Κλείνει η συμφωνία για roll over

Ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν ως τις 31/12/2024. Υιοθετείται η αρχή της συνέχειας. Μεταξύ 8% με 15% το άμεσο "κούρεμα" για τράπεζες. Οι κρίσιμες παράμετροι, οι τελευταίες "γκρίζες" ζώνες και το "κοστούμι" ανά τράπεζα.

Κλείνει η συμφωνία για roll over
Τον πρώτο άγνωστο "Χ" της εξίσωσης των φρέσκων κεφαλαίων, που θα χρειαστούν θα μάθουν σήμερα ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι ελληνικές τράπεζες, καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία καθορισμού των όρων συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής - μετακύλισης του χρέους.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης, του συμβούλου (PriceWaterhouseCooper's), του IIF και της Ευρώπης έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και το αργότερο τη Δευτέρα θα αποσταλεί στις τράπεζες το αρχικό σύμφωνο κατανόησης (memorandum of understanding) για την οικειοθελή συμμετοχή στο roll over.

Πρόκειται πρακτικά για ενημερωτικό δελτίο, το οποίο θα περιέχει όλες τις παραμέτρους της οικειοθελούς αναδιάρθρωσης, βάσει των οποίων θα δεσμευτούν οι τράπεζες για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Άλλωστε, οι τράπεζες θα πρέπει να λάβουν τη διαφορά αποτίμησης από τη συμμετοχή τους στο PSI στο β΄ τρίμηνο της χρήσης και επομένως μέσα στις επόμενες ημέρες χρειάζεται να γνωρίζουν τους όρους ώστε να δημοσιεύσουν αποτελέσματα.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση, το σχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο και απομένει η οριστικοποίηση τεχνικών λεπτομερειών, όπως το τι θα γίνει με τα -λίγα- ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί σε ξένο νόμισμα (δολάριο, γεν) ή με αυτά τα οποία ενσωματώνουν ρήτρα πληθωρισμού.

Κατά τις ίδιες πηγές, θεωρείται δεδομένη η επέκταση του προγράμματος έως τις 31/12/2024, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μετακύλισης ή ανταλλαγής εληνικού χρέους, ύψους 135 δισ. ευρώ.

H επέκταση του roll over, όπως αποκάλυψε το Euro2day («Βόμβα» με το roll over των ομολόγων), κρίθηκε αναγκαία, για να επιτευχθεί ο στόχος των 135 δισ. ευρώ, μια και η συμμετοχή δεν έχει ανέλθει στα επιθυμητά επίπεδα του 90%.


Κλειδί η στάση των CEO των 5 μεγάλων ελεγκτικών εταιριών

Ταυτόχρονα, υιοθετείται, όπως όλα δείχνουν, το αίτημα να θεωρηθούν τα νέα ομόλογα συνέχεια της προγενέστερης λογιστικής εγγραφής (derecognition) για τις τράπεζες που ταξινομούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιο διακράτησης ως τη λήξη (HTM) ή στο δανειακό χαρτοφυλάκιο (LAR).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εν Ελλάδι τμήματα των πέντε μεγαλύτερων ελεγκτικών εταιριών (PwC, Ernst&Young, Deloitte, Grant Thornton, KPMG) έχουν συμφωνήσει επί της αρχής με τον παραπάνω τρόπο λογιστικής αποτίμησης, καθώς είναι αίτημα όλων των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών.

Για να επικυρωθεί όμως η συμφωνία και να ισχύσει διεθνώς ενιαίος τρόπος λογιστικής αντιμετώπισης θα πρέπει να συναινέσουν και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μητρικών τους εταιριών, αυτό όμως μέχρι και χθες δεν είχε επιτευχθεί.

Εφόσον το αίτημα να θεωρηθούν τα ομόλογα ανταλλαγής συνέχεια προγενέστερης λογιστικής εγγραφής γίνει αποδεκτό, όπως όλα δείχνουν, το άμεσο "κούρεμα" για τις ελληνικές τράπεζες θα κυμανθεί στο 8% - 15%, καθώς μέρος της διαφοράς αποτίμησης μπορεί να αποσβεστεί στη διάρκεια ζωής του νέου ομολόγου (30 έτη).

Για τις ξένες τράπεζες δεν δημιουργείται τέτοιο θέμα γιατί στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν ταξινομημένα τα ελληνικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκια trading ή διαθεσίμων προς πώληση και τα αποτιμούν με τρέχουσες αξίες, έχοντας εγγράψει τις ζημίες από την κατακρήμνιση των τιμών.

Οι κρίσιμες παράμετροι για τον υπολογισμό της ζημίας

Όπως έχει γράψει το Euro2day (Τράπεζες: Άλλα 5,3 δισ. ευρώ για "κούρεμα"), έξι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής, ρολάροντας ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους περίπου 35 δισ. ευρώ. Όλα τους είναι ταξινομημένα στο χαρτοφυλάκιο διακράτησης ως τη λήξη και στο δανειακό χαρτοφυλάκιο.

Το ύψος της άμεσης ζημίας που θα εγγράψουν θα κριθεί εφόσον γίνει αποδεκτή η αρχή της συνέχειας από δύο βασικές παραμέτρους:

Α) Πότε και επομένως σε ποια τιμή μετέφεραν τα παραπάνω ομόλογα στα χαρτοφυλάκια HTM και LAR και επομένως τι τιμή κτήσης έχουν.

Β) To ύψος του ονομαστικού επιτοκίου του ομολόγου που ανταλλάσσεται.

Όσο πιο αργά έχει γίνει η μεταφορά των ομολόγων τόσο χαμηλότερη αξία κτήσης έχουν οι τράπεζες και επομένως θα υποστούν ελαφρύτερο "κούρεμα" σε σχέση με την ονομαστική αξία. Αντίστοιχα, όσο χαμηλότερο επιτόκιο έχουν τα ομόλογα τόσο μικρότερη θα είναι η διαφορά αποτίμησης της παρούσας αξίας με τους νέους τίτλους.

Το "κοστούμι" ανά τράπεζα

Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας εκτιμάται ότι θα συμμετάσχει στο PSI με ομόλογα συνολικού ύψους περίπου 10,9 δισ. ευρώ. Για την EFG Eurobank οι λήξεις έως το τέλος του 2024 ανέρχονται σε 6,4 δισ. ευρώ, για την Alpha Bank στα 3,7 δισ. ευρώ και για την Πειραιώς είναι 6,5 δισ. ευρώ. Το Τ.Τ. θα συμμετάσχει με 4 δισ. ευρώ περίπου και η ΑΤΕ με 2,3 δισ. ευρώ (θα συμμετάσχει από το 2014).

Η Τράπεζα Κύπρου κατέχει μόλις 1,7 δισ. ευρώ ελληνικά κρατικά ομόλογα. Επιπρόσθετα, διαθέτει το πλεονέκτημα ότι τα αγόρασε από τη δευτερογενή αγορά σε τιμές χαμηλότερες του 90% της ονομαστικής αξίας τους. Επομένως, η ζημία γι' αυτήν θα είναι, υπό προϋποθέσεις, μικρή ή και μηδαμινή.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v