Η κατάρρευση του IRON Titanium Token, από τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια σχεδόν στο μηδέν, προκάλεσε αίσθηση στον χώρο της αποκεντρωμένη χρηματοδότησης (DeFi). (Εδώ εξηγούμε τι είναι οι DeFi).
Το περιστατικό δεν αφορά αποκλειστικά το Titan και το Iron (το μερικώς εξασφαλισμένο stablecoin της εταιρείας). Ανέδειξε τα προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν και σε άλλα αποκεντρωμένα πρωτόκολλα, που δεν έχουν προλάβει να «ωριμάσουν».
Πώς θα ξεχωρίσουμε τις πιο αξιόλογες εφαρμογές που θα επικρατήσουν στο μέλλον; Δεν είναι εύκολο. Οι DeFi κινούνται με τόσο επιταχυνόμενο ρυθμό, που καθίσταται αρκετά δύσκολη η έγκαιρη αξιολόγηση των νέων εφαρμογών. Αυτό που το καθιστά ακόμη πιο δύσκολο είναι η έλλειψη μιας τυπικής προσέγγισης. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι μέτρησης και σύγκρισης των πρωτοκόλλων DeFi. Εμείς σήμερα σας παρουσιάζουμε τους κυριότερους:
1. Κλειδωμένη συνολική τιμή (TVL)
Το Total Value Locked (TVL), όπως φανερώνει το όνομα, αφορά το συνολικό ποσό των χρημάτων που είναι δεσμευμένα σε ένα πρωτόκολλο DeFi. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Aave, το TVL βρίσκεται στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι ίσως το πιο σημαντικό μέγεθος, γιατί εμφανίζει το πόσο ελκυστική είναι η εφαρμογή για τους ενδιαφερόμενους του DeFi. Το TVL χρησιμεύει επίσης στη σύγκριση μεταξύ ομοειδών πρωτοκόλλων.
2. Αναλογία τιμής προς πωλήσεις (P/S)
Στην περίπτωση μιας παραδοσιακής επιχείρησης, ο λόγος τιμής προς πώληση συγκρίνει την αξία της κεφαλαιοποίησης μιας εταιρείας με τα έσοδά της. Αυτή η αναλογία χρησιμεύει για να αντιληφθούμε αν η αξία της μετοχής είναι υποτιμημένη ή υπερτιμημένη, ειδικά σε σχέση με άλλες εταιρείες του ίδιου κλάδου.
Δεδομένου ότι πολλά πρωτόκολλα DeFi δημιουργούν ήδη έσοδα, μια παρόμοια μέτρηση βοηθάει στην αξιολόγηση της αποτίμησής τους. Όσο χαμηλότερη είναι η αναλογία τόσο πιο υποτιμημένο είναι το πρωτόκολλο. Αυτή η μέτρηση βέβαια από μόνη της δεν είναι αξιόπιστη. Μπορεί να υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος που ορισμένες εφαρμογές είναι πιο «φτηνές» σε σχέση με τις υπόλοιπες.
3. Νομίσματα στα ανταλλακτήρια
Όπως συμβαίνει σε όλα τα κρυπτονομίσματα, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της συνολικής κυκλοφορίας που βρίσκεται στα ανταλλακτήρια και μικρότερο στα ιδιωτικά πορτοφόλια, τόσο πιο επιφυλακτικοί πρέπει να είμαστε για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της τιμής του νομίσματος. Φυσικά και εδώ, από μόνη της, αυτή η ένδειξη δεν αποδεικνύει κάτι. Πολλοί traders χρησιμοποιούν τις συμμετοχές τους ως κάλυψη για trading με μόχλευση. Η αποστολή μιας μεγάλης ποσότητας στα ανταλλακτήρια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει πρόθεση να ρευστοποιηθούν άμεσα. Σίγουρα όμως είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη.
4. Μοναδικός αριθμός διευθύνσεων
Η σταθερά αυξανόμενη ποσότητα διευθύνσεων που κατέχει ένα συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα είναι μια σαφής ένδειξη πως το ενδιαφέρον από τους χρήστες βαίνει αυξανόμενο. Οι περισσότερες διευθύνσεις λογικά σημαίνουν περισσότερους χρήστες και ευρύτερη υιοθέτηση, κάτι σίγουρα θετικό. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή. Ένας χρήστης μπορεί να διαθέτει αρκετές διευθύνσεις. Έτσι κάποιοι επιτήδειοι δημιουργούν επίτηδες νέες και διανέμουν χρήματα σε αυτές, δίνοντας έτσι την εντύπωση της αυξανόμενης αποδοχής.
