Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναζητώντας τη χαμένη εμπιστοσύνη

Ο πανικός είναι το βασικό χαρακτηριστικό των αγορών το τελευταίο διάστημα. Τα πάντα υποχωρούν και οι οπαδοί της ανάγκης για περαιτέρω κρατική παρέμβαση -κυρίως στις ΗΠΑ- αυξάνουν. Η εμπιστοσύνη έχει χαθεί...

  • Lex
Αναζητώντας τη χαμένη εμπιστοσύνη
Ο πανικός καταρρακώνει τις αγορές. Η απόδοση του 3ετούς αμερικανικού ομολόγου βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1941. Ο διατραπεζικός δανεισμός έχει καταστεί απαγορευτικός. Καλέστε τους Ομοσπονδιακούς! Όμως, η αμερικανική κυβέρνηση έχει εμπλακεί -και μάλιστα σε εντυπωσιακό βαθμό- στη χρηματοπιστωτική κρίση. Αυτή η εμπλοκή απλώς θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή.

Πρώτον, υπάρχει η διάσωση της AIG. Η Fed παρείχε δάνειο ύψους 85 δισ. δολαρίων, σε μία κίνηση άνευ προηγουμένου. Προκειμένου να καλύψει τόσο αυτό το δάνειο όσο και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της η Fed προχώρησε σε στήριξη του προϋπολογισμού της κατά 40 δισ. δολάρια. Η Fed από εδώ και στο εξής μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το κεφάλαιο με όποιον τρόπο θέλει: ανταλλαγή με μετοχές τραπεζών που χρειάζονται δάνειο, περαιτέρω διασώσεις, οτιδήποτε.

Όμως αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Μέχρι σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση αντιδρά στην κρίση με άμεσο τρόπο, ενώ σε κάθε περίπτωση -Bear Stearns, Lehman, AIG- θα κριθεί διαφορετικά. Την ίδια στιγμή, βέβαια, με αυτόν τον τρόπο θέτει σε κίνδυνο τον προϋπολογισμό της Fed.

Ως εκ τούτου αρκετοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει πιο συστηματική προσέγγιση, πιθανώς με τη δημιουργία ενός νέου Resolution Trust Corporation.

Πώς θα λειτουργεί; Το να αναλάβεις προβληματικές τράπεζες αποτελεί παιχνιδάκι σε σύγκριση με το να δημιουργήσεις έναν νέο οργανισμό με κρατική επιχορήγηση, προκειμένου να «ανακουφίσεις» τα προβληματικά χρηματοοικονομικά ινστιτούτα.

Μία εναλλακτική λύση είναι το νέο RTC να αναλαμβάνει προβληματικές τράπεζες ή ασφαλιστικές εταιρίες, να τις θέτει «υπό αυστηρή παρακολούθηση», να «καθαρίζει» τις μετοχές τους, πιθανώς να μειώνει ελαφρά και τον δανεισμό τους, πριν αναλάβει να εγγυηθεί για τη λειτουργία τους. Κατόπιν μπορεί να προχωρά σε πώληση παγίων.

Με δεδομένα τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί η κρίση, όλο και περισσότεροι τάσσονται υπέρ της κρατικής παρέμβασης. Άλλωστε οι ΗΠΑ έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να το πράξουν.

Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ είναι στο 48%. Ακόμη και εάν σε αυτό προστεθούν τα χρέη των κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων, το ποσοστό «ανεβαίνει» στο 70%, δηλαδή χαμηλότερα από ό,τι βρίσκεται το αντίστοιχο σε Ιαπωνία, Ιταλία, Ελλάδα και Βέλγιο. Όπως όλα δείχνουν, περαιτέρω συσσώρευση δυνάμεων θα καταφθάσει στον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό τομέα.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v