Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Crypto: Το Luna κινδυνεύει να χάσει τη μάχη

Βυθίζονται Luna και Terra. Τι σημαίνει η αποτυχία. Γιατί πολλά κρυπτονομίσματα αποδεικνύονται ευπαθή και μπορεί να εξαφανιστούν. Κατά πόσο αποτελούν εξαίρεση Bitcoin και Ethereum, με υπολογίσιμο... τείχος ασφαλείας.

Crypto: Το Luna κινδυνεύει να χάσει τη μάχη

Δεν πρόκειται να χρυσώσουμε το χάπι. Ξημέρωσε μια κακή ημέρα για τον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Το UST, το νόμισμα σταθερής ισοτιμίας με το δολάριο, δεν μπόρεσε να ανακτήσει την αξιοπιστία του, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει. Αυτή την ώρα διαπραγματεύεται κοντά στα 40 σεντς, όπως βλέπουμε στο παρακάτω ωριαίο διάγραμμα.

 

Οι προσπάθειες των ανθρώπων του Terra, με πρωταγωνιστή τον ιδρυτή του Do Kwon, δεν κατάφεραν να αναστρέψουν το κλίμα. Στις 2 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, ο Kwon με ένα tweet ισχυρίστηκε πως βρίσκεται κοντά σε μία λύση και ενθάρρυνε τους φίλους του οικοσυστήματος (lunatics) να κρατήσουν γερά. 

Κρίνοντας από το αποτέλεσμα, δεν κατάφερε το επιδιωκόμενο σκοπό. Το Luna, το νόμισμα του πρωτοκόλλου, συνέχισε την ελεύθερη πτώση. Η ζώνη στήριξης που είχαμε οριοθετήσει στο χθεσινό διάγραμμα μόνο προσωρινά κράτησε.

Πράγματι αναπήδησε στο σημείο όπου αναμενόταν να κάνουν αντεπίθεση όσοι εκτιμούσαν πως η υποχώρηση των τιμών αποτελούσε ευκαιρία, όμως το μόνο που κέρδισαν ήταν λίγος χρόνος. Ώρες αργότερα, η τιμή κατέρρευσε. Όπως παρατηρούμε στο 4ωρο διάγραμμα, βρίσκεται πλέον στα 4 δολάρια.

Τι σημαίνει η αποτυχία

Η διαφαινόμενη αποτυχία του Luna δεν αφορά μόνο τους κατόχους των νομισμάτων του πρωτοκόλλου. Πρόκειται για μια ήττα με προεκτάσεις σε όλη την αποκεντρωμένη οικονομία. Θα περάσει καιρός μέχρι να εμπιστευτούν ξανά οι επενδυτές το επόμενο μεγάλο εγχείρημα ενός αλγοριθμικού stablecoin. Τον μοναδικό τρόπο για να υπάρξει ένα πραγματικά αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα σταθερής ισοτιμίας. Κάτι που αποτελεί θεμέλιο για τις DeFi εφαρμογές, που επιθυμούν να δημιουργήσουν γέφυρες με την παραδοσιακή τραπεζική.

Ένα άλλο ερώτημα αφορά στην επίπτωση που θα υπάρξει για τα υπόλοιπα stablecoins. Θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία τους; Έχοντας ως δεδομένη την επιτυχημένη κερδοσκοπική επίθεση στο UST, μήπως μπει στο στόχαστρο και κάποιο άλλο κρυπτονόμισμα σταθερής ισοτιμίας; Μπορεί τα μεγαλύτερα stablecoins όπως το Tether και το USDC να έχουν κάλυψη σε δολάρια ή έστω ισοδύναμα αυτών, όπως αμερικανικά ομόλογα, αλλά έστω και σε αραιά διαστήματα έχουν χάσει προσωρινά την ισοτιμία 1 προς 1.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως στην αρχική περίοδο, στις 2 Μαρτίου 2015, το Tether είχε φτάσει στιγμιαία στα 57 σεντς, σύμφωνα με τα στοιχεία του CoinGecko.

Θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι οι αρχές θα γίνουν πιο αυστηρές σχετικά με τη διαφάνεια της κάλυψης που έχουν τα stablecoins. Να διασφαλίζεται πως όντως έχουν 100% κάλυψη σε αξιόπιστα περιουσιακά στοιχεία. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Το αντίθετο, μάλιστα, είναι καλοδεχούμενο. Μέχρι και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen αναφέρθηκε στο UST, ισχυριζόμενη πως η αστάθειά του αποτελεί απόδειξη της πιθανής απειλής για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.

Το πλεονέκτημα του Bitcoin

Παρά το πλήγμα που δέχτηκε η αγορά των crypto εξαιτίας του Terra, το Bitcoin συνεχίζει να κρατάει τη στήριξη της ζώνης των 30.000 δολαρίων. (σ.σ. το κρυπτονόμισμα υποχωρεί άνω του 4% κάτω από τη ζώνη στήριξης στις 29.545 δολάρια μετά την ανακοίνωση του χειρότερου των εκτιμήσεων πληθωρισμού στις ΗΠΑ).  

Το πρωτόκολλο του Terra ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον και φιλόδοξο εγχείρημα, το οποίο είδαν με συμπάθεια και πίστεψαν πολλοί από τον χώρο των crypto. Μεταξύ αυτών και εμείς. Αποτελεί όμως και ένα μάθημα που όλοι οι επενδυτές οφείλουν να αξιοποιήσουν. Αν εξαιρέσεις το Bitcoin και μάλλον το Ethereum, όλα τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα είναι ακόμα ευπαθή. Μπορούν να εξαφανιστούν, ακόμα και αν αποτελούν αξιόλογες ιδέες. Ακόμα και αν διαθέτουν από πίσω ικανά στελέχη και σημαντικά κεφάλαια.

