Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί το Ethereum έχει μείνει πίσω στο ράλι

Η σύγκριση της πορείας της τιμής έναντι του bitcoin και τι μήνυμα στέλνει η προηγούμενη κίνηση το 2017. Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα και πού κρύβεται το ρίσκο για τους επενδυτές.

Γιατί το Ethereum έχει μείνει πίσω στο ράλι

 Ενώ το Bitcoin διαπερνάει τα ρεκόρ σαν βούτυρο, το Ethereum έχει μείνει πίσω. Βρίσκεται κοντά στο ανώτατο σημείο του 2017, ενώ το Bitcoin έχει ξεπεράσει το παλιό υψηλό σχεδόν επί τρία. Σαν να μην έφτανε αυτό, ανταγωνιστές του Ethereum, όπως το Cardano και το Polkadot, βλέπουν την τιμή τους να καλπάζει. Από την αρχή του χρόνου, έχουν σχεδόν δεκαπλασιαστεί, ενώ του Ethereum έχουν «μόλις» διπλασιαστεί. Υπάρχει κάποιος λόγος που πρέπει να ανησυχεί τους επενδυτές του Ethereum;

Με γνώμονα το παρελθόν, φαίνεται να έχουμε μια επανάληψη του προηγούμενου bull run. Κάτι ανάλογο έγινε και στην προηγούμενη κορυφή, του 2017. Τον Νοέμβρη, το Bitcoin ήταν στιςι 12.000 δολάρια, ενώ το Ethereum βρίσκονταν κάτω από τα 300. Όταν το Bitcoin έφτασε στις 20.000 δολάρια, το Ethereum ακολούθησε στα 600. Η ιστορία από εκεί και πέρα είναι γνωστή. Ενώ το Bitcoin άρχισε να υποχωρεί, το Ethereum με μεγάλο δρασκελισμό έφτασε στο δικό του απόλυτο ρεκόρ.

Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση έκανε ο Raoul Pal, όσο αφορά τη σχέση Bitcoin και Ethereum. Αν δούμε την εξέλιξη της κεφαλαιοποίησης των δύο νομισμάτων από το ένα εκατομμύριο ενεργά πορτοφόλια και μετά, είναι σχεδόν ταυτόσημη. Πώς δικαιολογείται, αν σκεφτούμε πως πρόκειται για δύο νομίσματα με διαφορετικά χαρακτηριστικά; Η εξήγηση σχετίζεται με την εφαρμογή του νόμου του Metcalfe* όσον αφορά την επίδραση του δικτύου. Το Ethereum ακολουθεί με καθυστέρηση, μόνο που η κατεύθυνσή του είναι πιο απότομη.


Η πορεία της τιμής του Bitcoin το 2013 είναι σχεδόν ταυτόσημη με του Ethereum το 2017. Εκτός από την ανοδική πορεία, μοιάζουν και στην πτώση που ακολούθησε. Κοντά 90%, με την αμφισβήτηση στο αποκορύφωμα. Όλοι λέγανε πως τερμάτισαν, ότι δεν αξίζουν. Υπάρχει μια πραγματικά παράξενη σύμπτωση, καθώς η πορεία τους συγκλίνει ακόμα και σε απόλυτα νούμερα τιμών. Έπεσε το Bitcoin κοντά στα 80 δολάρια το 2013, όπως και το Ethereum το 2018.

Η μόνη διαφορά στη συμπεριφορά της τιμής τους είναι ότι τις χωρίζει μια απόσταση ετών. Λογικό, αν σκεφτούμε πως το Ethereum εμφανίστηκε έξι χρόνια μετά το Bitcoin. Αυτό σημαίνει πως αν συνεχιστεί ο ανοδικός κύκλος, θα φτάσει το Ethereum στην κορύφωσή του τις 20.000, όπως έκανε και το Bitcoin το 2017; Όχι αναγκαστικά, αλλά μας δείχνει πως είναι πολύ πιθανό η πορεία της τιμής του να είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο θεωρούν όλοι ως «λογική».

