Οι συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα έχουν υπάρξει πολύωρες, βασανιστικές, εχθρικές και ενίοτε η αφορμή για αλλαγή καριέρας.
Η συνεδρίαση που έλαβε χώρα στο Λουξεμβούργο, ήταν σχετικά σύντομη και σε ένα βαθμό φιλική. Η επιτάχυνση του ρυθμού από την πλευρά της Αθήνας επέτρεψε στους υπουργούς να συμφωνήσουν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που ήταν απαραίτητες για να αποδεσμευτούν τα τελευταία 2,8 δισ. ευρώ της πρώτης φάσης του προγράμματος διάσωσης.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές Υποθέσεις, την παρουσίασε σαν ένα σημείο καμπής. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε τώρα ένα success story για την Ελλάδα» ανέφερε. «Βρίσκεται στο σωστό δρόμο».
Η εγκαρδιότητα αυτή κρύβει ορισμένα προβλήματα που παραμένουν κάτω από την επιφάνεια. Ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν λιγότερο πεπεισμένος πως η Ελλάδα είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και εξέφρασε την άποψη του στη συνάντηση.
Μια ιδιαίτερη ανησυχία του Βερολίνου είναι πως η Ελλάδα δεν είναι τόσο δραστήρια για την συγκρότηση της νέας υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων - μια μεταρρύθμιση που για την γερμανική κυβέρνηση είναι κομβική, που θα αποτελούσε παράδειγμα για το είδος των αλλαγών που δικαιολογούν μια διάσωση.
Επίσης, το σόου καλής εσωτερικής διαχείρισης της ευρωζώνης έρχεται σε σύγκρουση με την ζοφερή αξιολόγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που παρουσίασε τον περασμένο μήνα την ωμή πραγματικότητα μιας Ελλάδας με ένα φορολογικό σύστημα που καταρρέει και η οποία έχει απεγνωσμένα ανάγκη ελάφρυνσης χρέους.
Τον περασμένο μήνα αξιωματούχοι του ΔΝΤ απηύθυναν έκκληση στην ευρωζώνη να προχωρήσουν λίγο παραπάνω τα σχέδια για την μείωση χρέους που σκιαγραφήθηκαν σε μια μαραθώνια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών το Μάιο.
Η απόφαση της Δευτέρας σηματοδοτεί το τέλος μιας φάσης του προγράμματος διάσωσης και την αρχή μιας άλλης. Δίνει επίσης το εναρκτήριο λάκτισμα για μια κρίσιμη περίοδο που θα κρατήσει μέχρι να αποφασίσει το ΔΝΤ αν θα συμμετάσχει και οικονομικά.
Επισήμως, το ΔΝΤ αναμένει να λάβει την απόφαση στο τέλος του έτους, αν και στην πραγματικότητα η χρονική στιγμή θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση της «δεύτερης αξιολόγησης» του προγράμματος που θα ξεκινήσει όταν αξιωματούχοι της Ε.Ε και του Ταμείου θα κατευθυνθούν στην Αθήνα αργότερα αυτόν τον μήνα.
Η εμπλοκή του ΔΝΤ αντιμετωπίζεται στη Γερμανία ως απολύτως απαραίτητη για την αξιοπιστία του προγράμματος, αλλά το Βερολίνο παραμένει ένας από τους πιο ανυποχώρητους αντιπάλους της βαθιάς ελάφρυνσης χρέους που επιδιώκει το Ταμείο.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του Eurogroup, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα για την ελάφρυνση χρέους λέγοντας: «Δεν θα ανοίγω το θέμα του χρέους κάθε μήνα στο Eurogroup».
Το βασικό ερώτημα για το ελληνικό πρόγραμμα είναι κατά πόσον το Eurogroup είναι έτοιμο να το ανοίξει οποιαδήποτε στιγμή.
© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation