Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο διαχωρισμός των τραπεζών δεν είναι πανάκεια

Πολλοί ζητούν επιστροφή του νόμου Glass-Steagall, δηλαδή αυτού που διαχώριζε επενδυτικές και εμπορικές τράπεζες. Όμως η κρίση ξεκίνησε στις εμπορικές τράπεζες, ακόμη και εάν ευθύνονται οι επενδυτικές...

  • Lex
Ο διαχωρισμός των τραπεζών δεν είναι πανάκεια
Πολλοί είναι αυτοί που συνιστούν επιστροφή του νόμου Glass-Steagall. Η επιστροφή σε ενεργό δράση του νόμου που διαχώριζε τις εμπορικές και επενδυτικές δραστηριότητες των τραπεζών, ο οποίος εφαρμόστηκε από το 1933 έως το 1999, δεν πρόκειται να αποτελέσει τόσο υψηλή ασφάλεια για το τραπεζικό σύστημα όσο φαντάζονται αρκετοί.

Ο κ. Paul Volcker, οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, κ. Barack Obama, είναι ο τελευταίος μεταξύ αυτών που θεωρούν ότι ένα τραπεζικό σύστημα δύο ταχυτήτων αποτελεί την απάντηση στην κρίση. Βάσει αυτής της πρότασης, από τη μία πλευρά θα βρεθούν οι επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες λειτουργούν με τη λογική των καζίνο, από την άλλη οι εμπορικές τράπεζες, οι οποίες εποπτεύονται από το κράτος, αλλά έχουν και την ευχέρεια να στηριχτούν από αυτό.

Όμως, αυτή η πρόταση μάλλον υπεραπλουστεύει την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Η κρίση "Savings & Loans" στη δεκαετία του ’80 προκλήθηκε από τις απλές εμπορικές τράπεζες. Η τρέχουσα κρίση κατέστη αισθητή πρώτα στις εμπορικές, όπως αποδεικνύουν τα παραδείγματα της βρετανικής Northern Rock και της γερμανικής IKB.

Κατόπιν, ακολούθησαν οι επενδυτικές τράπεζες, δηλαδή η Bear Stearns, η Lehman Brothers και η Merrill Lynch. Πρόκειται για τράπεζες που δεν είχαν υπηρεσίες λιανικής. Ακολούθησαν η Fannie Mae και η Freddie Mac, πιθανώς ο ορισμός της λιανικής τραπεζικής.

Τελευταίες εμφανίστηκαν στη λίστα των αποτυχιών οι μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες, όπως η Citigroup, η UBS και η Royal Bank of Scotland.

Το πρόβλημα αυτών των τραπεζών δεν ήταν ότι υπό την ίδια στέγη υπήρχαν μονάδες λιανικής και επενδυτικής τραπεζικής αλλά το γεγονός πως δάνειζαν ανεξέλεγκτα, χωρίς να διαθέτουν τα κατάλληλα κεφάλαια για να καλύψουν τυχόν επισφάλειες.

Παράλληλα, φρόντισαν να τεμαχίσουν μέρος των δανείων και να τα τιτλοποιήσουν. Εκεί ακριβώς ξεκινά το πρόβλημα. Στη σχέση μεταξύ των τραπεζών και του αδιαφανούς χρηματοοικονομικού συστήματος, όπου οι εταιρίες χρησιμοποιούν υπερβολική μόχλευση. Δεν έχει σημασία πώς θα αποκαλέσεις αυτό το σύστημα. Μπορείς να του δώσεις τον τίτλο εμπορική τράπεζα, prop desk, επενδυτική τράπεζα ή Citigroup.

Ως εκ τούτου, ένας νέος νόμος τύπου Glass-Steagall δεν είναι πανάκεια.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v