5. Αμοιβές στους holders
Αρκετές εφαρμογές, προκειμένου να δελεάσουν τους κατόχους των νομισμάτων τους να μην τα πουλήσουν άμεσα, τους επιβραβεύουν προσφέροντάς τους σημαντικό «επιτόκιο» (staking). Για παράδειγμα όσο τα κρατάνε, κερδίζουν 12% τον χρόνο, σε νέα νομίσματα. Αυτό από μόνο του ακούγεται δελεαστικό, αλλά κρύβει κάποιες παγίδες. Για παράδειγμα μπορεί πράγματι τα νομίσματά σου να αυξάνονται κατά 12%, αλλά αν η ισοτιμία σε σχέση με το ευρώ υποχωρήσει π.χ. 15%, τότε στην ουσία έχεις χάσει, δεν έχεις κερδίσει.
Αν όμως είσαι αποφασισμένος να κρατήσεις το token επειδή θεωρείς πως έχει προοπτικές, δεν έχεις κανέναν σοβαρό λόγο να μην το βάλεις για staking. Ο κίνδυνος όσον αφορά την υποτίμηση της ισοτιμίας του είναι ο ίδιος, όμως οι υπόλοιποι κάτοχοι επιβραβεύονται και εσύ όχι. Αυτό ισχύει ειδικά στην περίπτωση που ο πληθωρισμός του νομίσματος είναι μεγάλος, κοντά στο ποσοστό ανταμοιβής. Αν π.χ. η ποσότητα που δημιουργείται κάθε χρόνο είναι 10%, τότε αν δεν τα έχεις βάλει σε staking, η αξία των νομισμάτων σου χάνει σε αξία, μόνο από την πληθώρα των νέων νομισμάτων.
Η συγκομιδή απόδοσης (yield farming) είναι μια μέθοδος που μπορεί να αξιοποιήσει αδρανή tokens. Ποιος τα δανείζεται; Ένα παράδειγμα είναι τα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια. Αν καταθέσεις εκεί τα token σου, προσφέρουν ως ανταμοιβή τα δικά τους νομίσματα (τα οποία είναι άμεσα ανταλλάξιμα στην αγορά για δολάρια) και μέρος των εισπράξεων που κερδίζουν.
6. Ποσοστό πληθωρισμού
Αυτό μας φέρνει στο επόμενο κριτήριο, που θα πρέπει να προσέξει ο επενδυτής: το ποσοστό πληθωρισμού. Τα νέα νομίσματα που «εκτυπώνονται». Ένα σημαντικό πλεονέκτημα που καθιστά το Bitcoin ελκυστικό είναι ο συνεχώς μειούμενος ρυθμός πληθωρισμού. Ο μικρός ρυθμός παραγωγής ή η προσδιορισμένη και αυστηρά περιορισμένη ποσότητα ενισχύει τη σπανιότητα, όμως δεν είναι απαραίτητα καλό σε ένα νέο νόμισμα. Θα πρέπει να κυκλοφορούν αρκετά για να διευκολύνεται η χρήση και η λειτουργία του.
Τελικές σκέψεις
Τα DeFi πρωτόκολλα φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν το παραδοσιακό χρηματοοικονομικό σύστημα. Να δέχονται και να λαμβάνουν δάνεια, να διαχειρίζονται ενυπόθηκα χρέη, να αναλαμβάνουν υπηρεσίες ασφάλισης, χρηματοδότησης, επενδύσεων. Αντικαθιστούν την τραπεζική γραφειοκρατία και τους ανθρώπους της με έξυπνα συμβόλαια, αφαιρώντας τους μεσάζοντες, τους υπαλλήλους, τις διοικήσεις, τους μετόχους, τα κτήρια.
Το Bitcoin για πολλούς θεωρείται η πρώτη DeFi εφαρμογή. Απέδειξε πως δεν χρειάζεται καμία κυβέρνηση ή κανένα τραπεζικό ίδρυμα για να μεταβιβαστούν χρήματα. Οι υπόλοιπες DeFi που βγήκαν αργότερα επιδιώκουν να αποδείξουν πως δεν απαιτείται κάποια ρυθμιστική αρχή για να δανείσετε ή να δανειστείτε χρήματα. Θα τα καταφέρουν άραγε; Μόνο το μέλλον μπορεί να μας το πει. Ωστόσο το στοίχημα είναι πολύ μεγάλο, όπως και η ανταμοιβή, για όποιον κατορθώσει να ξεχωρίσει τους νικητές.
Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin
Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 5,5 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (3,5 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.
Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.
* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.