Τα επιτόκια της ευρωζώνης θα στηρίξουν το ευρώ

Η ανάκαμψη που παρατηρείται εφέτος στην ευρωζώνη δείχνει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την τροχιά σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής με ήπιες κινήσεις. Οι αγορές παραγώγων δείχνουν ότι τα επιτόκια θα φτάσουν το 3% έως το τέλος του έτους. Τι επιπτώσεις θα έχουν οι αυξήσεις επιτοκίων στην ισοτιμία δολαρίου - ευρώ και από πότε;

του Philip Coggan

Εάν υπήρχε κάποια αμφιβολία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια σήμερα, ο δείκτης αγοραστικής ισχύος των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη σίγουρα την εξαφάνισε.

Στο 54,5, ο δείκτης μεταποίησης στην ευρωζώνη διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2004, ενώ ο ιταλικός δείκτης ”σκαρφαλώνει” σε υψηλά πενταετίας.

Αυτό σημαίνει πως, παρά το γεγονός ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμο στο τέταρτο τρίμηνο του 2005, η οικονομία δείχνει να ανακάμπτει εφέτος. Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ θα συνεχίσει την τροχιά σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής με ήπιες κινήσεις. Οι αγορές παραγώγων δείχνουν ότι τα επιτόκια θα φτάσουν το 3% έως το τέλος του έτους.

Η εκτιμώμενη απόδοση που θα έχει το ευρώ στηρίζει το ευρωπαϊκό νόμισμα, οδηγώντας το σε υψηλότερα επίπεδα έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Ταυτόχρονα, το αμερικανικό νόμισμα υπονομεύεται από μια σειρά αδύναμων μακροοικονομικών δεδομένων, μεταξύ των οποίων και τα απογοητευτικά στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Με την Τράπεζα της Ιαπωνίας να αναμένεται ότι θα προχωρήσει σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής εντός του επόμενου μήνα και την Κίνα να υποδηλώνει διασπορά των συναλλαγματικών αποθεμάτων της υπέρ του ευρώ, φαίνεται ότι σημειώνεται μια συσπείρωση των δυνάμεων για πιο αδύναμο δολάριο.

Βρίσκονται οι αγορές σε μια φάση αλλαγής αναφοράς, όπου οι ισοτιμίες των νομισμάτων μεταβάλλονται με βάση μια νέα δύναμη; Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ο βασικός παράγοντας ήταν η ισχυρότερη αμερικανική ανάπτυξη, που θεωρούνταν ελκυστική για τους επενδυτές και θετική για το δολάριο. Από τις αρχές του 2002, οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ και στην αντίληψη ότι εν τέλει θα συμπαρέσυρε το δολάριο σε χαμηλότερα επίπεδα. Μόλις στις αρχές του 2005, όταν τα αμερικανικά επιτόκια ξεπέρασαν αυτά της ευρωζώνης, ξεκίνησε το τρέχον καθεστώς, όπου το δολάριο στηρίζεται από την επιτοκιακή απόδοση.

Δεδομένου ότι οι προηγούμενες κυρίαρχες αντιλήψεις διήρκεσαν έξι και τρία χρόνια αντίστοιχα, μάλλον είναι λίγο νωρίς για νέα αλλαγή. Ακόμη και μετά την κίνηση της Πέμπτης, οι ΗΠΑ θα έχουν ακόμη επιτόκια δύο ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από την ευρωζώνη. Με άλλα λόγια, αυτοί που θέλουν να ”σορτάρουν” το δολάριο, θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v