Αιχμάλωτη της συγκυρίας η Ελλάδα

Οι αναταράξεις σε Ιρλανδία και Πορτογαλία σκληραίνουν τη στάση των ευρωπαίων απέναντι στη χώρα μας, ενώ οι γερμανοί ρίχνουν πολιτικοοικονομικές βόμβες. Τα αιτήματα της κυβέρνησης, η στάση των Βρυξελλών.

Αιχμάλωτη της συγκυρίας η Ελλάδα
Σκληραίνει επικίνδυνα η στάση της Γερμανίας απέναντι στις χώρες με υπερβολικό έλλειμμα και χρέος και η χώρα ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση-βόμβα για τους όρους του νέου μηχανισμού στήριξης που θα ισχύσει από το 2013 και μετά.

Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα έχει ξεκινήσει ένα παζάρι μεταξύ της ηγεσίας της κυβέρνησης και των προέδρων της Κομισιόν, κ. Ζοζέ Μπαρόζο, και της ΕΚΤ, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ώστε να πειστούν για χαλάρωση της πίεσης στη δημοσιονομική προσαρμογή.
 
Σύμφωνα με κορυφαίο κοινοτικό στέλεχος, "τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ έχουν διαμηνύσει στην Αθήνα ότι δεν συναινούν για οποιαδήποτε χαλάρωση των στόχων του μνημονίου για το 2010 και το 2011 και η Ελλάδα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στους στόχους που υπαγορεύει η δανειακή συμφωνία".
 
Η κοινοτική πηγή αναφέρει επίσης στο euro2day: "Στην παρούσα κατάσταση και λόγω των αναταράξεων που προκαλεί η πορεία της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας δεν μπορούμε να περάσουμε το μήνυμα στις αγορές ότι χαλαρώνουμε δημοσιονομικά. Θα ήταν καταστροφικό".

Αυτό που συζητείται όμως είναι η επιπρόσθετη φετινή επιβάρυνση, που θα προκύψει από τις αναθεωρήσεις των μεγεθών 2006 - 2009, να μην είναι εμπροσθοβαρής και να εξαντληθεί στον προϋπολογισμό του 2011.

Λόγω της βαθύτερης του αναμενομένου ύφεσης και του ότι το μαχαίρι που έρχεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα παραλύει τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, η Κομισιόν τείνει να συμφωνήσει (το ΔΝΤ έχει ήδη εκφραστεί ανοιχτά υπέρ) στον επιμερισμό των επιπρόσθετων μέτρων σε διάστημα διετίας, όμως η ΕΚΤ ακόμα διαφωνεί.

Και ο λόγος, κατά τη Φρανκφούρτη, είναι το γεγονός ότι "ο εκτροχιασμός των στόχων του 2010 δεν οφείλεται μόνο στις αναθεωρήσεις στοιχείων αλλά και σε μια σειρά διαρθρωτικά προβλήματα και κωλυσιεργίες στην εφαρμογή μόνιμων μέτρων".

Η ΕΚΤ επιμένει ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει σαφή δείγματα γραφής πριν συζητηθεί οποιαδήποτε "διευκόλυνση". Όπως πρώτα έγραψε το euro2day, οι συζητήσεις τοποθετούνται χρονικά για μετά τον Μάρτιο του 2011, όταν θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Η ΕΚΤ επιμένει ότι μέχρι το τέλος του έτους πρέπει:

-Να ολοκληρωθεί η αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις με την κατάργηση της κλαδικής σύμβασης και να διευθετηθεί το θέμα της διαιτησίας.
- Να περάσει το νομοσχέδιο για το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων.
- Να εφαρμοστεί το νέο μισθολόγιο, που θα περικόψει το εργασιακό κόστος.
- Να τεθεί σε λειτουργία ο νέος φοροεισπρακτικός μηχανισμός, που θα πατάξει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή.
- Να περικοπεί ο ευρύτερος δημόσιος τομέας κατά 30% και να κλείσουν οι ελλειμματικές ΔΕΚΟ.
-Να πραγματοποιηθούν νέες τομές στο ασφαλιστικό. Αυτήν την εβδομάδα η τρόικα θα θέσει πάλι θέμα κατάργησης της επικουρικής σύνταξης.

Για την ΕΚΤ οι πιο πάνω διαρθρωτικές αλλαγές και η επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων είναι κλειδί για την αντιμετώπιση του τεράστιου δημοσίου χρέους, που αναμένεται να φθάσει το 150% του ΑΕΠ πριν από το 2013. Η πιο σκληρή στάση των κεντρικών τραπεζιτών έχει να κάνει και με την προοπτική να ολοκληρωθεί το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων "που δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα", όπως αναφέρουν στελέχη της ΕΚΤ.

Η στάση της Αθήνας

Η κρίση στην Ιρλανδία δυσχεραίνει τη διαπραγματευτική στάση της Αθήνας. Με τα δεδομένα, όπως εξελίσσονται, η Ελλάδα δεν είναι προς το παρόν σε θέση να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου.

Μετά τον τελευταίο κύκλο επαφών που είχε ο πρωθυπουργός με τους αρμόδιους υπουργούς, διαπιστώθηκαν διάσταση απόψεων αλλά και απροθυμία μερικών από αυτούς να ακολουθήσουν τον νέο "οικονομικό Καλλικράτη" που προωθεί το οικονομικό επιτελείο.

