Είναι ελκυστικές οι μετοχές σε σχέση με ομόλογα;

Είναι φθηνές οι μετοχές σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα; Η τρέλα των εξαγορών στην Ευρώπη, με τους θύτες να χρησιμοποιούν συχνά δανεικά για να χρηματοδοτήσουν τις προσφορές τους, δείχνει ότι πολλοί θεωρούν πως οι μετοχές είναι ελκυστικές.

του Philip Coggan

Είναι φθηνές οι μετοχές σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα; Η τρέλα των εξαγορών στην Ευρώπη, με τους θύτες να χρησιμοποιούν συχνά δανεικά για να χρηματοδοτήσουν τις προσφορές τους, δείχνει ότι πολλοί θεωρούν πως οι μετοχές είναι ελκυστικές.

Σύμφωνα με τον Chris Watling της Longview Economics, τα premium μετοχικού ρίσκου (η επιπλέον απόδοση που ζητούν οι επενδυτές για να κρατούν μετοχές) στις ΗΠΑ, την Αγγλία και την ευρωζώνη διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Τα premium κυμαίνονται από 4% στις ΗΠΑ έως 6% στην Αγγλία.

Ο Watling υπολογίζει αυτά τα μεγέθη χρησιμοποιώντας την απόδοση με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη (prospective earnings yield, το αντίστροφο του δείκτη Ρ/Ε) των μετοχών, σε σχέση με την πραγματική απόδοση των κρατικών ομολόγων που συνδέονται με τον πληθωρισμό. Αυτό τον βοηθά να αποφεύγει τη σύγκριση των αποτιμήσεων των μετοχών με τις ονομαστικές ομολογιακές αποδόσεις, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η επιρροή των πληθωριστικών προσδοκιών.

Η χρήση των προβλέψεων κερδοφορίας ”κολακεύει” τις χρηματιστηριακές αγορές όταν -όπως τώρα- η ανάπτυξη της κερδοφορίας δείχνει ισχυρή. Θα ήταν καλύτερη η υπόθεση ότι σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, τα κέρδη και τα μερίσματα ενισχύονται σε ίδιο ρυθμό με την αύξηση του ΑΕΠ. Ωστόσο, ακόμη και αυτά τα νούμερα κάνουν τις μετοχές να δείχνουν ελκυστικές, λόγω της υπερβολικά χαμηλής απόδοσης των ομολόγων που συνδέονται με τον πληθωρισμό.

Οι χαμηλές ομολογιακές αποδόσεις ενδέχεται, φυσικά, να αποτελούν σημάδι ότι οι επενδυτές εκτιμούν ότι η εικόνα της οικονομικής ανάπτυξης δεν θα είναι ισχυρή, αν και αυτό δύσκολα ευθυγραμμίζεται με τις συγκλίνουσες προβλέψεις ή τις τάσεις που διαμορφώνονται με βάση τα πρόσφατα μακροοικονομικά δεδομένα.

Υπάρχουν κάποιες πρώιμες ενδείξεις ανησυχίας στην Ευρώπη όπου, σύμφωνα με τον Ian Scott της Lehman Brothers, τα περιθώρια κερδοφορίας υποχώρησαν στο τέταρτο τρίμηνο του 2005 για πρώτη φορά στα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η Lehman εκτιμά ότι τα περιθώρια κερδοφορίας των ευρωπαϊκών εταιριών αυξήθηκαν σημαντικά το 2003 λόγω περικοπών στα κόστη και μετά, το 2004 και το 2005, καθώς ενισχύθηκαν σημαντικά τα έσοδα. Ο Scott καταλήγει ότι ”είτε οι εταιρίες έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια περαιτέρω περικοπών και αντιμετωπίζουν περιορισμούς αναφορικά με τις παραγωγικές τους δυνατότητες, είτε οι πιέσεις από τα εξωγενή κόστη αρχίζουν να δαγκώνουν”.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v