ΔΝΤ: Υπό προϋποθέσεις η συμμετοχή στη βοήθεια

Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο 2ο ελληνικό πακέτο μόνο εάν το χρέος καταστεί βιώσιμο, δηλώνει o A. Borges του ΔΝΤ. Ζητά ενίσχυση ευρωτραπεζών με 100 - 200 δισ. ευρώ. Αισιοδοξία για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

ΔΝΤ: Υπό προϋποθέσεις η συμμετοχή στη βοήθεια
Επιτάχυνση της εφαρμογής της ευρωπαϊκής συμφωνίας του Ιουλίου και γενναία κεφαλαιακή προάσπιση των τραπεζών της ευρωζώνης ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διά στόματος του κ. Antonio Borges, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ.

Ο κ. Borges διαμηνύει, παράλληλα, ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο για τη στήριξη της Ελλάδας, "εάν διαπιστωθεί ότι το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο". 

"Εάν υπάρξει δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα, κάτι που αναμένεται ευρέως, νομίζω ότι το ΔΝΤ σίγουρα θα συμμετάσχει, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουμε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα είναι στη σωστή τροχιά και οι ορθές πολιτικές έχουν τεθεί ώστε το χρέος να γίνει βιώσιμο", δήλωσε ο κ. Borges.

"Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε βαθύτερη ύφεση από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί και αυτό αλλάζει τα δεδομένα", πρόσθεσε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Σε συνέντευξή του που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο κ. Borges συμπληρώνει, πάντως, ότι είναι βέβαιος πως οι διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του ελληνικού πακέτου θα καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα. "Το βασικό μήνυμα για τις διαπραγματεύσεις ως προς την επόμενη δόση για την Ελλάδα είναι ότι δεν υπάρχει βιασύνη", δήλωσε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Τόνισε, παράλληλα, ότι το ελληνικό πρόγραμμα PSI για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών "θα πρέπει να αναθεωρηθεί", διευκρινίζοντας ωστόσο ότι "το μέγεθος του haircut για την Ελλάδα θα πρέπει να αποφασιστεί από τους Ευρωπαίους". "Όσο μεγάλο κι αν είναι το haircut για την Ελλάδα, όμως, τα προβλήματα της χώρας δεν λύνονται, καθώς η Ελλάδα θα εξακολουθεί να χρειάζεται εξωτερική χρηματοδότηση", καταλήγει.

Κεφαλαιακή προάσπιση των ευρωπαϊκών τραπεζών με 200 δισ. ευρώ

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ δηλώνει ότι "πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως τα προβλήματα του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου", συμπληρώνοντας ότι "οι τράπεζες χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη". Εκτιμά, μάλιστα, ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια της τάξεως των 100 - 200 δισ. ευρώ και ζητά", ευρεία ευρωπαϊκή δράση αναδιάρθρωσης του κλάδου.

Ο κ. Borges κάνει μάλιστα λόγο για "εμπροσθοβαρή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ευρώπη", καλώντας, εμμέσως πλην σαφώς, τους αξιωματούχους της Γηραιάς Ηπείρου να μην περιμένουν την εφαρμογή της συμφωνίας για την αναβάθμιση του EFSF. Προειδοποίησε, επίσης, ότι "το ενδεχόμενο ύφεσης στην ευρωζώνη δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν και δεν είναι το βασικό σενάριο.

Ο κ. Borges δήλωσε πως οι ευρωπαϊκές αρχές επεξεργάζονται σχέδιο για την ένεση δημόσιου χρήματος στον τραπεζικό κλάδο. Συμπλήρωσε, όμως, πως οι ισχυρότερες και πιο υγιείς ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να εξαγοράσουν τις πιο αδύναμες, ακόμη και εάν πρόκειται για διακρατικά deals.

Ανοιχτό σε αγορές ομολόγων Ιταλίας, Ισπανίας

Ως προς όσα έχουν ειπωθεί τελευταία για επέκταση της ισχύος του EFSF μέσω μόχλευσης, ο κ. Borges δηλώνει πως "αυτό δεν σημαίνει ότι το EFSF θα δανειστεί περισσότερα κεφάλαια, αλλά πως θα χρησιμοποιήσει τους υφιστάμενους πόρους για να πείσει άλλους επενδυτές να επενδύσουν".

"Δεν είμαι υπέρ ενός γιγαντιαίου EFSF", σχολίασε, προσθέτοντας ότι ίσως το ΔΝΤ θα μπορούσε να επενδύσει σε συνδυασμό με το ευρωπαϊκό ταμείο διασώσεων.

"Υπό όρους, το ΔΝΤ θα μπορούσε να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας, σε συνδυασμό με το EFSF", υπογράμμισε, τονίζοντας ωστόσο ότι "δεν μιλάμε για πρόγραμμα αντίστοιχο με αυτό της Ελλάδας". Σύμφωνα με τον κ. Borges, το ΔΝΤ θα μπορούσε, εάν χρειαστεί, να δημιουργήσει ένα SPV για αγορές ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας τόσο πρωτογενώς όσο και από τη δευτερογενή αγορά μαζί με το EFSF.  

Λίγες ώρες αργότερα, όμως,ο ίδιος έσπευσε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του για αγορά ομολόγων από το ΔΝΤ. Σε γραπτή του ανακοίνωση σημείωσε πως «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει τη δυνατότητα να δανείζει μόνο κράτη και δεν μπορεί να παρεμβαίνει κατευθείαν στην αγορά ομολόγων.

Ο κ. Borges ανέφερε ότι οι πόροι του ΔΝΤ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε διαφορετική νομική δομή και διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης».

Πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Θέση πάντως πήρε ο κ. Borges στο θέμα των επιτοκίων. "Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό είναι σταθερές και θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα", δηλώνει, αυξάνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις πιέσεις προς την ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων, και συμπληρώνει: "Πράγματι, στο ΔΝΤ θα χαιρόμασταν" με χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. "Η σταθερή παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές με στόχο τη σταθεροποίηση θα ήταν καλή", προσέθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v