ΤτΕ: Μείωση ΑΕΠ κατά 2% το 2010

Κώδωνα κινδύνου για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας κρούει η Τράπεζα της Ελλάδος,στην έκθεσή της για την Νομισματική Πολιτική 2009-2010, όπου προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 2% και πληθωρισμό στο 3%.

ΤτΕ: Μείωση ΑΕΠ κατά 2% το 2010
Κώδωνα κινδύνου για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας αν δεν τηρηθούν απαρέγκλιτα οι κυβερνητικές αποφάσεις και δε ληφθούν πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα, κρούει η Τράπεζα της Ελλάδος που προβλέπει, μέσω της έκθεσης νομισματικής πολιτικής, ύφεση με ρυθμό 2% και φέτος, με παράλληλη αύξηση του μέσου εναρμονισμένου πληθωρισμού στο 3% και του δομικού δείκτη στο 2,5.

Με σαφήνεια άλλωστε η ΤτΕ , αν και επισημαίνει τις αντοχές που επέδειξε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εμφανίζεται ανήσυχη για τις επιπτώσεις που θα είχε τυχόν αδυναμία αντιμετώπισης των εξωγενών παραγόντων που επηρεάζουν τη λειτουργία των εγχωρίων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στην διάρκεια της διεθνούς κρίσης» αλλά «προϋπόθεση για να διατηρήσει αυτή την ικανότητα και στο μέλλον είναι η άρση των εξωγενών παραγόντων που επηρεάζουν τη λειτουργία του και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας».

Η ΤτΕ ζητεί από τις τράπεζες να διατηρούν σημαντικά περιθώρια κεφαλαίου, πάνω από τα ελάχιστα που καθορίζουν οι εποπτικοί κανόνες, να κάνουν συνετή χρήση των κερδών τους, να διαχειρίζονται με ευελιξία τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησής τους και να εκλογικεύουν το κόστος λειτουργίας τους.


Φαύλος κύκλος

Η Τράπεζα της Ελλάδος αφού επαναλαμβάνει τις προειδοποιήσεις της για τους κινδύνους που περιέβαλαν την ελληνική οικονομία τα προηγούμενα χρόνια, επιρρίπτει σαφώς πολιτικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται εν μέσω μιας βαθιάς κρίσης, με κύρια χαρακτηριστικά το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, το τεράστιο χρέος και την συνεχή διάβρωση της ανταγωνιστικής της θέσης. Τα προβλήματα αυτά δεν είναι νέα. Προϋπήρχαν της διεθνούς κρίσης του 2008 και ήταν αναπόφευκτο, χωρίς τολμηρές και αποφασιστικές παρεμβάσεις, να οδηγήσουν, αργά ή γρήγορα, σε αδιέξοδο.

Οι παρεμβάσεις αυτές δεν έγιναν και έτσι η κατάσταση επιδεινώθηκε αισθητά, με αποκορύφωμα το δημοσιονομικό εκτροχιασμό το 2008 και το 2009» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Για την αντιστροφή της δυσμενούς τάσης, και την απεμπλοκή της ελληνικής οικονομίας από το φαύλο κύκλο η ΤτΕ είναι απόλυτη. Απαιτείται δραστική μείωση του ελλείμματος και του χρέους με παράλληλη προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση. «Η ελληνική οικονομία έχει πλέον εμπλακεί σε έναν φαύλο κύκλο, με μία και μοναδική διέξοδο: τη δραστική μείωση του ελλείμματος και του χρέους, την άμεση δηλαδή αντιστροφή της δυσμενούς τάσης».

Θετικά αξιολογούνται οι πρόσφατες πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τη λήψη πρόσθετων μέτρων («Η οικονομική πολιτική, αντιμετωπίζοντας τις μεγάλες προκλήσεις που δημιουργεί η πολυεπίπεδη κρίση, προσανατολίστηκε πρόσφατα σε αποφάσεις που σηματοδοτούν ισχυρή βούληση για την αντιστροφή των αρνητικών τάσεων των προηγούμενων ετών»),αλλά ο δρόμος της εξόδου από την κρίση προβλέπεται δύσβατος.

«Με το σύνολο της πολιτικής που διαμορφώνεται, επιχειρείται η αντιστροφή μιας μακράς πορείας που είχε συσσωρεύσει προβλήματα και οδηγούσε σε επικίνδυνα αδιέξοδα. Η αλλαγή πορείας δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε θα επιτευχθεί σύντομα. Θα απαιτηθεί μια εξίσου μακρά προσπάθεια για να σπάσει ο φαύλος κύκλος που τείνει να ωθήσει την οικονομία σε μαρασμό και το βιοτικό επίπεδο σε υποβάθμιση. Η οικονομική πολιτική που έχει εξαγγελθεί είναι η απαρχή αυτής της μεγάλης προσπάθειας που απαιτείται. Αν εφαρμοστεί αποτελεσματικά, θα οδηγήσει σ? έναν ενάρετο κύκλο διαρκείας που θα επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά, σε οικονομική και κοινωνική πρόοδο.

Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει κατ? αρχάς να διασφαλιστεί ότι η οικονομική πολιτική που εξαγγέλθηκε θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα, χωρίς δισταγμούς, αναβλητικότητα και υπαναχωρήσεις».


*** Το κείμενο της έκθεσης της ΤτΕ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v