Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης για τράπεζες

Εντολή έχει δώσει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Κομισιόν να εξετάσει το ενδεχόμενο εάν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης μπορεί να τροφοδοτήσει με ρευστότητα τον ιρλανδικό τραπεζικό τομέα. Στο Eurogroup οι αποφάσεις.

Ανοίγει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης για τράπεζες
Εντολή έχει δώσει ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Κομισιόν να εξετάσει το ενδεχόμενο εάν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης (EFSF) μπορεί νομικά να τροφοδοτήσει με ρευστότητα τον ιρλανδικό τραπεζικό τομέα.

Διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι "το θέμα να ανοίξει το ταμείο και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες ήδη συζητήθηκε κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών της Ε.Ε. έπειτα από εισήγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας", όπως σημείωσε υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν.

Τότε δόθηκε εξουσιοδότηση στην Κομισιόν να ερευνήσει το θέμα και να παρουσιάσει γνωμοδότηση στη σύνοδο του Δεκεμβρίου. Όμως, οι εξελίξεις στην Ιρλανδία και η άρνηση του Δουβλίνου να ενταχθεί σε μηχανισμό στήριξης ελληνικού τύπου επισπεύδουν τις διαδικασίες.

Το ταμείο ESFS των 440 δισ. έχει δημιουργηθεί για να παρέχει χρηματική βοήθεια σε χώρες με υπερβολικό έλλειμμα και χρέος, οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα δανεισμού από τις αγορές. Δεν προβλέπεται χρηματική βοήθεια απευθείας σε τράπεζες, καθώς αυτή παρέχεται από τις κυβερνήσεις υπό μορφή κρατικής ενίσχυσης και εγγυήσεων.

"Υπάρχουν αυτά τα όργανα εάν και εφόσον χρειαστούν", δήλωσε ο κ. Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου επιτρόπου κ. Όλι Ρεν, ερωτώμενος εάν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

"Η διαδικασία αφορά στο άρθρο 3 της συγκεκριμένης απόφασης που λήφθηκε τον περασμένο Μάιο", συμπλήρωσε.

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, κ. Μπράιαν Λένιχαν, αποκάλυψε ότι οι συζητήσεις για παροχή ρευστότητας από το ταμείο κατευθείαν προς τις τράπεζες θα γίνουν κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Το Δουβλίνο, εάν διαπιστώσει ότι συνεχίζουν η πολιτική αστάθεια και η ασφυκτική πίεση για πρόωρες εκλογές, εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει και ως κράτος στον μηχανισμό , αλλά να λάβει ένα μικρό ποσό, κάτω των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ ως δάνειο, που δεν θα συνοδεύεται από δεσμεύσεις πέραν αυτών που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση, και δη προς το ΔΝΤ.

Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Κομισιόν, η Γαλλία και η Γερμανία ασκούν ισχυρές πιέσεις στην Ιρλανδία να ζητήσει επισήμως βοήθεια, φοβούμενες περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης συνολικά.

Όμως ο κ. Λένιχαν δήλωσε ότι "δεν υπάρχει θέμα δημοσίου χρέους, το κράτος δεν χρειάζεται βοήθεια" και πως "το πρόβλημα εντοπίζεται στις τράπεζες". Και συμπλήρωσε ότι οι αγορές πρέπει να πειστούν επ' αυτού.

Για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη, η ιρλανδική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δημοσιεύσει το 4ετές δημοσιονομικό της πλάνο την επόμενη εβδομάδα και όχι τον Δεκέμβριο, όπως έχει οριστεί. Σκοπεύει να ανακοινώσει τον προϋπολογισμό του 2011 , επίσης νωρίτερα, στο τέλος Νοεμβρίου.

Μετά τις σχετικές δηλώσεις του ιρλανδού υπουργού Οικονομικών, το 10ετές ομόλογο της χώρας υποχώρησε κατά 13 μονάδες βάσης, στις 550 μονάδες, σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό.

Τη μείωση "βοήθησαν" και η δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, κ. Άγκελα Μέρκελ, ότι "εάν το ευρώ αποτύχει αποτυχαίνει και η Ε.Ε.". Θετικές θεωρήθηκαν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ κ. Βίτορ Κονστάνζιο ότι "η τράπεζα είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ιρλανδία".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v