Υπάρχει μια σειρά από αιτίες για τις οποίες παρουσιάζει τόσο μεγάλη μεταβλητότητα το Bitcoin:
Η πρώτη αιτία είναι μάλλον ευνόητη. Επειδή η μεταβλητότητα σε όλες τις αγορές είναι πρωτοφανής. Ο κυριότερος αμερικανικός δείκτης S&P 500, ο οποίος αποτελείται από τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες, την Πέμπτη πραγματοποίησε ρεκόρ διόρθωσης σχεδόν 50 ετών, την Παρασκευή κατέρριψε ένα άλλο ιστορικό ρεκόρ στην άνοδο, ενώ τα futures της Δευτέρας «κλείδωσαν» στο limit down, λίγα λεπτά από την έναρξή τους. Ποιος ξέρει τι θα δούμε στη σημερινή συνεδρίαση!
Ο γερμανικός DAX, ο δείκτης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, σε λιγότερο από ένα μήνα, έσβησε κέρδη 8 ετών, μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας. Τα συμβόλαια του χρυσού είχαν την Παρασκευή τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία διόρθωση από τον Σεπτέμβριο του 2011, ενώ συνεχίζουν να υποχωρούν και σήμερα. Το ασήμι από 15 δολάρια στο ξεκίνημα των futures το βράδυ, έφτασε πριν λίγο τα 12 δολάρια!
Μια ένδειξη για το πόσο ευμετάβλητες είναι οι διαθέσεις των επενδυτών στη μεγαλύτερη αγορά μετοχών του κόσμου (όχι δηλαδή σε κάποιο περιφερειακό χρηματιστήριο), είναι το παρακάτω γράφημα από το Bloomberg. Ο S&P 500 την Παρασκευή ανέτρεψε την πορεία του, πηγαίνοντας τουλάχιστον από το -1% στο +1% και ανάποδα, 16 φορές! Μέσα στην ίδια ημέρα, στην ίδια συνεδρίαση.
Για να μείνουμε στον S&P 500 με ένα στατιστικό πάλι από το Bloomberg: την περασμένη εβδομάδα υποχώρησε τρεις ημέρες και αυξήθηκε σε δύο, με κάθε κίνηση να υπερβαίνει το 4%. Αυτό έχει να ξανασυμβεί από το κραχ του 1929.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι διαθέτει ιστορικό υψηλής μεταβλητότητας. Οι έννοιες «ηρεμία για πολύ» και Bitcoin δύσκολα συμβαδίζουν στην ίδια πρόταση. Το έχουμε αναφέρει από αυτή τη στήλη αμέτρητες φορές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Η αγορά των crypto δεν είναι για όλους. Ακόμα και το 2017, τη χρονιά της απόλυτης ευφορίας, όπου πραγματοποιήθηκε η επική άνοδος του Bitcoin, όταν από τα 1.000 δολάρια εκτοξεύτηκε μέχρι τις 20.000, σημειώθηκαν όχι 1 ή 2, αλλά 6 περιπτώσεις όπου υπήρξε υποχώρηση από 30% μέχρι 40%. Συνεπώς οι μεγάλες διορθώσεις αλλά και οι μεγάλες άνοδοι μόνο ασυνήθιστες δεν είναι.
Καλώς ή κακώς, έτσι συμπεριφέρεται το Bitcoin. Με παρόμοιο τρόπο θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα, δίνοντας ευκαιρίες αλλά κρύβοντας και κινδύνους. Αν ελπίζετε πως δεν θα ξανασυμβεί, το πιθανότερο είναι να είστε λάθος. Καλύτερα να είστε προετοιμασμένοι.
Ο τρίτος λόγος είναι πως στην αγορά των crypto δεν υπάρχει κανένας περιορισμός και φυσικά δεν πρόκειται να υπάρξει καμία παρέμβαση. Τα αμερικάνικα futures έχουν τον κανόνα του limit down 5% προσυνεδριακά. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρεμβαίνουν οι αρχές, αν υπάρξει μεγάλη υποχώρηση, ενώ μπορούν ακόμα και να τη σταματήσουν, αν δουν πως τα πράγματα ξεφεύγουν. Το μέγιστο που μπορεί να πέσει ο S&P είναι 20%. Γιατί υπάρχουν αυτοί οι κανόνες; Επειδή οι υπεύθυνοι θεωρούν ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτούν οι επενδυτές.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Steven Mnuchin, θεωρεί πως δεν συντρέχουν λόγοι να κλείσει το αμερικανικό χρηματιστήριο, αλλά και μόνο το γεγονός ότι συζητήθηκε ως επιλογή, μόνο θετικό δεν είναι. Η απόφαση μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται εξάλλου. Για παράδειγμα μετά το περιστατικό με τους δίδυμους πύργους, είχαν κλείσει για μία εβδομάδα.
Η αγορά των crypto, από την άλλη, είναι εντελώς ελεύθερη. Κάποιοι θεωρούν πως εκεί λειτουργεί υποδειγματικά ο καπιταλισμός της αγοράς. Δεν υπάρχουν καν ώρες λειτουργίας. Λειτουργούν σε παγκόσμια βάση, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Ούτε φυσικά υπάρχουν limit up ή limit down. Τα crypto έχουν τη δυνατότητα να ανέβουν όσο θέλουν και να υποχωρήσουν όσο αποφασίσει η αγορά. Κανείς άλλος.
