Τι κρύβεται πίσω από το ράλι των εμπορευμάτων;

Οι τιμές των μεταλλευμάτων συνεχίζουν να αναρριχώνται σε υψηλότερα επίπεδα. Εντός της προηγούμενης εβδομάδας ο χρυσός διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 1981, η πλατίνα ”σκαρφάλωσε” στα 1.000 δολάρια η ουγκιά -η υψηλότερη τιμή από το 1980- και το ασήμι οδηγήθηκε σε επίπεδα που είχε να δει από το 1987. Το ράλι οφείλεται σε κινήσεις hedging στον πληθωρισμό ή σε κερδοσκοπικό ενθουσιασμό;

του Philip Coggan

Οι τιμές των μεταλλευμάτων συνεχίζουν να αναρριχώνται σε υψηλότερα επίπεδα. Εντός της προηγούμενης εβδομάδας, ο χρυσός διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 1981, η πλατίνα ”σκαρφάλωσε” στα 1.000 δολάρια η ουγκιά -η υψηλότερη τιμή από το 1980- και το ασήμι οδηγήθηκε σε επίπεδα που είχε να δει από το 1987.

Όμως το ράλι δεν αφορά μόνο τα πολύτιμα μέταλλα. Ο χαλκός καταγράφει επίσης αλλεπάλληλα ρεκόρ τιμών, με τη βοήθεια του μυστηριώδους Κινέζου trader. Επίσης, σε υψηλά 17 ετών βρίσκονται οι τιμές της αλουμίνας και του ψευδάργυρου.

Οι επενδυτές δείχνουν να σαγηνεύονται και πάλι από το κινεζικό σενάριο, από την πεποίθηση δηλαδή ότι η ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία της χώρας θα οδηγήσει σε πρωτοφανή ζήτηση για πρώτες ύλες. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν σημάδια ζήτησης για μέταλλα από επενδυτικά funds, ενώ τα εμπορεύματα αντιμετωπίζονται ως ”εναλλακτική επένδυση”, βρίσκοντας μια θέση σε χαρτοφυλάκια με ζητούμενο τη διασπορά.

Επιπροσθέτως, τα μέταλλα δείχνουν να επωφελούνται από τον ίδιο ενθουσιασμό για επενδύσεις με ρίσκο, που οδήγησε πολλά χρηματιστήρια σε επίπεδα-ρεκόρ πολλών ετών και τα spread των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ.

Όμως, οφείλεται η ενίσχυση στις τιμές των μετάλλων σε θεμελιώδεις παράγοντες; Οι υποστηρικτές του χρυσού αντιμετωπίζουν την ενίσχυση στην τιμή του ως παραδοχή από τους επενδυτές ότι το πολύτιμο μέταλλο είναι μια πολύ ισχυρότερη ισοτιμία από τα βασικά νομίσματα. Όμως εάν είναι αυτός ο λόγος της ενίσχυσης, είναι παράξενο που δεν δείχνει να ενστερνίζεται αυτή την τάση η αγορά ομολόγων. Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών 10ετών ομολόγων κυμαίνονται περί το 4,5%, αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με τα ανώτατα έτους.

Στην πραγματικότητα, οι πληθωριστικές ανησυχίες ήταν πολύ εντονότερες τον Οκτώβριο σε σχέση με την παρούσα φάση, όπως φαίνεται από τις αποδόσεις των ομολόγων που συνδέονται με τον πληθωρισμό.

Οι υποστηρικτές του χρυσού τείνουν να καταλήγουν ότι η αγορά ομολόγων είναι ”φούσκα”. Όμως αυτή η υπόθεση βασίζεται στο ότι υπάρχει μια ομάδα λογικών επενδυτών (οι αγοραστές χρυσού) και μια ομάδα παράλογων επενδυτών (οι αγοραστές ομολόγων) και ότι αυτές οι δυο ομάδες δεν συνομιλούν ποτέ. Ούτε μπορεί κανείς να αποδώσει τη διατήρηση των spread των ομολόγων στις ασιατικές κεντρικές τράπεζες, από τη στιγμή που η ισχύς του δολαρίου ακυρώνει την ανάγκη παρεμβατικών κινήσεων.

Το επιχείρημα του ”hedging στον πληθωρισμό” δεν δείχνει να ταιριάζει στα δεδομένα τόσο πειστικά όσο αυτό του κερδοσκοπικού ενθουσιασμού και η ιστορία δείχνει ότι αυτός ο ενθουσιασμός μπορεί να οδηγήσει σε άμεσες και σημαντικές μεταβολές στις τιμές.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v