Eναν «πολιτισμένο»… καπιταλισμό ονειρεύονται οι G20

Οι ανησυχίες για την άνοδο των λαϊκιστών κυριάρχησαν στη φετινή σύνοδο της G20. Συμφωνία για μέτρα που θα περιορίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στις πολιτικές ελεύθερου εμπορίου και την παγκοσμιοποίηση. Το σχέδιο της Κίνας για «ομαλή προσγείωση».

  • των Tom Mitchell, George Parker και Gabriel Wildau
Eναν «πολιτισμένο»… καπιταλισμό ονειρεύονται οι G20

Οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη έλαβαν την προειδοποίηση πως πρέπει να «εκπολιτίσουν τον καπιταλισμό», την ώρα που αγωνίζονται να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο σκεπτικισμό για τα οφέλη του ελεύθερου εμπορίου και της παγκοσμιοποίησης.

Η φετινή σύνοδος των ηγετών της G20, η οποία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα στην κινεζική πόλη Χαντζού, πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της απόφασης των Βρετανών ψηφοφόρων να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. και της ανόδου των λαϊκιστών πολιτικών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Αξιωματούχοι που συμμετείχαν σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις, ανέφεραν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και οι Αυστραλοί και Καναδοί ομόλογοί τους έδωσαν έμφαση στην ανάγκη να υποχωρήσει η λαϊκή δυσαρέσκεια. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ, ένας πρώην υπάλληλος της Goldman Sachs, προειδοποίησε τους ομολόγους του για την ανάγκη να «εκπολιτιστεί ο καπιταλισμός».

«Η ανάπτυξη είναι πολύ χαμηλή για πολύ καιρό και προς όφελος πολύ λίγων», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στο τέλος της συνόδου. «Στην ομήγυρη υπήρχε μια αποφασιστικότητα να αναγνωριστούν καλύτερα τα οφέλη από το εμπόριο, ώστε να αντιμετωπιστεί η λαϊκή αντίδραση στην παγκοσμιοποίηση», τόνισε η ίδια.

Αξιωματούχος της G20 ανέφερε πως υπήρχε «μεγάλος βαθμός συνειδητοποίησης» μεταξύ των επικεφαλής των κυβερνήσεων πως η παγκοσμιοποίηση μπορεί να μπει σε τροχιά αναδίπλωσης. «Χρειάστηκε η άνοδος των λαϊκιστών σε όλο τον κόσμο για να το καταλάβουν αυτό», σημείωσε. «Αν δεν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της δίκαιης διανομής, μπορεί να μπει σε κίνδυνο ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία».

Ένα άλλο πρόσωπο που συμμετείχε στις συζητήσεις υποστήριξε πως «ήταν μια σύνοδος όπου οι ηγέτες μίλησαν περισσότερο για τους ανθρώπους, παρά για τα νούμερα της οικονομίας».

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ βοήθησε να διαμορφωθεί το κλίμα της φετινής συνόδου της G20 σε μια ομιλία που έδωσε παρουσία επιχειρηματιών. «Η ανάπτυξη είναι για τον λαό, πρέπει να επιδιώκεται από τον λαό και τα αποτελέσματά της πρέπει να μοιράζονται στον λαό», σημείωσε ο κ. Σι. «Αυτή δεν είναι απλώς μια ηθική υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε. «Βοηθάει επίσης στην απελευθέρωση ενεργού ζήτησης».

Η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με μόλις 3% φέτος, καθώς οι παραδοσιακές ατμομηχανές του εμπορίου και των επενδύσεων έχουν επιβραδυνθεί.

Δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστήριξε πως δημιουργείται ένα ρεύμα υπέρ της εγκατάλειψης της λιτότητας για χάρη της πολιτικής δημοσιονομικής στήριξης.

«Ενδεχομένως οι Γερμανοί να μην είναι και πολύ χαρούμενοι γι' αυτό, αλλά υπάρχει μεγαλύτερη συνειδητοποίηση πως το δημοσιονομικό περιθώριο πρέπει να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν περισσότερο», συμφώνησε ο Άνχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.

Η οικονομία της Κίνας, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, αναπτύσσεται με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 25 χρόνων. Κινέζοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως έχουν περιθώρια για τόνωση των δημοσιονομικών δαπανών δεδομένου του χαμηλού δημόσιου χρέους, αλλά δίνουν μεγαλύτερη έμφαση σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς.

«Η παλιά συνταγή του να εξαρτάσαι αποκλειστικά στη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική οδηγεί σε αδιέξοδο», σημείωσε ο κ. Σι τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του παραμένει δεσμευμένη στην περικοπή της εγχώριας παραγωγικής ικανότητας στη βιομηχανία χάλυβα κατά 150 εκατ. τόνους ως το 2020 και στην εξάλειψη 1 δισ. τόνων από την παραγωγή άνθρακα.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v