Το πλεονέκτημα του Bitcoin δεν βρίσκεται στο ότι έχει την καλύτερη ιδέα ή την αποτελεσματικότερη νομισματική πολιτική. Οφείλεται στο οικοσύστημα που έχει δημιουργήσει. Στο δίκτυό του, το οποίο είναι πλέον απροσπέλαστο, καθώς προστατεύεται από μια τεραστίων διαστάσεων αποκεντρωμένη επεξεργαστική ισχύ.

Για ποιο λόγο είναι τόσο δυνατό; Επειδή κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να του επιτεθεί το πρώτο κρίσιμο διάστημα. Μέχρι να αντιληφθούν πως αξίζει τον κόπο, ήταν πλέον αργά. Είχε προλάβει να χτίσει τις άμυνές του. Να φτιάξει ένα σκληρό περίβλημα προστασίας σαν το στρείδι, με το οποίο μπορούσε να αντισταθεί.

Τα υπόλοιπα δεν έχουν προλάβει να φτιάξουν σκληρό κέλυφος. Ένα νέο νόμισμα που θα θελήσει να αποσπάσει την προσοχή για να ασχοληθούν μαζί του, δεν θα έχει προλάβει να χτίσει ένα δικό του τείχος ασφαλείας. Αν διαπιστώσουν πως πράγματι αξίζει, θα του επιτεθούν στα πρώτα στάδια, όταν θα είναι ακόμα ευάλωτο. Αυτό το πρόβλημα, που μοιάζει άλυτο για άλλα κρυπτονομίσματα, δεν το αντιμετώπισε το Bitcoin.

Για αυτό κάθε συνετός επενδυτής οφείλει να έχει τουλάχιστον το 50% του χαρτοφυλακίου του σε Bitcoin και Ethereum. Πρόκειται για ένα σημείο που έχουμε αναφέρει συχνά. Ίσως τώρα να βγάζει νόημα για ποιο λόγο τόσο καιρό κάνουμε εκτενή αναφορά στο Bitcoin και πολύ μικρότερη σε άλλα projects, αντιστεκόμενοι στις «σειρήνες» των υποσχέσεων τεράστιων αποδόσεων.

Με την ευκαιρία να αναφέρουμε και κάτι ακόμα. Για να μάθεις να κρίνεις τα υπόλοιπα projects, μόνο ένας σωστός τρόπος υπάρχει. Να ενημερωθείς και να κατανοήσεις τι είναι και πώς λειτουργεί το Bitcoin και κατόπιν το Ethereum. Πρώτα μπουσουλάς, μετά περπατάς και κατόπιν τρέχεις. Όσο το κάνεις ανάποδα, τόσο θα συνεχίζεις να τρως τα μούτρα σου.

** Μέσα σε όλα αυτά, η ΕΚΤ συνεχίζει ακάθεκτη να φουσκώνει τον ισολογισμό της μέσω της δημιουργίας χρήματος για την αγορά ομολόγων, εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις. Πλέον τα στοιχεία του ενεργητικού έφτασαν τα 8,796 τρισεκατομμύρια ευρώ ή το 82% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Συγκριτικά, της Fed ο ισολογισμός ισούται με το 37% του αμερικανικού ΑΕΠ ενώ της Ιαπωνίας το αντίστοιχο ποσοστό είναι 137%.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

α) Το βιβλίο «Επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία, το Cryptoverse.gr και πλέον από το site μας. Περιγράφει τη φιλοσοφία, τον τρόπο λειτουργίας του Bitcoin και πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε επενδυτικά τη νέα, συναρπαστική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων των κρυπτονομισμάτων. Τον λόγο που από το μηδέν, σε μία δεκαετία, κατάφερε να ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Τι το καθιστά ανθεκτικό στις κυβερνητικές επιθέσεις και γιατί ενθαρρύνει την αξιοκρατία. Τα χαρακτηριστικά που σαγηνεύουν τους ανθρώπους. Το όραμα που τους έχει συνεπάρει, μετατρέποντάς τους σε φανατικούς πιστούς.

β) Για εκείνους που προτιμούν την προσωπική επαφή, δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούν από τα ανανεωμένα on-line σεμινάρια με τον κ. Βασίλη Παζόπουλο, ζωντανά. Δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 9 ωρών σε ολιγομελή γκρουπ. Στο πρώτο, μαθαίνετε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και τη διαφορά του με το ευρώ και τον χρυσό. Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum, σε μικρότερα νομίσματα και στα NFTs. Τη δεύτερη ημέρα, μαθαίνετε πώς να αγοράσετε και πώς να μεταφέρετε τα νομίσματά σας με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο.

γ) Τα πιο εξειδικευμένα σεμινάρια που αφορούν την αποτελεσματική προστασία των δεδομένων σας από τους κακόβουλους. Θα μάθετε τρόπους με τους οποίους θα μπορείτε να περιηγείστε άφοβα και με ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. Επίσης πώς να φυλάξετε με μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τα κρυπτονομίσματά σας και πώς μπορείτε να τα μεταβιβάσετε στους οικείους σας, σε περίπτωση ατυχήματος. Εισηγητής είναι ο κ. Αχιλλέας Βιέννας, διακεκριμένος ειδικός ερευνητής και πιστοποιημένος σύμβουλος σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο ή αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε και το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».



* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v