίτηση για το καινούργιο». Επίσης προειδοποίησε για την απώλεια πολύτιμου χρόνου.

«Εάν θέλουμε να έρθει προς ψήφιση το πρόγραμμα με τη μορφή νέας δανειακής σύμβασης, έστω στις αρχές Ιανουαρίου, κάθε μέρα χάνουμε πολύτιμο χρόνο για τη χώρα», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι πρέπει η χώρα να κινηθεί ταχύτατα και δεν μπορεί να υπάρχουν πλέον εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες και αντιθέσεις.

Πρέπει να διασώσουμε την απόφαση της 26ης - 27ης Οκτωβρίου από τον κίνδυνο να προσπεραστεί από τις εξελίξεις, όπως συνέβη με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, δήλωσε χθες στο ΚΤΕ οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Οικονομικών.

Χάνεται πολύτιμος χρόνος, προειδοποιεί ο Βενιζέλος

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έστειλε σαφές μήνυμα στον κ. Σαμαρά προειδοποιώντας ότι «υπάρχουν οι ζωτικές ανάγκες της χώρας και κανείς δεν μπορεί να παίξει με αυτές».

Αν δεν έχει κυρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση το αργότερο στις αρχές Ιανουαρίου, σημείωσε, «δεν θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το PSI» και τον Μάρτιο όπου υπάρχουν μεγάλες λήξεις ομολόγων η χώρα θα οδηγηθεί αναγκαστικά σε πτώχευση.

Ο κ. Σαμαράς είναι πλέον αντιμέτωπος με πίεση έξωθεν και έσωθεν για να παράσχει τις απαιτούμενες δεσμεύσεις.

Ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Μπαρόζο, κράτησε για άλλη μία φορά αποστάσεις από τον κ. Σαμαρά, κατανοώντας, όπως και στη δευτερολογία του στη Βουλή κατά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, την απαίτηση των θεσμικών εταίρων.

Πίεση ασκείται πλέον στον κ. Σαμαρά και από τον αρχηγό του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος αλλάζοντας στάση εγκαταλείπει την τακτική του «δεν υπογράφω», προτάσσοντας το να μην τεθεί σε κίνδυνο πτώχευσης ή στάσης πληρωμών η χώρα.

Βουλευτές της Ν.Δ. σημειώνουν ότι το ζητούμενο τώρα είναι να βρεθεί τρόπος να δεσμευτεί ο κ. Σαμαράς, χωρίς να... τσαλακωθεί, υπογραμμίζοντας ότι μεγάλη σημασία θα παίξει η πρόθεση της Ευρώπης ώστε το κείμενο των δεσμεύσεων που θα ζητηθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς να είναι πολύ ηπιότερο από αυτό που θα κληθούν να υπογράψουν ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Πρέπει να βρεθεί κείμενο 'αλά' πορτογαλικά, όμως οι τζίφρες να πέσουν τώρα», είναι η εκτίμηση όσων θεωρούν ότι πίσω από τις κορόνες εκατέρωθεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ελιγμών και αμοιβαίων υποχωρήσεων ώστε να λυθεί το επικοινωνιακό αδιέξοδο. 


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v