Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς αγοράζει Bitcoin ένας αρχάριος

Πώς λειτουργούν τα ΑΤΜ κρυπτονομισμάτων και τι πρέπει να προσέξει όποιος επιθυμεί να κάνει συναλλαγές. Το νέο ρεκόρ και τα πλεονεκτήματα της διατήρησης... Bitcoin αντί παραδοσιακών νομισμάτων όπως το ευρώ.

Πώς αγοράζει Bitcoin ένας αρχάριος

Νέο υψηλό είχαμε στο Bitcoin. Όχι ασφαλώς στην τιμή του. Όταν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, να είστε σίγουροι πως θα γίνει πρωτοσέλιδο στον οικονομικό Τύπο. Δεν θα περιμένετε να τα διαβάσετε στις μέσα σελίδες. Όμως έχουμε ρεκόρ στα ειδικά ATM για κρυπτονομίσματα. Πλέον έχουν ξεπεράσει τις 6.000 σε όλο τον κόσμο, αυξημένα κατά περίπου 1.000 μηχανήματα από τον Ιούνιο. Πρόκειται για μια σαφή ένδειξη, αν όχι απόδειξη, πως ο κλάδος σημειώνει σημαντική ανάπτυξη.

Τι είναι αυτό το ΑΤΜ; Μοιάζει με το μηχάνημα που έχουν οι εμπορικές τράπεζες. Μόνο που φυσικά είναι εκτός τραπεζικού συστήματος. Από εκεί μπορείς να προμηθευτείς Bitcoin, Litecoin, Ethereum και κάποια άλλα από τα πιο γνωστά κρυπτονομίσματα. Πρόκειται για τον πιο εύκολο τρόπο αλλά όχι τον πιο οικονομικό, για να αγοράσεις crypto. Δεν χρειάζεται καν να μπεις στη διαδικασία να φτιάξεις ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι.

Είσαι εντελώς αρχάριος και θέλεις να αποκτήσεις κρυπτονομίσματα με λίγα χρήματα; Κανένα πρόβλημα.

Πώς δουλεύει; Εύκολα. Όπως τα ΑΤΜ που γνωρίζουμε. Βάζεις το χαρτονόμισμα, πατάς το κουμπί με το κρυπτονόμισμα της επιλογής σου και σου βγάζει ένα χαρτάκι. Αυτό το χαρτάκι επιβεβαιώνει ότι είσαι περήφανος κάτοχος ενός ποσού κρυπτονομισμάτων. Για παράδειγμα, αν βάλεις 170€ και επιλέξεις να αγοράσεις Ethereum, θα έχεις στα χέρια σου μια απόδειξη με έναν ειδικό αριθμό, ο οποίος αντιστοιχεί σε 1 Ethereum. Αν βάλεις τα μισά, θα πάρεις μισό Ethereum. Βάζεις όσο λεφτά θέλεις, δεν υπάρχει μίνιμουμ ποσό, δεν υπάρχουν δεσμεύσεις.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να αποκτήσεις το κρυπτονόμισμα της επιλογής σου, αλλά όπως αναφέραμε αυτός ίσως είναι ο κατάλληλος τρόπος να ξεκινήσει κάποιος με λίγα χρήματα. Πριν αναμιχθείς ενεργά σε αυτόν τον συναρπαστικό χώρο, καλό είναι να νιώσεις την εμπειρία. Γιατί όσα και να λέμε στη θεωρία, αν δεν το βιώσεις από μόνος σου, δεν βοηθάει ιδιαίτερα. Είναι σαν να συζητάς για σεξ, αλλά να μην κάνεις.

Προσοχή όμως! Όπως και το σεξ, θέλει προφυλάξεις. Το χαρτί αυτό δεν πρέπει επ’ ουδενί να χαθεί. Απαγορεύεται να το πάρει ο αέρας, ο κλέφτης ή να το χρησιμοποιήσετε σαν προσάναμμα στο τζάκι.

Τουλάχιστον πριν κάνετε ένα αντίγραφο ή κρατήσετε κάπου γραμμένο τον ειδικό αριθμό που αντιστοιχεί στο ποσό των κρυπτονομισμάτων σας. Είναι σαν χαρτονόμισμα. Όποιος το βρήκε, είναι δικό του.

Προσοχή όμως και πάλι! Σαν χαρτονόμισμα. Όχι χαρτονόμισμα. Δεν αποτελεί λύση να κάνεις 100 φωτοτυπίες. Κατ' αρχάς να ξεκαθαρίσουμε το μάλλον αυτονόητο. Όσες φωτοτυπίες και να κάνεις, τα κρυπτονομίσματα που έχεις στην κατοχή σου δεν αυξάνονται. Αυτός ο ειδικός αριθμός αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο ποσό.

