Συναγερμός στις Βρυξέλες για την Opel

Έκτακτη σύσκεψη από την Κομισιόν ζητούν οι χώρες στις οποίες η Opel διαθέτει μονάδες, καθώς πιστεύουν ότι η Γερμανία θα "σκεφθεί" μόνο το δικό της συμφέρον και θα εγκαταλείψει τους υπόλοιπους στην τύχη τους.

  • Nikki Tait & Stanley Pignai (Βρυξέλες)
Συναγερμός στις Βρυξέλες για την Opel
Η Κομισιόν προετοιμάζεται να οργανώσει έκτακτη σύσκεψη μεταξύ των υπουργών Βιομηχανίας και Οικονομίας της ΕΕ, οι χώρες των οποίων έχουν άμεσο ενδιαφέρον για το μέλλον της Opel.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Herman van Rompuy, σε επιστολή του στην Κομισιόν ζητά από τις αρμόδιες αρχές να εξασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε «λύση» στο όλο θέμα θα είναι εξίσου δίκαιη για κάθε χώρα στην οποία έχει μονάδες η θυγατρική της GM.

Ανάλογες κινήσεις έχει πραγματοποιήσει και η βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να αποτρέψει τη Γερμανία από το «εξασφαλίσει» μόνο τις θέσεις εργασίας που αφορούν τις μονάδες της Opel στη χώρα και να «υποβαθμίσει» άλλες μονάδες όπως αυτή που βρίσκεται στο βρετανικό Vauxhall.

Ο Βρετανός υπ. Βιομηχανίας Lord Mandelson, φρόντισε να έχει τηλεφωνική συνομιλία με κορυφαία στελέχη της GM, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα της δικής του χώρας.

Η κυβέρνηση της Φλάνδρας, όπου η Opel διαθέτει ένα εργοστάσιο στην Antwerp, επίσης θορυβήθηκε με δεδομένο ότι εντός των επόμενων εβδομάδων πραγματοποιούνται εκλογές στην περιοχή. Στο εργοστάσιο της Antwerp απασχολούνται 2.6000 εργαζόμενοι και παράγονται περισσότερα από 120.000 οχήματα ετησίως.

Μάλιστα πρόσφατα επιλέχθηκε ως η γραμμή παραγωγής για μία νέα «σειρά» σπορ αυτοκινήτων από το 2010 και έπειτα, με στόχο να «καλυφθούν» οι ζημίες από την μη επιτυχημένη πορεία του μοντέλου Astra της Opel.

Οι πολιτικοί από την Φλάνδρα δεν επιθυμούν να προωθηθεί η πρόταση της Magna, καθώς φοβούνται ότι η καναδική εταιρεία θα «υποβαθμίσει» όλα τα άλλα εργοστάσια και θα διατηρήσει ενεργά μόνο όσα βρίσκονται στη Γερμανία.

Αντίθετα η ιταλική Fiat έχει υποσχεθεί ότι δεν θα κλείσει το εργοστάσιο στην Antwerp.

«Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που ο καθένας προσπαθεί να προστατεύσει μόνο τα δικά του συμφέροντα. Η Γερμανία ανακοινώνει μία απόφαση και οι υπόλοιποι απλά ακολουθούμε», υποστήριξε ο κ. Kris Peeters, πρωθυπουργός της Φλάνδρας.

Ο κ. van Rompuy φρόντισε να αποστείλει την επιστολή τόσο στον πρόεδρο της Κομισιόν, κ. Jose Manuel Barroso όσο και στον κ. Gunter Verheugen, Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Βιομηχανίας αλλά και στην καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel.

Ο κ. Barroso φρόντισε να δηλώσει ότι η Κομισιόν «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις» και βρίσκεται σε επαφή με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Verheugen επιβεβαίωσε ότι λαμβάνουν χώρα ειδικές διαδικασίες προκειμένου όλες οι πλευρές να έρθουν σε επαφή.

Οι υπ. Βιομηχανίας των περισσότερων χωρών της ΕΕ συναντήθηκαν, για το θέμα της Opel τον Μάρτιο, αλλά μετά την συνάντηση εκφράστηκε η άποψη ότι η Γερμανία είχε πρόσβαση σε πολύ περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v