Με το καλημέρα η πρώτη απειλή για το νέο Ethereum

Πώς... χάλασε το πάρτι στο οικοσύστημα μετά το merge ο επικεφαλής της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ο ρυθμιστικός κίνδυνος, ο... Κένεντι, οι απάτες και τα ανταλλακτήρια.

Με το καλημέρα η πρώτη απειλή για το νέο Ethereum

Η πορεία των τιμών στα κρυπτονομίσματα δεν θα εξαρτηθεί μόνο από τις μακροοικονομικές εξελίξεις και από τον ρυθμό βελτίωσης των εφαρμογών τους. Μια βασική παράμετρος αφορά και στη νομοθεσία. Πριν λίγες ημέρες παρουσιάσαμε την έκθεση του Γραφείου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου, που μας έδωσε μια ιδέα για το τι σκέφτονται πάνω στο θέμα οι ρυθμιστικές αρχές. 

Ωστόσο οι εξελίξεις πάνω στο θέμα δεν σταματούν εκεί. Ο Gary Gensler, επικεφαλής της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (SEC), χθες έκανε άλλη μια παρέμβαση, με αφορμή τη μετάβαση του Ethereum στο PoS και με τις δηλώσεις του χάλασε τον πανηγυρικό κλίμα που επικρατούσε, ρίχνοντας την τιμή του στα 1.450 δολάρια ή -11%.

Τι είπε ο επικεφαλής της SEC; Πως το μοντέλο λειτουργίας PoS και το παθητικό εισόδημα που εφαρμόζει στη διανομή κερδών θυμίζει μερισματικές εταιρείες ή ομόλογα. Επομένως θα μπορούσε να υπάγεται στους νόμους περί κινητών αξιών. Θυμίζουμε πως με PoS λειτουργούν τα περισσότερα κρυπτονομίσματα όπως και όλοι οι γνωστοί ανταγωνιστές του Ethereum, π.χ. τα Solana, BNB, Polkadot, Cardano κλπ. Αν και δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στο Ethereum, μόνο σε σύμπτωση δεν μπορεί να αποδοθεί ότι ειπώθηκε κυριολεκτικά λίγες ώρες μετά το Merge

Η διαφορά του PoS με το PoW είναι πως στην πρώτη περίπτωση, για να αποκτήσεις μερίδια από ένα νόμισμα, άρα και παθητικό εισόδημα, αρκεί να έχεις χρήματα. Με το PoW, εκτός από χρήματα χρειάζεται κόπος, δουλειά, τεχνογνωσία, ενέργεια. Για αυτό και είναι πιο εύκολο να παραμείνουν αποκεντρωμένα.

Η τοποθέτηση του Gensler δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία. Το στίγμα των απόψεών του το έδωσε σε μια ομιλία που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα με τίτλο «Kennedy και κρυπτονομίσματα». Τι δουλειά έχει ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, θα αναρωτηθείτε, ο οποίος δολοφονήθηκε στο μακρινό 1963. Πρόκειται για τον πατέρα του πρώην προέδρου, Joseph Kennedy, ο οποίος διετέλεσε πρώτος διοικητής της SEC.

Σύμφωνα με τον Gensler, τα κρυπτονομίσματα έχουν πολλές ομοιότητες με τις μετοχές. Για αυτό θεωρεί πως οι κατευθυντήριες γραμμές της νομοθεσίας περί χρεογράφων της δεκαετίας του 1930, την οποία επαίνεσε ως εμπνευσμένη και διορατική, μπορεί να εφαρμοστεί και εκεί.

Η βασική ιδέα είναι ότι το επενδυτικό κοινό, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις μετοχές, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται για ένα έργο πριν επενδύσει σε αυτό. Να είναι υποχρεωτικό να δημοσιοποιούνται ορισμένα στοιχεία, όπως τα προσόντα της ιδρυτικής ομάδας, τα οικονομικά τους κίνητρα και οι συγκρούσεις συμφερόντων, πού πηγαίνουν τα χρήματα, οι εκτιμήσεις για το μερίδιο αγοράς τους, το επιχειρηματικό τους πλάνο κ.λπ.