Ειδικά αυτές τις ημέρες, αναδεικνύεται πόσο σημαντικό είναι να συνεργάζεσαι με αξιόπιστο ανταλλακτήριο. Αποφεύγετε τα επίφοβα ανταλλακτήρια, τα οποία ίσως διακόψουν τις εργασίες τους από αδυναμία.
Η τέταρτη αιτία είναι πως δεν πρόκειται ποτέ, μα ποτέ, να υπάρξει στήριξη από κάποια Κεντρική Τράπεζα. Κάποιοι το ονομάζουν χειραγώγηση και αυτό δεν απέχει πολύ από την αλήθεια. Το παιχνίδι στην αγορά των crypto σε αυτό το σημείο είναι το πιο τίμιο που μπορεί να υπάρξει, καθώς καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τους συμμετέχοντες.
Η διαφορά των bitcoiners και των επενδυτών παραδοσιακών αξιών είναι η εξοικείωσή τους με την αστάθεια. Όταν συμβαίνει κάτι κακό, οι επενδυτές των μετοχών ή των ομολόγων υπολογίζουν στη βοήθεια από τις αρχές. Δηλαδή, για να τα λέμε με το όνομά τους, από το κράτος. Οι πιο σκληροί καπιταλιστές και θιασώτες του αόρατου χεριού της αγοράς, με το που βλέπουν τα σκούρα αναζητούν (συχνά εκλιπαρούν) την κρατική βοήθεια. Είναι εθισμένοι και αυτοί και το χρηματιστήριο και το τραπεζικό σύστημα και ολόκληρη η οικονομία στις «δόσεις» ρευστότητας. Το φάρμακο μετατράπηκε σε ναρκωτικό.
Πριν ακόμα επέμβει χθες το βράδυ η FED μηδενίζοντας τα επιτόκια και ανακοινώνοντας πως θα παρέχει άφθονη ρευστότητα στο σύστημα, το περιμέναμε ότι θα το κάνει. Κανείς δεν αιφνιδιάστηκε. Τι μας είπαν χθες από τη FED; Ότι θα «τυπώσoυν» τρισεκατομμύρια δολάρια. Πληθυντικός. Τρισεκατομμύρια. Οι Κεντρικές Τράπεζες δεν έχουν ανακαλύψει απλά το λεφτόδεντρο, αλλά ολόκληρες φυτείες από λεφτόδεντρα. Πώς δεν το ξέραμε λοιπόν τόσα χρόνια: Τυπώνοντας χρήμα, δημιουργείς πλούτο. Ή μήπως δεν είναι τόσο απλό τελικά;
Αυτός δεν είναι καπιταλισμός. Πρόκειται για μια μορφή διεστραμμένου σοσιαλισμού υπέρ των εύπορων και των τραπεζών. Διότι αυτοί είναι που κατέχουν μετοχές και ομόλογα. Γιατί θα πρέπει η πλειοψηφία των πολιτών να πληρώνει την κακοδιαχείριση, τις αστοχίες ή έστω την ατυχία των συμμετεχόντων στις αγορές; Η σύντομη απάντηση είναι πως δεν πρέπει. Αυτό τουλάχιστον θα πρέπει να πιστεύεις, αν είσαι από αυτούς που εκθειάζουν τα πλεονεκτήματα της ελεύθερης αγοράς.
Συμπέρασμα
Συνεπώς, υπό αυτές τις συνθήκες, είναι υπερβολικό να έχουμε απαίτηση από το Bitcoin να συμπεριφερθεί ψύχραιμα. Οι συνθήκες είναι εκτός από έκτακτες, ιδιαίτερες. Όλοι οι παλιοί κανόνες που ισχύουν σε κανονικό περιβάλλον δοκιμάζονται. Όποιος επενδυτής δεν το έχει αντιληφθεί και συμπεριφέρεται σαν να πρόκειται για κάτι συνηθισμένο, δεν κάνει για αυτό τον χώρο. Και δεν εννοούμε την αγορά των crypto, αλλά γενικότερα. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει, είναι να απομακρυνθεί το γρηγορότερο, μήπως διασώσει όσα χρήματα του έχουν απομείνει.
Οι συνθήκες δεν ευνοούν τον εορτασμό «γενεθλίων», αλλά με τον τίτλο «Bitcoin: Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος», πριν ακριβώς 3 χρόνια, είχαμε δημοσιεύσει το πρώτο άρθρο για το Bitcoin. Η τιμή του τότε ήταν 1.200 δολάρια.
Όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα, αυτή την ώρα το Bitcoin διαπραγματεύεται στις 4.600 δολάρια. Το επίπεδο των 4.850 δολαρίων λειτούργησε πριν λίγο ως αντίσταση, που είναι σημάδι αδυναμίας.
Σεμινάρια
Τα σεμινάρια συνεχίζονται κανονικά κάθε Δευτέρα. Σεβόμενοι την επικρατούσα κατάσταση και για λόγους ασφαλείας, για το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 5 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Δεν βλέπετε κάποιο βίντεο-κονσέρβα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars
Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.
** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.