«Ομάδα επίλεκτων» επιστρατεύει η Γαλλία για να εκμεταλλευτεί το Brexit

Να δελεάσει τις επιχειρήσεις που σχεδιάζουν μεταφορά έδρας ή δραστηριοτήτων από τη Βρετανία επιχειρεί η Γαλλία. Η αβεβαιότητα, τα κίνητρα και το λόμπινγκ για το μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα.

  • Του Michael Stothard (Παρίσι)
«Ομάδα επίλεκτων» επιστρατεύει η Γαλλία για να εκμεταλλευτεί το Brexit

H Γαλλία αυτή την εβδομάδα θα επιταχύνει τις προσπάθειες να προσελκύσει επιχειρηματική δραστηριότητα από το Λονδίνο, στον απόηχο της ψήφου για Brexit, μέσω της σύστασης μιας ομάδας διευθυντών εταιριών και πολιτικών που θα ηγηθούν της εκστρατείας.

Ο Ross McInnes, ένας Γαλλο-αυστραλός απόφοιτος της Οξφόρδης και διευθύνων σύμβουλος της Safran, γαλλικής εταιρίας κατασκευής κινητήρων, πρόκειται να οριστεί «πρεσβευτής», ηγούμενος των προσπαθειών για προσέλκυση των εταιριών που έχουν βρετανική έδρα στο Παρίσι, σύμφωνα με ανθρώπους κοντά στις αποφάσεις.

Η Valerie Pecresse, η κεντροδεξιά βουλευτής του Κοινοβουλίου, η οποία εκπροσωπεί την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, και η Anne Hildago, η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού, θα εμπλακούν επίσης έντονα, σε μια ένδειξη πως η πρωτοβουλία έχει διακομματική στήριξη.

Ένα σημαντικό σημείο εστίασης θα αποτελέσει η προσέλκυση εταιριών του χρηματοοικονομικού κλάδου, οι οποίες πιθανόν θα είναι ανάμεσα σε αυτές που θα πληγούν περισσότερο από την απόφαση για απόσχιση από την ΕΕ σε περίπτωση που χάσουν τα δικαιώματα «ελεύθερης διακίνησης» (passporting) για να λειτουργούν στην ένωση. Μερικές τράπεζες, όπως η HSBC, έχουν δώσει το σήμα πως θα μπορούσαν να μεταφέρουν θέσεις εργασίας στο Παρίσι.

Η ομάδα επίσης θα στοχεύσει σε εταιρίες του βιομηχανικού κλάδου, μεταλλευτικές και ενέργειας και των ευρύτερων τομέων παροχής υπηρεσιών καθώς θα στραφούν σε οποιαδήποτε εταιρία που επέλεξε να έχει την έδρα της στη Βρετανία, λόγω της ιδιότητάς της ως μέλους της ΕΕ, δήλωσαν πηγές του FT.

H συγκρότηση της ομάδας είναι το πιο πρόσφατο βήμα στο πλαίσιο μιας πολύπλευρης προσέγγισης που υιοθετήθηκε από τη Γαλλία καθώς πολλά ευρωπαϊκά κράτη ανταγωνίζονται να προσελκύσουν εταιρίες που αποφασίζουν να μεταφέρουν μέρος ή ολόκληρη την επιχειρηματική τους δραστηριότητα έξω από τη Βρετανία.

Αμέσως μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του προέδρου Francois Hollande άλλαξε τους κανόνες φορολόγησης των ξένων εταιριών στο Παρίσι, προκειμένου να τους καταστήσει πιο γενναιόδωρους. «Θέλουμε να οικοδομήσουμε το οικονομικό κέντρο του μέλλοντος… τώρα είναι η ώρα να έρθουν στο Παρίσι», δήλωσε ο Manuel Valls, o Γάλλος πρωθυπουργός, τον Ιούλιο.

Τον Σεπτέμβριο, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη οικονομικής πολιτικής στη Γαλλία δήλωσαν πως απλοποιούν τη διαδικασία εγκατάστασης νέων εταιριών του χρηματοοικονομικού κλάδου στο Παρίσι, εν μέρει με το να επιτρέπουν την υποβολή εγγράφων στα αγγλικά. Είπαν πως αυτό ήρθε «στο πλαίσιο της ψήφου για Brexit».