Προστασία από αθέμιτες πρακτικές ο επενδυτής χρειάζεται όχι μόνο όταν εκδίδεται αρχικά ένα χρεόγραφο ή ένα κρυπτονόμισμα, αλλά και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης στη δευτερογενή αγορά.

Για αυτό και η προσοχή της SEC δεν περιορίζεται στα tokens, αλλά και στα ανταλλακτήρια. Να προστατεύουν στο μέτρο του δυνατού τους επενδυτές από περιπτώσεις απάτης, χειραγώγησης, front-running και ένα σωρό άλλες αθέμιτες πρακτικές.

Δεν έχει άδικο ο Gensler, όταν ισχυρίζεται ότι η προστασία των επενδυτών είναι εξίσου σημαντική, ανεξάρτητα από τις υποκείμενες τεχνολογίες. Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, πολλές, αν όχι οι περισσότερες, από όσες εμφανίζονται ως καινοτομίες που βασίζονται στο blockchain δεν είναι τίποτα περισσότερο από εξεζητημένες απάτες.

Αλήθεια είναι επίσης ότι στην πλειοψηφία τους τα κρυπτονομίσματα έχουν τα χαρακτηριστικά των χρεογράφων. Ο ορισμός μιας εταιρείας είναι οι άνθρωποι να αγοράζουν και πουλάνε μερίδιά της επειδή αναμένουν κέρδη, τα οποία προέρχονται από προσπάθειες άλλων, ως μέλη μιας κοινής επιχειρηματικής προσπάθειας. Πράγματι, τα altcoins μοιάζουν περισσότερο με τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν και εξελίσσουν ψηφιακές εφαρμογές, περισσότερο ή λιγότερο χρήσιμες, παρά με νομίσματα ή ψηφιακά εμπορεύματα.

Με αυτό το σκεπτικό ιδρύθηκαν πολλές ICOs σε αντιστοιχία με τις IPOs (δημόσια εγγραφή) που γίνονται στο παραδοσιακό χρηματιστήριο. Γιατί προτιμούσαν τη δημιουργία ICOs και όχι την εισαγωγή στον Nasdaq ή σε κάποιο άλλο χρηματιστήριο; Για δύο κυρίως λόγους. Κατ’ αρχάς, γλίτωναν το κόστος της αναδοχής. Εκτός από τα τραπεζικά έξοδα, υπάρχουν οι δαπάνες φακέλου χρηματιστηρίου, λογιστές, δικηγόροι και ένα σωρό άλλα. Εξίσου σημαντικός λόγος, αν όχι ο σημαντικότερος, ήταν η ελαστικότητα των κανονισμών. Για να ξεκινήσεις μια ICO δεν απαιτούνταν οι αυστηρές προϋποθέσεις της εισαγωγής στο χρηματιστήριο.

Εδώ θα πρέπει όμως να υπάρχει μια διαφοροποίηση, την οποία παραδόξως επέλεξε να μην αναφέρει ο Gary Gensler. Κάποια έργα μπορούν αργότερα, βάσει καταστατικού, να μετατραπούν σε κάποιας μορφής ψηφιακό εμπόρευμα. Γιατί είναι σημαντική η διαφοροποίηση; Επειδή η επιτυχία ή αποτυχία του εγχειρήματος δεν θα εξαρτάται από τις προσπάθειες άλλων, όπως στις εταιρείες, αλλά θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αποκεντρωμένου δικτύου και της συνεισφοράς των συμμετεχόντων.