Προς το παρόν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Παπανδρέου θα ζητήσει την πολιτική στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους του, ενώ έχει δώσει εντολή στον κ. Παπακωνσταντίνου να διαπραγματευτεί με την τρόικα τον επιμερισμό των επιπρόσθετων μέτρων, που δημιουργούν οι τρύπες του 2010, και στα επόμενα έτη.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δέσμευση της κυβέρνησης για πιστή εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής, παρά το όποιο πολιτικό κόστος. Αυτό το μήνυμα αναμένεται να μεταφέρει ο πρωθυπουργός και στον Γάλλο Πρόεδρο κ. Νικολά Σαρκοζί.

Ήδη, όπως έγραψε το euro2day την περασμένη εβδομάδα, έχουν αρχίσει η αλλαγή της επικοινωνιακής πολιτικής και η προσήλωση στο "τι έχουμε πετύχει μέχρι τώρα" παρά στο ότι "θα πιάσουμε τους στόχους".
 
Γερμανική βόμβα

Το Μαξίμου έχει θορυβηθεί και για την ξαφνική -περαιτέρω- σκλήρυνση της στάσης των Γερμανών, που φαίνεται πως επιδιώκουν να δημιουργήσουν ευρωζώνη δύο ταχυτήτων.

Διαρροές από το γραφείου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών αναφέρουν ότι ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σκοπεύει να καταθέσει την Τρίτη στο Eurogroup τη λεπτομερή πρότασή του για τον νέο μηχανισμό στήριξης, που θα ισχύσει το 2013. Σε αυτήν περιλαμβάνεται και η προοπτική αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους για χώρες με χρόνιο πρόβλημα σε δύο στάδια.

Το καινούργιο στοιχείο που προστέθηκε στην πρόταση είναι ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς τις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα θα γίνεται "υπό αυστηρότατους όρους, όπως είναι η εθελοντική απεμπόληση του δικαιώματος ψήφου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η προοπτική η διαχείριση της κρατικής περιουσίας να γίνεται από την ευρωζώνη".
 
Το Βερολίνο αλλάζει πλέον στρατηγική και σκοπεύει να αποφύγει την ένταξη της πρότασης στη Συνθήκη της Λισαβόνας για να προσπεράσει τη χρονοβόρα διαδικασία νομοθετικής ρύθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σόιμπλε σκοπεύει να ζητήσει την ενσωμάτωση της πρότασής του, υπό τον όρο "collective action clauses", ώστε οι χώρες της ευρωζώνης που θα εκδίδουν ομόλογα από το 2013 θα υπόκεινται στους όρους αυτούς.

Οι έντονες διαμαρτυρίες της Ιρλανδίας, η οποία υπέδειξε ως βασικούς υπαίτιους της απότομης ανόδου των spreads των ομολόγων της τους Γάλλους και τους Γερμανούς, ανάγκασαν το Βερολίνο και το Παρίσι να εκδώσουν ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται ότι η πρόταση αφορά σε κινήσεις που θα γίνουν μετά το 2013 και όχι πριν.

Και αυτό γιατί η Ιρλανδία, στην παρούσα φάση, διαπραγματεύεται να λάβει χρηματική βοήθεια από τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ που ήδη υπάρχουν στον κορβανά του μηχανισμού στήριξης ώστε να αποφύγει δανεισμό από το ΔΝΤ.

Σε αυτό συγκλίνουν και το προεδρείο του Eurogroup, η Κομισιόν και η ΕΚΤ, που δεν θέλουν περαιτέρω ανάμειξη του ταμείου στα ενδότερα της ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική πρόταση για τον νέο μηχανισμό στήριξης προνοεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ αλλά και του ιδιωτικού τομέα σε αυτόν. Η πρόταση έχει εξασφαλίσει και τη στήριξη της Γαλλίας, ενώ και η Κομισιόν δήλωσε ότι "το εξετάζει".

Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel", o κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι "εάν μια χώρα έχει προβλήματα πληρωμών η Ε.Ε. πρέπει να ξεκινήσει πρόγραμμα ρευστοποιήσεων και αναδιάρθρωσής της".

"Σε πρώτο στάδιο, τα ομόλογα που λήγουν μέσα στην κρίσιμη περίοδο μπορούν να επιμηκυνθούν. Εάν αυτό δεν βοηθήσει, οι ιδιώτες πιστωτές πρέπει να αποδεχτούν ένα 'κούρεμα' σε αυτά. Ως αντάλλαγμα θα λάβουν εγγυήσεις για τα υπόλοιπα ομόλογα".


Γ. Παπανδρέου: Αιχμές κατά Γερμανίας για πρόταση χρεοκοπίας

Η πρόταση της Γερμανίας θα ωθήσει χώρες της Ε.Ε. προς τη χρεοκοπία, σημείωσε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνεδρίασης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι γερμανικές θέσεις στο πρόβλημα του υπέρογκου χρέους χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αυτό που οδήγησε στο πρόσφατο ανοδικό σπιράλ στα spread της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Το μεσημέρι, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, κ. Νικολά Σαρκοζί.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v