"Βολές" από βουλευτές ΠΑΣΟΚ κατά πολυνομοσχεδίου

Κριτική άσκησαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά τη σημερινή κοινή τους συνεδρίαση, όπου οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Λούκα Κατσέλη παρουσίασαν το πολυνομοσχέδιο για την οικονομία.

Βολές από βουλευτές ΠΑΣΟΚ κατά πολυνομοσχεδίου
Κριτική άσκησαν βουλευτές των κοινοβουλευτικών τομέων Οικονομικών και Εργασίας του ΠΑΣΟΚ κατά τη σημερινή κοινή τους συνεδρίαση, όπου οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Εργασίας Λούκα Κατσέλη παρουσίασαν το πολυνομοσχέδιο που αφορά τις οικονομικές ρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν διαφωνίες σε αρκετά ζητήματα, ενώ έντονη ήταν η κριτική που άσκησαν σε ό,τι αφορά τη διαδικασία του κατεπείγοντος που επελέγη για την ψήφιση των δύο νομοσχεδίων.

«Μπαίνει θέμα λειτουργίας του Κοινοβουλίου και της Δημοκρατίας, όταν καλούμαστε να ψηφίσουμε με το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ν. Σαλαγιάννης, ενώ η κ. Β. Παπανδρέου φέρεται να δήλωσε ότι παρά τα μέτρα ο λογαριασμός δεν θα βγει και θα πάμε σε αναδιάρθρωση του χρέους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «για να βγει το πρόγραμμα χρειάζεται συναίνεση, αποτελεσματικότητα και συγκεκριμένα μέτρα. Και στα τρία η κυβέρνηση πάσχει. Έρχεται πλήρης απορρύθμιση στην αγορά εργασίας. Θα έχουμε συνθήκες Βουλγαρίας και Λατινικής Αμερικής. Νομοθετούμε σαν ζούγκλα. Προφανώς κάνετε υποτίμηση. Μας πάνε σίγουρα σε αναδιάρθρωση του χρέους. Μη δοκιμάζετε τα όρια των βουλευτών».

Από την πλευρά του ο κ. Κ. Γείτονας τόνισε ότι με αυτά που γίνονται προκαλείται κρίση εμπιστοσύνης των βουλευτών στην κυβέρνηση.

Ο κ. Εκτ. Νασιώκας ζήτησε να απαγκιστρωθούν οι βουλευτές από την κομματική πειθαρχία και να ψηφίσουν κατά συνείδηση και εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς την αποτελεσματικότητα των αλλαγών που προωθούνται, ενώ ο κ. Κ. Σπηλιόπουλος, προέβλεψε ότι χρήση των διατάξεων για τις επιχειρησιακές συμβάσεις θα κάνουν και οι κερδοφόρες επιχειρήσεις εκτός από τις προβληματικές.

Ο κ. Αν. Μακρυπίδης υποστήριξε ότι οι ρυθμίσεις επί των εργασιακών θα έπρεπε να έχουν κατατεθεί σε ξεχωριστό νομοσχέδιο, εκφράζοντας προβληματισμό για το ποιες επιχειρήσεις θα υπογράφουν κλαδικές συμβάσεις όταν υπάρχουν οι επιχειρησιακές.

Επίσης, εκφράστηκαν επιφυλάξεις σχετικά με το αν η διαδικασία του κατεπείγοντος διευκολύνει ή δυσκολεύει την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να καλέσει σε συζήτηση και συνεννόηση τους πολιτικούς αρχηγούς.

Tη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου για τα επείγοντα οικονομικά και εργασιακά μέτρα σε μία συνεδρίαση, απέρριψε ομόθυμα η αντιπολίτευση.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου υπερασπίστηκε το επείγον της διαδικασίας, τονίζοντας πως η υπερψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί προϋπόθεση για είσπραξη της τέταρτης δόσης του δανείου από την Τρόικα - ενώ και οι δημοσιονομικές του προβλέψεις δεν επιδέχονται καθυστέρηση.

Από πλευράς της, η αξιωματική αντιπολίτευση με τους Γ. Βρούτση και Μ. Κεφαλογιάννη, επεσήμανε πως επείγει μονάχα η εφαρμογή των αυξομειώσεων στον ΦΠΑ και πως η σύνδεση των διατάξεων αυτών με τις επίμαχες ρυθμίσεις για τις μειώσεις των μισθών στις ΔΕΚΟ, ή το χάρισμα ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 24 δισ. ευρώ, γίνεται εκ του πονηρού.

«Στόχος της διαδικασίας είναι να γίνει η Βουλή η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να εξαγνίσει και να δώσει τυπική κάλυψη σε ένα νομοσχέδιο που θέλει να ξεθεμελιώσει κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων», παρατήρησε ο Γ. Μαυρίκος (ΚΚΕ), ενώ ο Π. Μαρκάκης (ΛΑΟΣ) εκτίμησε πως η κυβέρνηση επείγεται να λάβει τα μέτρα αυτά, έχοντας σκοπίμως καθυστερήσει, προκειμένου να μην ανακοινώσει αντιδημοφιλή μέτρα πριν τις δημοτικές εκλογές.

«Επείγεστε να φέρετε το νομοσχέδιο, γιατί δεν μπορείτε να πείσετε ούτε τους δικούς σας», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ). «Μέχρι και πριν ένα μήνα λέγατε ότι δεν θα μειωθούν συντάξεις και μισθοί και δεν θα υπάρχουν απολύσεις. Περίμενα να υπάρξουν σήμερα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, να διαμαρτυρηθούν εδώ - κι όχι μόνον στις κομματικές συσκέψεις», είπε.

«Συναίνεση η κυβέρνηση δεν θα λάβει, αλλά συνεννόηση θα έπρεπε να υπάρξει. Η κοινωνία πείθεται με τον διάλογο», παρατήρησε η Ντόρα Μπακογιάννη (ανεξάρτητη βουλευτής - επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συμμαχίας»). «Μόνον το ΦΠΑ έχετε υποχρέωση να περάσετε γρήγορα. Ε, φέρτε τον χώρια... Ένας ολόκληρος κόσμος αναρωτιέται, εάν για μείζονα θέματα μπορεί η Βουλή των Ελλήνων να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», συμπλήρωσε.

«Με απορία και αγανάκτηση ο ελληνικός λαός και η Βουλή, παρακολουθούν όλα αυτά τα τεκταινόμενα του τελευταίου καιρού - και κυρίως αυτά που διαπράττονται απ’ το υπουργείο Οικονομικών», παρατήρησε ο Θ. Λεβέντης (ανεξάρτητος - μέλος της «Δημοκρατικής Αριστεράς»). «Είναι νομιμοφανή, αλλά απαράδεκτα από κάθε άποψη», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v