Επίσης μια μικρή ομάδα προγραμματιστών που έχει τη δυνατότητα να φτιάξει μια ενδιαφέρουσα εφαρμογή η οποία δεν έχει έσοδα, τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο, δεν θα μπορέσει να καταβάλει τις απαραίτητες δαπάνες, προκειμένου να πάρει άδεια από τη SEC. Αυτή η τεράστια πηγή καινοτομίας θα πνιγεί;

Είναι δύσκολο να οικοδομήσουμε ένα κοινωνικό δίκτυο ή μια εφαρμογή κοινής χρήσης, επειδή αυτά τα εγχειρήματα είναι χρήσιμα όταν έχουν πολλούς χρήστες. Αν όμως οι αρχικοί χρήστες παίρνουν τα tokens ευκολότερα, δημιουργείται το κίνητρο να ενταχθούν νωρίς, επιταχύνοντας τη συμμετοχή και των υπόλοιπων. Φυσικά με την προϋπόθεση πως υπάρχει πραγματικό αντικείμενο, δεν είναι απλά ένα Ponzi.

Ποια είναι η διαφορά ενός εμπορεύματος από τις μετοχές; Ένα βαρέλι πετρέλαιο, μια μπάρα χρυσού, ένας τόνος ξυλεία, ένα Bitcoin, μπορεί να είναι περιουσιακά στοιχεία, όχι όμως χρεόγραφα. Κι αυτό γιατί μια μικρή ομάδα ανθρώπων δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγχει την προσφερόμενη ποσότητα. Πετρέλαιο, χρυσό, κορμούς δέντρων, Bitcoin, μπορεί να βρει ο καθένας μας παντού. Μετοχές όμως μιας εταιρείας μπορούν να βγουν μόνο αν αποφασίσει μια ολιγομελής ομάδα. Όπως και τους όρους απόκτησης.

Για το Bitcoin τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η SEC το θεωρεί εμπόρευμα και δικαίως. Όταν κάποιος παροτρύνει κάποιον άλλο να αποκτήσει Bitcoin, είναι σαν να τον συμβουλεύει να αγοράσει χρυσό ή ακίνητα. Δεν έχει άμεσο συμφέρον. Εκφράζει μια απλή γνώμη πάνω σε ένα περιουσιακό στοιχείο που δεν ελέγχει.

Από ό,τι φαίνεται, η Commodity Futures Trading Commission (CFTC) προορίζεται να αναλάβει την εποπτεία του Bitcoin σε spot και futures. Η CFTC δημιουργήθηκε το 1974 και ρυθμίζει τις αγορές παραγώγων των ΗΠΑ, οι οποίες περιλαμβάνουν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, swaps και ορισμένα είδη options.

Μένει να δούμε ποιανού αρμοδιότητα θα είναι το Ethereum που έχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα σε σχέση με τα χιλιάδες άλλα κρυπτονομίσματα, τα οποία πιθανόν να βρεθούν υπό την ευθύνη της SEC.

Όπως ανέφερε ο Gensler στην ομιλία του, μετά την ψήφιση του νόμου περί χρεογράφων τη δεκαετία του 1930, πολλοί φοβούνταν ότι οι νέοι κανόνες θα δώσουν τη χαριστική βολή στις μετοχές που είχαν ήδη δοκιμαστεί από το κραχ του 1929. Τελικά συνέβη το αντίθετο. Όσες εταιρείες και χρηματιστήρια εντάχθηκαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, άνθισαν. Οι επενδυτές, οι εκδότες και η οικονομία στο σύνολό της επωφελήθηκε. Καμία ειλικρινής επιχείρηση δεν χρειάζεται να φοβάται την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είχε ισχυριστεί ο Joseph Kennedy, πρώτος διοικητής της SEC.

Όπως και να έχει, όλες οι ενδείξεις δείχνουν προς μια κατεύθυνση. Η νομοθεσία που θα αποσαφηνίζει το τοπίο πλησιάζει. Ακόμα και αν δεν είναι εντελώς θετικά προσκείμενη προς το Bitcoin, το Ethereum ή άλλα εγχειρήματα της αποκεντρωμένης οικονομίας, μάλλον θα λειτουργήσει ευνοϊκά. Το μεγάλο εμπόδιο σήμερα για να εισέλθουν μαζικά επενδυτές στον χώρο των κρυπτονομισμάτων είναι το σχετικά θολό νομικό πλαίσιο.

Νέα συνεργασία με το ανταλλακτήριο Binance

Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr ισχύει μια ειδική προσφορά από το ανταλλακτήριο Binance. Όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

 

 

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v