Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαθήματα από την αμερικανική αποτυχία

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά και οικονομίες οφείλουν να "μάθουν" από το πάθημα των ΗΠΑ. Οι ανησυχίες για διάχυση της κρίσης ανά την υφήλιο συνεχώς αυξάνουν και τα μέχρι σήμερα καθιερωμένα business models καταρρέουν.

  • Ian Harnett, Absolute Strategy Research
Μαθήματα από την αμερικανική αποτυχία
Οι ημέρες των ανεξάρτητων επενδυτικών εταιριών μοιάζουν να είναι μετρημένες. Όμως, η αποτυχία αυτού του επιχειρηματικού μοντέλου δεν προκαλείται μόνο από την αρνητική επίδραση της προβληματικής στεγαστικής αγοράς των ΗΠΑ, αλλά αποτελεί σύμπτωμα μιας περισσότερο θεμελιώδους «τρικυμίας», η οποία θα συνεχίσει να καταστρέφει Ευρώπη και ΗΠΑ.

Καθώς το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ διαμορφώνεται στο 6% του ΑΕΠ, η «τακτοποίηση» του αμερικανικού στεγαστικού χρέους σε προϊόντα «ΑΑΑ» επέτρεψε στα πλεονάσματα Ασίας, Ευρώπης και Μ. Ανατολής να ανακυκλωθούν στην αμερικανική αγορά και να επιτρέψουν την ταχεία ανάπτυξη των επενδυτικών τραπεζών.

Κατόπιν το μοντέλο τους «σκάλωσε» καθώς οι ξένοι επενδυτές συνειδητοποίησαν ότι τα προϊόντα «ΑΑΑ» που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους ήταν ουσιαστικά «CCC». Η απόσυρση των ιδιωτικών κεφαλαίων χρηματοδότησης από τους ξένους επενδυτές αποτέλεσε τη βασική αιτία για το αδύναμο δολάριο, τις χαμηλότερες τιμές στις ΗΠΑ, την υψηλότερη αποταμίευση, την απότομη συρρίκνωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της χώρας καθώς και για τη συγκέντρωση δυνάμεων στις χρηματοοικονομικές εταιρίες των ΗΠΑ.

Όμως, εάν το έλλειμμα υποχωρήσει μεταξύ 2% - 3% του ΑΕΠ, τότε η ανάγκη χρηματοδότησής του θα υποχωρήσει. Ο τραπεζικός κλάδος των ΗΠΑ τότε μπορεί να βρεθεί σε διαδικασία συγχωνεύσεων.

Περαιτέρω πιέσεις μπορούν να προέλθουν από την αγορά credit default swap, όπου ήταν ενεργή η Lehman, ενώ η AIG «νιώθει», ήδη, τις επιπτώσεις. Περισσότερος πόνος για αμερικανικές και διεθνείς ασφαλιστικές είναι αναμενόμενος καθώς η «ευαισθησία» της θεσμικής δομής της αγοράς CDS αποκαλύπτεται.

Τα hedge funds, τα οποία χρηματοδοτούσε η Lehman, θα δυσκολευτούν να ανακαλύψουν κεφάλαια από άλλες πηγές και ενδεχομένως κάποια deals να καταρρεύσουν.

Την ίδια στιγμή, η έκθεση της Fed σε μια ευρεία γκάμα εγγυημένων δανειακών υποχρεώσεων αυξάνει. Έως έναν βαθμό η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Καθώς οι κίνδυνοι για τις ΗΠΑ αποκαλύπτονται, ανησυχούμε για την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών ομίλων και της «κρυφής μόχλευσης» στα business models που χρησιμοποιούν ορισμένες εταιρίες εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου, γεγονός το οποίο μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τους επενδυτές.

Το βασικό μάθημα από τις ΗΠΑ είναι ότι κάθε οικονομία που χρησιμοποιεί έξωθεν, ιδιωτικό δανεισμό προκειμένου να στηρίξει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της βρίσκεται σε κίνδυνο, όπως και οι οργανισμοί που διαχειρίζονται αυτές τις εισροές.

Το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας που διοχετεύεται σε Βρετανία, Αυστραλία, Ισπανία, Ελλάδα και αναδυόμενη Ευρώπη εισέρχεται μέσω της στεγαστικής αγοράς, όπως ακριβώς και στις ΗΠΑ. Η αποχώρηση αυτών των εισροών έχει οδηγήσει σε απότομη διόρθωση των τιμών ακινήτων.

Ανησυχούμε ότι αυστριακές και σουηδικές τράπεζες, οι οποίες χρηματοδοτούν την ανάπτυξη της αναδυόμενης Ευρώπης, ιδιαίτερα εάν δραστηριοποιούνται σε χρηματοδοτήσεις wholesale, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με προβλήματα ανάλογα με αυτά που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές.

Επιπρόσθετα, όποια εταιρία αναζητήσει τρόπους επαναχρηματοδότησης του χρέους της, θα δυσκολευτεί εξαιρετικά μέσα στο επόμενο διάστημα. Για αρκετές το κόστος δανεισμού έχει σημειώσει κατακόρυφη άνοδο.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v