Δεύτερον, αυτός ο αριθμός πρέπει να μείνει κρυφός. Οπωσδήποτε! Να μην τον έχει κανείς άλλος. Αλλιώς είναι σαν να δίνεις το pin της cash card σου. Αν πας με κάποιον πονηρό μαζί στο ATM και αυτός εκμεταλλευόμενος την αφέλεια ή την άγνοιά σου, με το κινητό του φωτογραφήσει το νούμερο, τότε για να το πούμε ευγενικά… την πάτησες. Αν προλάβει να το πληκτρολογήσει στο δικό του ηλεκτρονικό πορτοφόλι πρώτος, τότε τα crypto θα γίνουν δικά του!

Γι' αυτό λέμε πως τα κρυπτονομίσματα έχουν ιδιαιτερότητες. Αν σου κλέψουν το βιβλιάριο που έχεις τα ευρώ σου ή κλέψουν την ίδια την τράπεζα ή αν πέσει ένας κομήτης και ισοπεδώσει το κατάστημα, δεν σε πειράζει (φτάνει να μην είσαι μέσα την ώρα της πρόσκρουσης). Τα χρήματα του τραπεζικού λογαριασμού είναι δικά σου. Θα πας σε άλλο κατάστημα και θα κάνεις ανάληψη. Με το Bitcoin δεν είναι έτσι. Εσύ ο ίδιος είσαι η τράπεζα.

Αυτό μπορεί να έχει ένα μικρό μπελά, αλλά έχει και πλεονεκτήματα. Ξεπερνάς εύκολα και νόμιμα τα capital controls. Δεν κινδυνεύεις να σου κάνει κανείς κατάσχεση, αν χρωστάς. Αποκλείεται να πέσεις θύμα «κουρέματος», όπως έγινε στην Κύπρο. Δεν μπορούν να σου παγώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό αν σε θεωρήσουν αντικαθεστωτικό, όπως γίνεται αυτές τις ημέρες στο Χονγκ Κονγκ.

Τι πονοκέφαλος είναι αυτός. Γιατί να μπλέξω με τα Bitcoin, αφού έχω τα ωραία μου ευρουλάκια; Πρώτον, πολλούς από αυτούς τους μπελάδες μπορείς να τους αποφύγεις, αν πας με το κινητό σου και εγκατεστημένο ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Αλλά είπαμε, σήμερα μιλάμε για τους εντελώς αρχάριους.

Δεύτερον, κανείς δεν σου είπε να παρατήσεις τα πολύτιμα ευρουλάκια σου. Αυτό που λέμε όμως είναι να αναρωτηθείς: πόσο πολύτιμα είναι τα ευρώ σε βάθος χρόνου; Είναι τυχαίο που τα τελευταία 15 χρόνια έχει χάσει το 77% της αξίας του σε σχέση με τον χρυσό; 

Το Bitcoin είναι ένα νόμισμα με περιορισμένο αριθμό τεμαχίων, που βασίζεται σε αδιάβλητες μαθηματικές εξισώσεις. Παράγεται από καθαρή ενέργεια και μεταφέρεται σχεδόν ακαριαία μέσω του διαδικτύου. Είναι νομίσματα παραγόμενα από ανθρώπους, όχι από κάποια εξουσία. Μια ειρηνική επανάσταση. Τα συμβατικά νομίσματα τύπου ευρώ ή αμερικανικού δολαρίου ή τουρκικής λίρας, είναι νομίσματα χωρίς όριο στην παραγωγή τους. Επίτηδες πληθωρίζονται, καθώς παράγονται χωρίς κόστος, βάση πολιτικών αποφάσεων.

Περιορίζονται από σύνορα, τα οποία έχουν προέλθει από πολεμικές συγκρούσεις.

Ο Nicolas Nassim Taleb, ο γνωστός συγγραφέας του διεθνούς best seller «Ο Μαύρος Κύκνος» (δυστυχώς εξαντλημένο στα ελληνικά), μιλώντας για το Bitcoin στο τηλεοπτικό κανάλι LBC του Λιβάνου, ισχυρίστηκε πως αποτελεί τη μόνη λύση, προκειμένου να απελευθερωθούμε από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Θεωρεί μάλιστα πως την επόμενη δεκαετία το Bitcoin θα κυριαρχήσει. Σε πολλά έχει πέσει μέσα ο αντισυμβατικός Taleb, παρόλο που τον αμφισβητούσαν στην αρχή. Για να δούμε αν θα έχει δίκιο και σε αυτό.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v