Οι χρηματοοικονομικοί δείκτες για την αξιολόγηση μιας επιχείρησης

Τα βασικά κριτήρια επιλογής χρηματοοικονομικών δεικτών. Ποιες πρέπει να είναι οι μετρήσεις και γιατί δεν πρέπει πάντοτε να θεωρούνται «ευαγγέλιο». Γράφει ο Κων/νος Ζοπουνίδης.

Οι χρηματοοικονομικοί δείκτες για την αξιολόγηση μιας επιχείρησης
  • Του Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη*

Οι χρηματοοικονομικοί δείκτες χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή χρηματοοικονομικών αναλύσεων των επιχειρήσεων.

Εξ ορισμού ένας δείκτης αντιπροσωπεύει ένα συντελεστή ή ένα ποσοστό που υπολογίζεται από ένα λόγο μεταξύ δύο ποσών (στοιχεία που βρίσκονται μέσα στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις).

Παρέχει ενδείξεις για την κερδοφορία (αποδοτικότητα), το κόστος χρηματοδότησης, την παραγωγικότητα, τη φερεγγυότητα, τη ρευστότητα, τη χρηματοοικονομική ισορροπία, την ικανότητα αποπληρωμής κ.λπ. (Κ. Ζοπουνίδης, Βασικές αρχές χρηματοοικονομικού μάνατζμεντ Εκδόσεις Κλειδάριθμος, Αθήνα, 2013).

Επιλογή – υπολογισμός

Δύο είναι τα βασικά κριτήρια επιλογής χρηματοοικονομικών δεικτών (ΧΔ):

  • Επιλογή σημαντικών ΧΔ
  • Επιλογή ανεξάρτητων ΧΔ

Οι δείκτες μπορούν να υπολογιστούν βασικά από τον ισολογισμό, την κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης και τον πίνακα χρηματοδότησης.

XΔ από τον ισολογισμό

Συμπερασματικά, οι ΧΔ καθιστούν δυνατή τη διεξαγωγή της χρηματοοικονομικής ανάλυσης μιας εταιρείας, αλλά δεν πρέπει να είναι οι μόνοι δείκτες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Μεγάλη σημασία έχουν και οι ποιοτικοί δείκτες όπως, η ποιότητα των μάνατζερ, τα προϊόντα, η αγορά, οι τεχνικές εγκαταστάσεις κ.λπ. (βλ. Κ. Ζοπουνίδης, 2013).

Επιπλέον είναι σημαντικό να διασφαλίζεται ότι ταιριάζουν απόλυτα με το είδος της δραστηριότητας που ασκείται ή με τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να παρουσιάζει μια εταιρεία.

Τέλος, τα αποτελέσματα που δίνονται, πρέπει να συγκριθούν διαχρονικά αλλά και με τις επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου. Σε επόμενο άρθρο μας θα εξετάσουμε τη χρησιμότητα των ΧΔ στην πρόβλεψη της πτώχευσης των επιχειρήσεων.

* Καθηγητής, Ακαδημαϊκός, Πολυτεχνείο Κρήτης, Επίτιμος Δρ. ΑΠΘ, Paris School of Business.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v