Νομίσματα

Το χρήμα κάνει τον κόσμο να γυρίζει, λένε. Τι θα συμβεί όμως εάν το ίδιο το χρήμα σταματήσει να γυρίζει; διερωτάται ο Lex, παρατηρώντας τις κινήσεις του αμερικανικού νομίσματος στις αγορές συναλλάγματος.

  • Lex
Νομίσματα
Το χρήμα κάνει τον κόσμο να γυρίζει, λένε. Τι θα συμβεί όμως εάν το ίδιο το χρήμα σταματήσει να γυρίζει; Αν κρίνουμε από τις κινήσεις στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ανεβαίνει. Τον τελευταίο μήνα, η εμπορική ισοτιμία του δολαρίου έχει ενισχυθεί 7%. Μήπως πρόκειται για τάση που θα κρατήσει επί μακρόν;

Μία αιτία για θετική απάντηση στο παραπάνω είναι ότι ο κόσμος έχει φτάσει στο τέλος μιας σχεδόν αδιάλειπτης ανοδικής αγοράς που διήρκεσε επτά χρόνια. Τη δημιούργησαν η χρηματοοικονομική καινοτομία και η αύξηση της μόχλευσης στις δυτικές οικονομίες (ειδικά στις αγορές ακινήτων). Αυτή με τη σειρά της δημιούργησε αύξηση της κατανάλωσης, προς μεγάλη ικανοποίηση των κατασκευαστών τηλεοράσεων πλάσμα και αυτοκινήτων στην Ασία.

Προκάλεσε επίσης παγκόσμια άνθηση στις κατασκευές και στις υποδομές. Οι παραγωγοί εμπορευμάτων δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση. Ως εκ τούτου οι τιμές εκτινάχτηκαν στα ύψη.

Τώρα αυτός ο κύκλος έχει ανατραπεί, όπως σημειώνει και ο οίκος ερευνών Gavekal. Η «χρηματοοικονομική επανάσταση» έσβησε πέρυσι. Μετά οι αναδυόμενες οικονομίες άρχισαν να προβληματίζονται. Πιο πρόσφατα, οι τιμές των εμπορευμάτων υποχωρούν. Η «απομόχλευση» (deleveraging), που υπάρχει σχεδόν παντού, έχει καταστροφικές επιπτώσεις. Νέες τάσεις αναδεικνύονται.

Χάρη στις δαπάνες των καταναλωτών της χώρας, μία από αυτές τις τάσεις είναι η μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο συναλλαγών των ΗΠΑ. Με απλά λόγια, αυτή η μείωση σημαίνει ότι είναι λιγότερα πλέον τα δολάρια που ανακυκλώνονται στον κόσμο. Η χαμηλή παγκόσμια ρευστότητα κρύβει προβλήματα για άλλες χώρες που έχουν να χρηματοδοτήσουν μεγάλα ελλείμματα. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Βρετανία (εξ ου και η ελεύθερη πτώση της στερλίνας), πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και ορισμένες υπερχρεωμένες μεσογειακές χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ισπανία - τα προβλήματα της οποίας εξηγούν την αδυναμία του ευρώ.

Η εξάντληση της αμερικανικής οικονομίας εξηγεί επίσης γιατί το δολάριο μπορεί να συνεχίσει να ενισχύεται. Στο κάτω-κάτω, υπάρχει ακόμη ένα αμερικανικό ισοζύγιο με περιθώρια διεύρυνσης: Της γενικής κυβέρνησης. Ακόμη και με εθνικοποίηση των Freddie Mac και Fannie Mae, το ποσοστό του αμερικανικού χρέους επί του ΑΕΠ θα είναι «μόνο» 70%, εκτιμά η εταιρία ερευνών Andrew Hunt Economics.

Οι δημοσιονομικές δαπάνες μπορούν να τονώσουν τα νομίσματα - ήταν κάτι που «δούλεψε» επί Ronald Reagan στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η ανατίμηση του δολαρίου επίσης βοηθά να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός. Η πολιτική του «σκληρού δολαρίου» ενδεχομένως να επιστρέφει.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v