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα μας ξαφνιάσει ο χώρος των crypto. Το Bitcoin έχει την τάση να εκπλήσσει προς τα πάνω και να αναπτύσσεται σε τετραετείς κύκλους. Ποιος περίμενε το 2017 ότι η αποτίμηση ενός Bitcoin θα φτάσει μέχρι τις 20.000 δολάρια και το Ethereum θα πολλαπλασιάσει την αξία του 120 φορές μέσα σε ένα χρόνο;

Το πρόβλημα στο Ethereum

Το βασικό πρόβλημα που έχει το Ethereum είναι η κλιμακωσιμότητα. Έχει «μπουκώσει», με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλα τέλη συναλλαγών, που αποθαρρύνουν τους χρήστες από να το χρησιμοποιούν. Φανταστείτε το σαν ένα εργοστάσιο με περιορισμένη παραγωγική δυνατότητα, που αδυνατεί να καλύψει τη ζήτηση και μέσω δημοπρασιών να ανεβαίνουν οι τιμές πώλησης των εμπορευμάτων του. Όλο και περισσότεροι θα είναι απρόθυμοι να αγοράσουν, όσο και αν είναι πεπεισμένοι για την ποιότητά του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα έχουμε από τον πολύ υποσχόμενο χώρο των stablecoin. Το Tether κάνει περισσότερες συναλλαγές στο Tron επειδή είναι πιο φτηνό. Δεν συμφέρει να κάνεις μικρές συναλλαγές πια με το Ethereum. Δεν γίνεται να πληρώνεις 10 δολάρια τέλη για να στείλεις 100. Ποια είναι η λύση; Η αναβάθμισή του στο Ethereum 2, όπου η χωρητικότητα θα είναι πραγματικά τεράστια.

Ακόμα όμως κι αν αναβαθμιστεί με επιτυχία, υπάρχει ένας επιπλέον προβληματισμός. Αν τα fee είναι μεγάλα, δείχνουν αυξημένη ζήτηση, άρα βιωσιμότητα, υγεία, ασφάλεια, παρόλο που μακροχρόνια δημιουργούν προβλήματα, όπως αναφέραμε. Από την άλλη, αν καταφέρουν να κάνουν επιτυχημένη μετάβαση στο 2.0, όπου τα fees θα είναι πολύ χαμηλότερα, τότε οι χρήστες δεν θα χρειάζονται πολύ τα tokens. Ίσως δεν θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το νόμισμα, παρόλο που ως δραστηριότητα πάνω στο πρωτόκολλο θα σφίζει από ζωντάνια.

Άλλο τιμή του Ethereum και άλλο αξία των εφαρμογών και των ευφυών συμβολαίων πάνω σε αυτό. Μπορεί η κεφαλαιοποίησή του να μένει στάσιμη, αλλά η αξία των εφαρμογών να έχει πολλαπλασιαστεί. Αυτό συμβαίνει ήδη. Η κεφαλαιοποίηση του Ethereum δεν έχει ακολουθήσει τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης των εφαρμογών, όπως των DeFi και stablecoins που το χρησιμοποιούν. Αυτό για κάποιους αποτελεί ένδειξη πως είναι υποτιμημένο, για κάποιους είναι φυσιολογικό, επειδή δεν θεωρούν πως συσχετίζονται άμεσα.

Ίσως δεν παίζουν ρόλο τόσο οι συναλλαγές όσο οι συμμετέχοντες. Αν κάνεις συναλλαγές αξίας ενός δισεκατομμυρίου σε 10 ανθρώπους είναι λίγο. Καλύτερα 100 εκατομμύρια σε ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Έτσι ενεργοποιείται η δύναμη του network effect.

