Μηνύματα Αμερικανών στους Ευρωπαίους τραπεζίτες

Τα προβλήματα του κλάδου και η διαφορετική συνταγή με τις ΗΠΑ. Αλλαγή μοντέλου ζητούν μεγαλοτραπεζίτες από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, στη σκιά της υπόθεσης Deutsche Bank.

  • των Claire Jones και Martin Arnold
Μηνύματα Αμερικανών στους Ευρωπαίους τραπεζίτες

Ορισμένοι από τους κορυφαίους τραπεζίτες του κόσμου έχουν προστεθεί σε αυτούς που προειδοποιούν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, λίγες μόλις μέρες αφότου το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι ο ευρωπαϊκός κλάδος αποτελεί κίνδυνο για τη σταθερότητα και τόνισε τις ανησυχίες για την Deutsche Bank. 

Τραπεζίτες στην UBS, την Goldman Sachs και αλλού συντάσσονται με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, υποστηρίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε ευρείες μεταρρυθμίσεις όπως συρρίκνωση, εκκαθάριση ισολογισμού και περαιτέρω εξειδίκευση, αντί να κατηγορούν για τα προβλήματά τους τα χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια.

«Η Ευρώπη είναι μια περίπτωση τεράστιας πλεονάζουσας ποσότητας, με ένα συνδυασμό ιδιωτικού τομέα, δημόσιου τομέα και οιονεί δημόσιων τραπεζών που τους επετράπη να ανταγωνίζονται», δήλωσε ο Sergio Ermotti, επικεφαλής της UBS, της μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας κατά τη διάρκεια συνεδρίου στην Ουάσινγκτον. Πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να ξεκαθαρίσουν «τι είναι στο DNA μου και να προσπαθήσουν να αποκτήσουν μέγεθος σε αυτό τον τομέα».

Ο Gary Cohn, πρόεδρος και επικεφαλής επιχειρήσεων της Goldman Sachs, έκανε μια μη κολακευτική σύνδεση μεταξύ του τομέα στις ΗΠΑ, που όπως είπε ήταν «στην καλύτερη φόρμα του», και της ταραγμένης εικόνας στην Ευρώπη και αλλού.

Ενώ οι τράπεζες στις ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της Goldman Sachs, αναγκάστηκαν να δεχτούν κρατικά κεφάλαια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες στηρίχθηκαν στη φθηνή ρευστότητα από τις κεντρικές τράπεζες. «Άλλα [μέρη του κόσμου] προσέφεραν φθηνή χρηματοδότηση στις τράπεζές τους, επιτρέποντάς τους να κερδίσουν την έξοδό τους από την κρίση και ελπίζοντας ότι οι τιμές ενεργητικού θα ανακάμψουν», είπε ο Cohn.

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ότι αυτή η προσέγγιση δεν δουλεύει απαραίτητα».

Ο Nigel Vooght, επικεφαλής των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της PwC, πρόσθεσε: «Οι τράπεζες πρέπει να ξυπνήσουν και να αρχίσουν να δρουν, γιατί είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, αλλά δεν έχουν "θεϊκό δικαίωμα" να είναι… Ολες οι τράπεζες προσπαθούν να αλλάξουν ένα μοντέλο βασισμένο στα επιτόκια, σε ένα που βασίζεται στις προμήθειες».

Οι τραπεζίτες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την Deutsche Bank, τη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, για την οποία αξιωματούχοι του ΔΝΤ λένε ότι πρέπει να αλλάξει τη στρατηγική της για να μη ρισκάρει την κατάρρευση, ενώ η ευρύτερη συζήτηση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες κυριάρχησε σε πολλές συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που έγιναν αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Πολλοί από τους κύριους αντισυμβαλλόμενους στην Deutsche Bank είναι στις ΗΠΑ και το ΔΝΤ είπε φέτος ότι είναι η πιο σημαντική συστημικά τράπεζα στον κόσμο.

Το τελευταίο κύμα πανικού γύρω από την Deutsche Bank πυροδοτήθηκε από μια διαρροή ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μπορεί να επιβάλει πρόστιμο 14 δισ. δολαρίων για τον ρόλο της στο σκάνδαλο με τους ενυπόθηκους τίτλους. Κάποιοι στη Γερμανία πιστεύουν ότι η κίνηση είναι μια απάντηση στην απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει στην Apple να πληρώσει 13 δισ. ευρώ, πλέον τόκων, στην Ιρλανδία, μετά την έρευνα που έγινε για τη φορολογική ρύθμιση που είχε με τη χώρα.

Ο John Cryan, επικεφαλής της Deutsche Bank, εν μέρει κατηγόρησε για τα προβλήματα των γερμανικών τραπεζών τα χαμηλά επιτόκια-ρεκόρ της ΕΚΤ, μια θέση που στήριξε ο Β. Σόιμπλε, Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Νομίζω ότι για την εποπτεία, τη ρύθμιση και την αναδιάρθρωση τραπεζών στην Ευρώπη έχουμε πολλούς θεσμούς που είναι υπεύθυνοι», είπε ο Σόιμπλε την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον. «Δεν είναι η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλοι διεθνείς οργανισμοί για να επιβλέπουν τις τράπεζες».

Κάποιοι τραπεζίτες συμφωνούν. «Η εξίσωση έσπασε», είπε η Mary Callahan Erdoes, επικεφαλής της JPMorgan Asset Management, αναφερόμενη στα προβλήματα που δημιουργούν τα χαμηλά επιτόκια. «Πώς μπορείς να έχεις καπιταλισμό χωρίς κόστος κεφαλαίου; Τραβάμε ένα τεντωμένο σχοινί».

Ο Jamie Dimon, CEO της JPMorgan, επίσης εξέφρασε τη στήριξή του στους Ευρωπαίους συναδέλφους του, αντιπαρατιθέμενος σε αιτήματα οι τράπεζες της περιοχής να διακρατούν περισσότερο κεφάλαιο όταν ο κλάδος είναι αδύναμος. 

«Από συμπάθεια για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, γιατί δεν τις αφήνουμε να σταματήσουν, να αφομοιώσουν και να χρηματοδοτήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία;», αναρωτήθηκε.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v