Με ταχείς ρυθμούς αναπτύσσεται η κυπριακή ασφαλιστική αγορά, η παραγωγή της οποίας αντιστοιχεί σε σαφώς υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ σε σύγκριση με την περίπτωση της Ελλάδας.
Ειδικότερα, στο εννεάμηνο του 2024 η παραγωγή του κλάδου ζωής αυξήθηκε κατά 9,7% (+18,5% είχε σημειώσει στο εννεάμηνο 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη επίδοση της προηγούμενης χρήσης) και των γενικών καλύψεων κατά 5,5% (+9% είχε σημειώσει στο εννεάμηνο 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη επίδοση της προηγούμενης χρήσης).
Στον κλάδο ζωής, στις πρώτες θέσεις κατατάχθηκαν η Eurolife (θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου) με μερίδιο 28,9%, η CNP Cyprialife με 23,8%, η Universal Life με 11,8%, η Ancoria με 10,9%, η Hellenic (θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας) με 6,4%, η MetLife με 6%. Από ελληνικής πλευράς είχαμε την Prime Insurance (ελέγχεται από την Eurobank, λόγω κόκκινων δανείων του εκλιπόντος επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά) με 4,8%, την Altius (μετοχικό σχήμα υπό τον Δούκα Παλαιολόγο) με 4,5% και την Εθνική Ασφαλιστική (2,7%).
Στις γενικές καλύψεις, στις πρώτες θέσεις κατατάχθηκαν οι θυγατρικές της Τράπεζας Κύπρου (Γενικές Ασφάλειες Κύπρου και Eurolife) με 15,5%, οι θυγατρικές του ομίλου CNP (CNP Insurance και CNP Cyprialife) με 13,5%, η Trust με 9%, οι θυγατρικές της Ελληνικής Τράπεζας (Παγκυπριακή και Hellenic) με 7,6%, η Universal με 7%, η AIG με 5,6%. Από ελληνικής πλευράς είχαμε την Altius με 3,7%, την Εθνική Ασφαλιστική με 3,6%, την Ypera (συμφερόντων της οικογένειας Κασκαρέρη, πρώην Υδρόγειος Ασφαλιστική Κύπρου) με 3,2%, την Prime με 2,5%, την Interamerican (δραστηριοποιείται μόνο στο αυτοκίνητο μέσω της Anytime) με 2% και την Allianz με 1,1%.
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά η εξαγορά των CNP Insurance και CNP Cyprialife από την Ελληνική Τράπεζα (δραστηριοποιείται ήδη στην ασφαλιστική αγορά μέσω Hellenic και Παγκυπριακής), με αποτέλεσμα το Συγκρότημα της Ελληνικής που ελέγχεται από την Eurobank να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην τοπική αγορά.