Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Άλλα 5,3 δισ. ευρώ για "κούρεμα"

Στα 35 δισ. ευρώ η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στη μετακύλιση- ανταλλαγή χρέους. Η επέκταση του προγράμματος συμμετοχής ιδιωτών (PSI) έως το 2024 και πόσο αυξάνει τον... λογαριασμό ανά τράπεζα.

Τράπεζες: Άλλα 5,3 δισ. ευρώ για κούρεμα
Ελληνικά κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας περίπου 35 δισ. ευρώ θα κληθούν να μετακυλίσουν ή να ανταλλάξουν οι έξι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, εφόσον κλειδώσει η διαφαινόμενη επέκταση του προγράμματος συμμετοχής των ιδιωτών έως το 2024.
 
Όπως αποκάλυψε χθες το Euro2day ("Βόμβα" με το roll over των ομολόγων), εξετάζεται η επέκταση του προγράμματος οικειοθελούς μετακύλισης-ανταλλαγής του ελληνικού χρέους από ιδιώτες (PSI) έως το 2024 και αυτό το επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η επέκταση της διάρκειας του PSI για ομόλογα που λήγουν την επόμενη 12ετία από 8ετία θα οδηγήσει, σύμφωνα με τραπεζικούς αναλυτές, σε αυτόματη αύξηση της συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών κατά περίπου 5,3 δισ. ευρώ.

Εξ αυτών τα 2,4 δισ. ευρώ αφορούν στην Εθνική Τράπεζα, το 1,54 δισ. ευρώ στην EFG Eurobank, 672 εκατ. ευρώ στο T.T. και 578 εκατ. ευρώ στην ΑΤΕ. Η Alpha και η Πειραιώς έχουν λήξεις ομολόγων την περίοδο 2020 - 2024 κάτω των 100 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας θα συμμετάσχει στο PSI με ομόλογα συνολικού ύψους περίπου 10,9 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2020 έχει λήξεις 8,5 δισ. ευρώ. Για την EFG Eurobank οι λήξεις έως το τέλος του 2024 ανέρχονται σε 6,4 δισ. ευρώ, με βάση τις προβολές από τους πίνακες λήξεων που συνόδευσαν τα stress tests.

Στον αντίποδα, η συμμετοχή για την Alpha Bank παραμένει στα 3,7 δισ. ευρώ και για την Πειραιώς στα 6,5 δισ. ευρώ. Το Τ.Τ. θα συμμετάσχει με 4 δισ. ευρώ περίπου και η ΑΤΕ με 2,3 δισ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία του σχεδίου ανταλλαγής ομολόγων αναμένεται να ξεκαθαρίσουν εντός των επόμενων ημερών και να καταγραφούν σε ένα αρχικό σύμφωνο κατανόησης (memorandum of understanding), το οποίο θα σταλεί στις τράπεζες που θα μετάσχουν στη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι, αν τελικά υιοθετηθεί η άποψη να θεωρηθεί η μετακύλιση ομολόγων συνέχεια της προγενέστερης λογιστικής εγγραφής (derecognition), το άμεσο κόστος για τις τράπεζες θα περιοριστεί σε επίπεδα χαμηλότερα του 10%. Σε διαφορετική περίπτωση θα φτάσει στο 15%.

Ως εκ τούτου, η αθροιστική ζημία θα κινηθεί στα 3,5 - 5,25 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v