Τράπεζες: ΤΧΣ με κοινές μετοχές και... τρόικα

Με "πολυεθνική" διοίκηση θα λειτουργήσει το ΤΧΣ: 60% έλεγχος από την τρόικα και 40% από το Δημόσιο. Με κοινές μετοχές η βοήθεια στις τράπεζες. Δεν θα αλλάξουν οι διοικήσεις των ομίλων που θα ενταχθούν στο Ταμείο.

Τράπεζες: ΤΧΣ με κοινές μετοχές και... τρόικα
Υπό τον αυστηρό έλεγχο της τρόικας θα τελεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με στόχο να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του, με διατήρηση των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων όσων τραπεζών προσφύγουν σε αυτό προκειμένου να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες τους μετά το κούρεμα 50% των ελληνικών ομολόγων αλλά και τις απώλειες που θα προκύψουν από το πόρισμα της ελεγκτικής εταιρίας BlackRock.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν θέσει το θέμα και οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών βλέπουν ιδιαίτερα θετικά την εξέλιξη αυτή.

"Ο έλεγχος του Ταμείου θα είναι 60% από την τρόικα και 40% από το ελληνικό δημόσιο", τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου και προσθέτει: "Αυξημένες αρμοδιότητες στο Ταμείο, χωρίς όμως η διοίκησή του να απωλέσει τα καθήκοντά της, αναμένεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις να έχει ο μόνιμος εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα ο κ. Μπομπ Τράα".

Για το θέμα είναι ενήμερη και απολύτως σύμφωνη η ελληνική κυβέρνηση, καθώς τόσο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δεν επιδιώκουν επουδενί την επιστροφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στο παρελθόν, οπότε ο κάθε βουλευτής και υπουργός θεωρούσε αυτονόητο να χρησιμοποιεί τις κρατικές τράπεζες "ως μηχανές παραγωγής ρουσφετιών είτε επρόκειτο για προσλήψεις είτε για χρηματοδοτήσεις των ημετέρων", αναφέρει ο συνομιλητής μας.

Με εντολή Παπαδήμου οι κοινές μετοχές

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όποια τράπεζα -κατά πάσα πιθανότητα όλες- απευθυνθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για κεφάλαια θα εκδώσει κοινές και όχι προνομιούχες μετοχές, ωστόσο δεν θα αλλάξει τίποτα στη λειτουργία της. Την ημέρα της ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση Παπαδήμου, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην αγορά ότι οι μετοχές θα είναι κοινές.

Ασφαλείς πληροφορίες υποστηρίζουν ότι το μήνυμα Βενιζέλου εστάλη κατόπιν σχετικής εντολής από τον πρωθυπουργό.

Με βάση τον σχεδιασμό, οι τράπεζες -που δεν φέρουν ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί- θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ για ένα 12μηνο (ο νόμος προβλέπει έως και 2 έτη). Στόχοι είναι με την πάροδο του 12μήνου να επισπευθεί -εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν και η ελληνική οικονομία είναι όρθια- ο απεγκλωβισμός τους από το Δημόσιο και η επιστροφή σε ιδιωτικά χέρια.

"Το μοντέλο που σχεδιάζεται είναι αντίστοιχο με αυτό που υιοθετήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για παράδειγμα, ο όμιλος της Citigroup πήρε κεφάλαια από το αμερικανικό δημόσιο και έπειτα από ένα έτος αποπλήρωσε και επέστρεψε στην προτέρα κατάσταση", αναφέρει στο euro2day Έλληνας τραπεζίτης.

Οι τραπεζίτες

Το συγκεκριμένο πλάνο, το οποίο ήταν και επιδίωξη των τραπεζιτών φαίνεται πως φέρνει σχετική ανακούφιση στις διοικήσεις καθώς καλούνται να διαχειριστούν ζημίες δισεκατομμυρίων ευρώ (εκτιμάται ότι η μέση απώλεια από το κούρεμα 50% των ομολόγων θα κινηθεί στην περιοχή των 17 δισ. ευρώ) όχι από λάθος χειρισμούς αλλά εξαιτίας του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας.

Δεν είναι τυχαία εξάλλου η δήλωση του προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Παναγιώτη Θωμόπουλου ότι "οι διοικήσεις των τραπεζών που θα προσφύγουν στο Ταμείο για κεφάλαια δεν πρόκειται να αλλάξουν".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v