H επιχειρηματική συνοικία του Παρισιού, η La Defense, αυτόν τον μήνα παρουσίασε μια διαφημιστική εκστρατεία που στόχευε στην εκμετάλλευση της αβεβαιότητας που προκλήθηκε από την ψήφο για Brexit, με το σύνθημα: «Βαρεθήκατε την ομίχλη; Δοκιμάστε τα βατράχια!».

Επιπλέον έχουν γίνει συζητήσεις μεταξύ γαλλικών επιχειρηματικών ομάδων και κυβέρνησης σχετικά με τη θέσπιση ενός ειδικού εργατικού κώδικα για τους εργαζομένους του χρηματοπιστωτικού κλάδου, o οποίος ουσιαστικά θα καθιστά ευκολότερη την πρόσληψη και την απόλυσή τους σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζοόμενους στη Γαλλία.

Η ανελαστικότητα του γαλλικού εργατικού δικαίου, από κοινού με τους υψηλούς φόρους, είναι από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους μερικοί όμιλοι του χρηματοπιστωτικού κλάδου λένε πως διστάζουν να μετακομίσουν στο Παρίσι.

Αλλά η ιδέα ενός ειδικού κανονισμού για τους εργαζόμενους του χρηματοοικονομικού τομέα έχει αποκλειστεί από την κυβέρνηση, εξαιτίας κυρίως συνταγματικών λόγων. «Δεν μπορούμε να έχουμε ένα ειδικό καθεστώς για τον χρηματοοικονομικό κλάδο», δήλωσε ο Michel Sapin, ο υπουργός Οικονομικών, την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι σημαντικότεροι τραπεζίτες στη Βρετανία έχουν αμφιβολίες για το ότι οι Γάλλοι θα προτείνουν κάποιο σημαντικό δέλεαρ για να προσελκύσουν εταιρίες από τη Βρετανία πριν τις προεδρικές εκλογές του επόμενου χρόνου.

Ένας τραπεζίτης δήλωσε πως αντιμετώπιζε οποιαδήποτε πρόταση με επιφύλαξη επειδή το κοινοβούλιο της Γαλλίας πρόσφατα ψήφισε την ισχυροποίηση του φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Δήλωσε πως η τράπεζά του δέχεται λόμπινγκ από τους εκπροσώπους Γαλλίας, Γερμανίας και Λουξεμβούργου.

Το στέλεχος της τράπεζας με έδρα στη Βρετανία είπε πως η ομάδα των Γάλλων εκπροσώπων είχε ζητήσει μια «λίστα επιθυμιών» για μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα επιθυμούσε η τράπεζά του πριν επιλέξει το Παρίσι αντί για άλλες πόλεις, προκειμένου να μεταφέρει τις εργασίες της από τη Βρετανία σε περίπτωση ενός «σκληρού» Brexit.

O κ. McInnes ξεκίνησε την καριέρα του το 1977 στην Τράπεζα Kleinwort Benson του Λονδίνου. Ήταν προηγουμένως στην Thomson-CSF, τη γαλλική εταιρία αμυντικών ηλεκτρονικών (συστημάτων) που ονομάζεται τώρα Thales, και έχει εργαστεί στην Κering καθώς και στη Safran, όπου ήταν επικεφαλής του οικονομικού τμήματος από το 2011 έως το 2015.
Ορίστηκε ως ο «ειδικός πρεσβευτής» της Γαλλίας για τις οικονομικές σχέσεις με την Αυστραλία φέτος.

Μεταξύ των σημαντικών παικτών που εμπλέκονται στη διαδικασία περιλαμβάνεται ο Christian Noyer, o πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, ο οποίος ανεπίσημα ασκεί πιέσεις για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Ο Gerald Mestrallet, διευθυντής του ομίλου ενέργειας Engie, επίσης μετέχει ως πρόεδρος του Paris Europlace, ενός λόμπι που προάγει το Παρίσι ως οικονομικό κέντρο.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v