Η Ελβετία χάνει το τραπεζικό απόρρητο;

H UBS "παραδίδει" στο αμερικανικό δημόσιο τα ονόματα 250 καταθετών που θεωρούνται φοροφυγάδες. Το σύμβολο του τραπεζικού απορρήτου είναι έτοιμο να χαθεί; "Όχι και τόσο σύντομα", λένε οι τραπεζίτες.

  • FT reporters
Η Ελβετία χάνει το τραπεζικό απόρρητο;
Οι Ελβετοί τραπεζίτες υπερασπίζονται το αυστηρό τραπεζικό απόρρητο ως μία βασική αρχή του τραπεζικού συστήματος της χώρας τους. Όπως τονίζουν, και άλλες χώρες, όπως η Αυστρία και το Λιχτενστάιν, διαθέτουν ανάλογους νόμους. Παράλληλα, προσθέτουν ότι το ελβετικό τραπεζικό απόρρητο έσωσε αρκετούς ανθρώπους από ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Όμως, καθώς η δύναμη των ιστορικών παραδειγμάτων υποχωρεί και αλλάζουν οι απόψεις σχετικά με τη σχέση κράτους και ιδιωτών ή κοινωνίας, η διατήρηση του τραπεζικού απορρήτου έχει αρχίσει να τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση τα τελευταία χρόνια.

Η νίκη των αμερικανικών αρχών, καθώς έπεισαν τη UBS να τους παραδώσει 250 ονόματα καταθετών που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή, αποτελεί σημείο-σταθμό.

"Το τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα", τονίζει ο κ. Benn Steill, στέλεχος του Council on Foreign Relations. Σημειώνεται ότι οι νόμοι στην Ελβετία διαχωρίζουν τη φοροδιαφυγή (αστικό αδίκημα) από τη φορολογική απάτη (ποινικό αδίκημα).

Εκ παραδόσεως, η Ελβετία δεν συνεργάζεται όταν της ζητούν να δώσει πληροφορίες για τις καταθέσεις ξένων πολιτών ακόμη και εάν αυτοί κατηγορούνται για φοροδιαφυγή, εκτός και αν οι Αρχές που ζητούν τα στοιχεία μπορούν να αποδείξουν ότι υπάρχουν και ποινικά αδικήματα.

Βέβαια, η διάκριση σε αυτές τις περιπτώσεις -δηλαδή κατά πόσον υπάρχει μόνο φοροδιαφυγή και όχι και φορολογική απάτη- είναι ιδιαίτερα δύσκολη, γεγονός το οποίο μέχρι σήμερα είχε διαφυλάξει το τραπεζικό απόρρητο της χώρας.

Την ίδια στιγμή η Κομισιόν, μόλις δημοσιεύτηκε η συμφωνία UBS και αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, έσπευσε να ζητήσει από την Ελβετία να έχει και η Ε.Ε. ανάλογα θετική μεταχείριση με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Σαφώς όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι το τραπεζικό απόρρητο θα αρθεί πλήρως ή πως θα εξαφανιστεί -ή τουλάχιστον αυτό δεν θα συμβεί σύντομα- ή ότι η Ελβετία θα χάσει τη θέση της ως κορυφαίου σταθμού για offshore τραπεζικούς λογαριασμούς.

"Οι ελβετικές τράπεζες, όπως άλλωστε όλες οι εταιρίες, οφείλουν να ακολουθούν την κατεύθυνση της εποχής", τονίζει ο κ. John Taattersall, στέλεχος της PricewaterhouseCoopers. "Άλλωστε η διαφάνεια είναι της μόδας".

Έχοντας αυτό στο μυαλό τους, αρκετές ελβετικές τράπεζες φροντίζουν να επενδύσουν σε περισσότερο ανοιχτούς τραπεζικούς ομίλους, σε χώρες όπως Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και Βρετανία.

Η βασική ιδέα πίσω από αυτές τις κινήσεις είναι ότι διαθέτοντας τραπεζικά υποκαταστήματα ή μερίδια σε τράπεζες χωρών που δεν έχουν τόσο σκληρό τραπεζικό απόρρητο ευθυγραμμίζονται με τις τάσεις της εποχής και παράλληλα έχουν πρόσβαση σε μία εντελώς διαφορετική πελατειακή βάση.

Το ειρωνικό, πάντως, στην όλη υπόθεση είναι ότι η UBS έχει επιδείξει την εντονότερη δραστηριότητα σε αυτόν τον τομέα (στις επενδύσεις εκτός Ελβετίας). Έχει ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα υπό τον τίτλο "European Wealth Management", βάσει του οποίου δημιουργεί μικρά υποκαταστήματα στις μεγάλες πόλεις χωρών όπως Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία.

Ανάλογες κινήσεις έχουν πραγματοποιήσει και άλλοι τραπεζικοί όμιλοι της Ελβετίας, όπως η Vontobel, η οποία επεκτείνεται στη Γερμανία και στην Αυστρία, ενώ η Julius Bear φροντίζει να ενισχύσει τη θέση της στη Μέση Ανατολή και στην Ασία.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v