"Θέλουμε μόνιμη λύση για την Ελλάδα"

Το πόρισμα της τρόικας αναμένει ο γαλλογερμανικός άξονας για να λάβει τις αποφάσεις για Ελλάδα. Μόνιμη λύση εντός της ΕΕ, θέλει η Μέρκελ. Έως τη σύνοδο του G20 οι κοινές προτάσεις για τις ευρωπαικές τράπεζες.

Θέλουμε μόνιμη λύση για την Ελλάδα
Θέλουμε μόνιμη και βιώσιμη λύση για την Ελλάδα με την χώρα εντός της ευρωζώνης δήλωσε η γερμανίδα Καγκελάριος, Α. Μέρκελ, μετά τη νέα συνάντηση που είχε με το Ν. Σαρκοζί, προσθέτοντας πως "βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την τρόικα".

Οι δυο ηγέτες σημείωσαν πως θα περιμένουν τα αποτελέσματα της εξέτασης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα προκειμένου να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Η κ. Μέρκελ τόνισε πως "είμαστε αποφασισμένοι να πράξουμε ό,τι χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για την στήριξη του κοινού νομίσματος".

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε πως η Ευρώπη θα πρέπει να έχει επιλύσει τα προβλήματά της έως τη σύνοδο της G20, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Νοεμβρίου.

"Έχουμε μεγάλη συναίσθηση ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν μια ιδιαίτερη ευθύνη για τη σταθεροποίηση του ευρώ. Θα πρέπει να δώσουμε μία απάντηση που να είναι βιώσιμη
και περιεκτική. Αποφασίσαμε να δώσουμε την απάντηση αυτή έως το τέλος του μηνός επειδή η Ευρώπη πρέπει να επιλύσει τα προβλήματά της μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στις Κάννες", πρόσθεσε, λέγοντας πως είναι πολύ νωρίς για να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Οι δύο ηγέτες άφησαν να εννοηθεί πως οι προτάσεις τους θα περιλαμβάνουν ένα σχέδιο για την ανακεφαλαίωση ευρωπαϊκών τραπεζών, την επιτάχυνση του οικονομικού συντονισμού στην  ευρωζώνη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους της Ελλάδας. Παράλληλα σημείωσαν πως προωθούν αλλαγές στις συνθήκες της Ε.Ε. προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση σε ποιο σταθερές βάσεις.

Ωστόσο ήταν ιδιαίτερα φειδωλοί και έμειναν σε γενικόλογες δεσμεύσεις. Απέφυγαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα καυτά θέματα και τις λύσεις που προωθούν. Μεταξύ αυτών το εάν η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει με κονδύλια των επιμέρους κρατών, όπως φαίνεται να επιθυμεί η Γερμανία, ή με χρήση των πόρων του EFSF, θέση που υποστηρίζει η γαλλική πλευρά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v