Νέες μορφές πιστωτών υποκαθιστούν τράπεζες

Καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραγκωνίζουν τον παραδοσιακό τους ρόλο της παραγωγής πιστώσεων, υπάρχουν νέοι παίκτες που μπαίνουν στο παιχνίδι του δανεισμού μικρο-μεσαίων, κυρίως, επιχειρήσεων.

  • Tracy Alloway, Robin Wigglesworth
Νέες μορφές πιστωτών υποκαθιστούν τράπεζες
Η προοπτική ενός πλανήτη χωρίς τράπεζες, ακούγεται σαν όραμα των λαϊκιστών. Για κάποιους όμως είναι μια πραγματική πιθανότητα –και μια μεγάλη ευκαιρία.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, εξασθενισμένες από τα προβληματικά ενεργητικά τους και τις βαριές ρυθμίσεις για τα κεφαλαιακά τους αποθέματα, αντιδρούν με συρρίκνωση των ισολογισμών τους και μείωση του νέου δανεισμού. Καθώς αυτές οι τράπεζες ξεχνούν τον παραδοσιακό τους ρόλο της παραγωγής πιστώσεων, υπάρχουν νέοι παίκτες που μπαίνουν στο παιχνίδι.

«Μετά το 2008, οι προσαρμογές στους ισολογισμούς, οι κίνδυνοι στις κρατικές εκδόσεις και οι αυξημένες εποπτικές απαιτήσεις έχουν σοβαρή επίπτωση στις πιστωτικές δυνατότητες των τραπεζών,» δηλώνει ο κ. Anthony Fobel, τον οποίο πρόσφατα προσέλαβε η BlueBay Asset Management ως επικεφαλής στο τμήμα private lending.

Μέσα στην εβδομάδα, η BlueBay ανακοίνωσε την είσοδό της στον κόσμο του εταιρικού δανεισμού- παρακάμπτοντας τις τράπεζες και προσφέροντας δικά της δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης. Ο στόχος, δηλώνει ο κ. Fobel, είναι εν μέρει να καλύψει το κενό δανεισμού που αφήνουν οι προβληματικές τράπεζες και παράλληλα να αυξήσει τις αποδόσεις για τους θεσμικούς επενδυτές της BlueBay.

Η BlueBay δεν είναι η μόνη. Η M&G Investments, ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ομολογιακών κεφαλαίων, έθεσε πριν δύο χρόνια σε λειτουργία ένα fund το οποίο έχει διαθέσει πιστώσεις ύψους 650 εκατ. στερλινών σε μεσαίου μεγέθους βρετανικές επιχειρήσεις. Η Babson Capital επίσης σκοπεύει να εισάγει κεφάλαιο ύψους 125 εκατ. στερλινών που θα διαθέτει δάνεια σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Σε μια προσπάθεια να στηρίξουν την τόνωση των ευρωπαϊκών οικονομιών, πολλές κυβερνήσεις έχουν θέσει σε εφαρμογή πρωτοβουλίες που έχουν στόχο την αύξηση των πιστώσεων προς εταιρίες και ειδικά μικρομεσαίες, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση σε δανεισμό στις αγορές ομολόγων. Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ευκολότερη πρόσβαση στον δανεισμό με ομόλογα.

Ο αναλυτής της JPMorgan, κ. Kian Abouhossein, δηλώνει ότι τα βιβλία εταιρικού δανεισμού των ευρωπαϊκών τραπεζών θα συρρικνωθούν συνολικά κατά 519 δισ. ευρώ εξαιτίας των επερχόμενων εποπτικών ρυθμίσεων που απαιτούν διακράτηση περισσότερων ρευστοποιήσιμων ενεργητικών. Τα εταιρικά δάνεια παράγουν μια απόδοση επί κεφαλαίου (RoE) της τάξης του 7%, που σημαίνει ότι είναι ευκολότερο να παραμεριστούν σε σχέση με άλλες δραστηριότητες. Βεβαίως, οι τράπεζες είναι πιθανό να διατηρήσουν τον δανεισμό προς τους μεγαλύτερους πελάτες τους.

Σύμφωνα με την JPMorgan, οι τράπεζες καταλαμβάνουν το 70% του εταιρικού δανεισμού στην Ευρώπη, σε σύγκριση με ποσοστό 40% στις ΗΠΑ, όπου οι αγορές κεφαλαίου και οι μη παραδοσιακοί πιστωτές όπως οι «εταιρίες επιχειρηματικής ανάπτυξης» παίζουν μεγαλύτερο ρόλο.

Αρκετοί αναλυτές πιστεύουν πάντως ότι οι τράπεζες είναι ένα αναντικατάστατο κομμάτι του χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Υπάρχει μια σαφής τάση προς την διασπορά στην εξασφάλιση χρηματοδότησης» σημειώνει ο κ. Christian Savvides της Rothschild. “Και αυτό αναμφίβολα θα αλλάξει την φύση ορισμένων τραπεζικών σχέσεων, αλλά οι τράπεζες θα παραμείνουν πολύ σημαντικές. Εκτός από τις αναδοχές ομολογιακών εκδόσεων, υπάρχουν πάρα πολλά ακόμη προϊόντα και υπηρεσία τις οποίες θα μπορούν να υποκαταστήσουν οι αγορές κεφαλαίου.»

Κάποιοι σχολιαστές πιστεύουν ότι οι αγορές κεφαλαίου και οι νέοι ιδιώτες πιστωτές δεν θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν τα τρισεκατομμύρια των πιστώσεων που έδιναν οι τράπεζες πριν την διεθνή κρίση. Ο μέσος συντελεστής μόχλευσης στις βρετανικές τράπεζες έχει διολισθήσει στις 20 φορές έναντι του κεφαλαίου, από συντελεστή 50x πριν την κρίση.

«Όλα κάνουν κύκλους,» σημειωνει και ο κ. Fobel της BlueBay. “Οι τράπεζες θα επανακάμψουν σε κάποια στιγμη, αλλα το ερωτημα είναι το πότε.»
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v