Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Kούρεμα" και στους εταίρους ζητούν οι αγορές

Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται η εύρεση λύσης που να ικανοποιεί τις αγορές. "Κούρεμα" και στα χρέη προς Ε.Ε. - ΕΚΤ "πλασάρουν" οι αγορές. Τα καυτά νούμερα που δεν… βγαίνουν και ο κίνδυνος του credit event.

Kούρεμα και στους εταίρους ζητούν οι αγορές
«Κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας και προς τους θεσμικούς της εταίρους, πέραν των ιδιωτών, προτείνουν τώρα οι αναλυτές, εκτιμώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση τα... κουκιά για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν… βγαίνουν.

Την ώρα όπου, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η γερμανική κυβέρνηση διενεργεί ασκήσεις επί του ελληνικού χρέους αναζητώντας το ιδανικό «κούρεμα» για τον ιδιωτικό τομέα, η Nomura και η UBS με εκθέσεις τους ανοίγουν την ατζέντα της συζήτησης.

Αμφότερες διαπιστώνουν ανοιχτά αυτό που η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θέλουν ούτε να ακούσουν: το ελληνικό χρέος καθίσταται βιώσιμο μόνο εφόσον «κουρευτούν» και οι τίτλοι που έχουν στα χέρια τους τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και οι κεντρικές τράπεζες.

Οι δύο εκθέσεις έρχονται σε μια περίοδο όπου εντείνονται οι αντιδράσεις των τραπεζών τόσο για ενδεχόμενο βαθύ haircut του ελληνικού χρέους όσο και για την εξαίρεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το πρόγραμμα αναδιάρθρωσής του. Και ως εκ τούτου, δείχνουν το κλίμα που επικρατεί στις αγορές, εν μέσω μάλιστα ευρωπαϊκής πολυφωνίας και αντικρουόμενων δηλώσεων.

Η UBS θέτει ανοιχτά θέμα να συμμετάσχει και η ΕΚΤ στη μείωση του ελληνικού χρέους. Στελέχη της ελβετικής τράπεζας εκτιμούν ότι απαιτείται κούρεμα της τάξεως του 70% στο ελληνικό χρέος, το οποίο πρέπει να διενεργηθεί σε δύο φάσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2012.

Στην πρώτη θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες και στη δεύτερη οι θεσμικοί δανειστές της χώρας, όπως για παράδειγμα η ΕΚΤ. Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 60 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν εύκολα να διαγραφούν.

Σημειώνεται ότι η Ευρώπη έχει αφήσει να εννοηθεί ότι σε δεύτερο χρόνο, και εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους της, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ μπορεί να επαναγοραστούν σε τιμές κτήσης, γεγονός που θα σημάνει περικοπή του χρέους κατά περίπου 15 δισ. ευρώ.

Η Nomura, από την πλευρά της, επισημαίνει ότι, αν δεν συμμετάσχει στο «κούρεμα» και ο θεσμικός τομέας των δανειστών, τότε θα απαιτηθεί απομείωση κατά 60% στις απαιτήσεις των ιδιωτών, για να καταστεί σχετικά βιώσιμο το χρέος, προειδοποιώντας ότι σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ορατός κίνδυνος να ενεργοποιηθεί πιστωτικό γεγονός.

Η ΕΚΤ επισήμανε για άλλη μία φορά χθες στη μηνιαία επισκόπησή της ότι είναι αντίθετη σε κάθε σχέδιο που δεν ενέχει οικειοθελή συμμετοχή των ιδιωτών και ζητά αποφυγή ενεργοποίησης πιστωτικού γεγονότος και επιλεκτικής χρεοκοπίας ή χρεοκοπίας.

Πού φθάνει το "κούρεμα" χωρίς τη συμμετοχή του θεσμικού τομέα

Η Nomura θεωρεί ότι ο οικειοθελής χαρακτήρας της συμμετοχής των ιδιωτών μπορεί να εξασφαλιστεί αν συμμετάσχουν στο «κούρεμα» και οι θεσμικοί δανειστές της χώρας. Σημειώνει δε ότι, αν εφαρμοστεί το PSI ως έχει, το ελληνικό χρέος προς τους θεσμικούς εταίρους (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) θα ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ το 2013!

Το ήπιο σενάριο για τους ιδιώτες θα ήταν, σύμφωνα με τη Nomura, να αυξηθεί το «κούρεμα» έως το 40% μέσω αύξησης του discount στην τρίτη και στην τέταρτη από τις επιλογές του PSI στο 30% από 20% και μεγαλύτερη επιμήκυνση του χρέους στην 40ετία από 30ετία για την πρώτη και τη δεύτερη επιλογή.

Επισημαίνει, όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν δίνει λύση στο πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά λειτουργεί περισσότερο προς όφελος των τραπεζών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Αν δεν υπάρξει και συμμετοχή των θεσμικών δανειστών της Ελλάδας, η Nomura θεωρεί ότι θα απαιτηθεί βαθύ κούρεμα κατά 60% των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες, ώστε αφενός να καταστεί βιώσιμο το χρέος κι αφετέρου να καταστούν μέσω αναθεώρησης πιο εφικτά άλλα σημεία του σχεδίου, όπως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων (ο στόχος εσόδων από αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να μειωθεί κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ).

Ειδικότερα, προτείνει για την πρώτη επιλογή του PSI να υπάρξει η εξής αλλαγή: 50% μείωση στην ονομαστική αξία και 40 έτη διάρκεια στο ομόλογο με 4,9% κουπόνι. Με αυτόν τον τρόπο, το καθαρό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται κατά 31%, ενώ το ετήσιο κόστος για πληρωμές τόκων σε σχέση με το τρέχον πρόγραμμα PSI μειώνεται έως και 2,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Η μελέτη της τράπεζας ξεκινά από τη βάση ότι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου χρειάζεται τροποποίηση για αρκετούς λόγους, ο σημαντικότερος των οποίων είναι ότι λόγω της πορείας των επιτοκίων το cash collateral που πρέπει να βάλει η Ελλάδα στον EFSF αυξήθηκε στα 40 - 45 δισ. ευρώ από 35 δισ. ευρώ που υπολογίστηκε τον Ιούλιο.

Και αυτό διότι η πλειονότητα των ιδιωτών που συμμετέχουν στο PSI επέλεξε την πρώτη από τις τέσσερις διαθέσιμες επιλογές (μετακύλιση στο άρτιο, στην 30ετία, με μέσο επιτόκιο περιόδου 4,75%). Επιπρόσθετα, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια έχουν πιεστεί αισθητά και το EFSF spread έναντι του swap έχει επίσης «ανοίξει».

Ταυτόχρονα, η βαθύτερη ύφεση στην Ελλάδα επιβάλλει αύξηση της χρηματοδότησης της χώρας κατά επιπλέον 7 - 8 δισ. ευρώ, στα 38 δισ. ευρώ, έως το τέλος του α΄ εξαμήνου του 2014, που προβλέπει το πακέτο βοήθειας της 21ης Ιουλίου.


*To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v