Ποιο είναι το ρίσκο

Σύμφωνα με τη Lyn Alden, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το Ethereum είναι ότι θα μπορούσε να καταλήξει όπως το Concorde. Το Concorde ήταν ένα αεροπλάνο που για πρώτη φορά το 1969 πέταξε έως και 2 φορές την ταχύτητα του ήχου. Ενώ λειτουργούσε για πάνω από 25 χρόνια, δεν κατόρθωσε να γίνει ποτέ ένα οικονομικά βιώσιμο έργο. Πάνω από 50 χρόνια αργότερα, οι αεροπορικές εταιρείες δεν διαθέτουν ακόμη την επιλογή των υπερηχητικών πτήσεων. Αποτελεί ειρωνεία ότι οι άνθρωποι της δεκαετίας του 1960 πίστευαν ότι θα είχαμε μέχρι σήμερα ιπτάμενα αυτοκίνητα. Τελικά ταξιδεύουμε σε αεροπλάνα, που είναι πιο αργά από το ταχύτερο εμπορικό αεροπλάνο του 1969.

Γιατί συνέβη αυτό; Αποδείχτηκε εξαιρετικά δύσκολο να σχεδιαστεί ένα αεροσκάφος που μπορεί να ξεπεράσει με ασφάλεια και επανειλημμένα την ταχύτητα του ήχου. Πολλές αεροδυναμικές συνθήκες αλλάζουν στο σημείο όπου ξεπερνιέται το φράγμα ήχου. Πέντε δεκαετίες από τη σύλληψή του, το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί ποτέ με οικονομικό τρόπο για εμπορική πτήση.

Ενώ το Concorde μπορούσε να πάει από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο σε τρεις ώρες, ποτέ δεν προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον λόγω της υψηλής τιμής του. Οι επιβάτες προτιμούσαν να δίνουν τα επιπλέον χρήματα στην άνεση και την πολυτέλεια των VIP θέσεων, παρά στο ταχύτερο ταξίδι.

Ίσως το Ethereum 2.0 πέσει στην ίδια παγίδα. Να καταστεί τελικά θύμα της δικής του πολυπλοκότητας και να μην μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ακριβά gas (τέλη). Συνεπώς να καταστεί αντιοικονομικό. Λιγότερο ανταγωνιστικό, όπως το Concorde.

Η μετάβαση μπορεί να κάνει 1,5 χρόνο, μπορεί και 3 χρόνια. Μεγάλο διάστημα ενώ τα πρωτόκολλα των ανταγωνιστών πλησιάζουν, απειλώντας να πάρουν τη θέση του. Φυσικά δεν είναι καθόλου εύκολο, γιατί ακόμα και τεχνολογικά ανώτερα να είναι, δεν έχουν το κρίσιμο μέγεθος που ευνοείται από την επίδραση δικτύου. Όμως, όσο καθυστερεί η βελτιωμένη έκδοση τόσο ισχυροποιούνται οι ανταγωνιστές. Κι όχι μόνο αυτό. Νομίσματα που στηρίζονται στο blockchain του Ethereum αρχίζουν να φτιάχνουν δικό τους.

Όπως έγινε χθες με το Enjin, το οποίο έχει δεκαπλασιάσει την τιμή του από τότε που κάναμε αφιέρωμα στο κανάλι μας, στην αρχή του χρόνου. Αυτό δεν συνέβη καθόλου τυχαία. Υπήρξε προεργασία εδώ και καιρό από τους προγραμματιστές της εταιρείας, όπου φαίνεται να προσπερνάνε τα μειονεκτήματα των υψηλών fees του Ethereum. Θα αναφερθούμε εκτενέστερα για αυτή την επαναστατική εξέλιξη στις επόμενες ημέρες, όταν ενημερωθούμε για τις λεπτομέρειες.

* Ο νόμος του Metcalfe: η αξία ενός δικτύου είναι ανάλογη με το τετράγωνο του αριθμού των κόμβων, δηλαδή του αριθμού των χρηστών του δικτύου (n2). Με άλλα λόγια, η αξία του δικτύου βασίζεται στον αριθμό των υπαρχουσών και δυνητικών συνδέσεων. Η αύξηση των χρηστών έχει σαν αποτέλεσμα έναν θετικό βρόχο ανατροφοδότησης, καθώς ενθαρρύνει και άλλους να συμμετέχουν.

 Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 4,5 ωρών. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (γκρουπ 10 ατόμων, 3 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (γκρουπ 5 ατόμων, 1,5 ώρα).

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

 

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v