Τα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι κεντρικές τράπεζες

H EKT δεν αναμένεται να μειώσει κι άλλο τα επιτόκια. Ποια είναι τα διαθέσιμα εργαλεία σε περίπτωση νέας επιβράδυνσης. Η «ησυχία» στις ΗΠΑ και η βρετανική αγορά που δεν ξέρει αν πρέπει να χαίρεται για τη φθηνή στερλίνα.

  • των Dan McCrum και Gavin Jackson
Τα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι κεντρικές τράπεζες

Mερικές ερωτήσεις που θα απασχολούν την ομάδα των FT καθώς η Wall Street «επιστρέφει στο σχολείο» μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα.

Τι θα χρειαστεί προκειμένου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράσει μετοχές;

Το διοικητικό συμβούλιο της EKT θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο, με τα στοιχεία να δείχνουν μικρή αλλαγή από τότε στην πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Γι’ αυτό θα αποτελούσε έκπληξη για πολλούς αν γινόταν ανακοίνωση νέων μέτρων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, όπως η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων καταθέσεων σε επίπεδο ακόμα χαμηλότερο υπό το μηδέν.

Μία ερώτηση που ορισμένοι κάνουν, όμως, είναι τι εργαλεία έχουν απομείνει στις κεντρικές τράπεζες σε μια μελλοντική επιβράδυνση, ή αν τα τρέχοντα μέτρα δεν είναι αρκετά. Θα μπορούσε η EΚΤ να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιαπωνίας, αγοράζοντας περιουσιακά στοιχεία όπως μετοχές;

H Morgan Stanley υποστηρίζει πως θα έπρεπε να προκύψει σημαντικό ρίσκο αποπληθωρισμού, ώστε η ΕΚΤ να δράσει κατ’ αυτόν τον τρόπο, και πως μια δομή τύπου Εxchange Traded Fund ίσως βοηθούσε να αποφευχθούν ερωτήματα σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Για παράδειγμα, οι αγορές ETF από την Τράπεζα της Ιαπωνίας καλύπτουν αρκετούς χρηματιστηριακούς δείκτες, ισοδυναμώντας αρχικά με το 3,75% της συνολικής αγοράς περιουσιακών στοιχείων, προτού αυξηθεί πρόσφατα στο 7,5%.

Ενα αντίστοιχο ποσοστό στην ευρωπαϊκή αγορά θα μεταφραζόταν σε ετήσιες αγορές περιουσιακών στοιχείων ύψους 72 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η δέσμευση ενός παρόμοιου ποσοστού του ισολογισμού της ΕΚΤ, του 2,5%, θα μεταφραζόταν σε αγορές μετοχών ύψους 82,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τι θα διακόψει την ηρεμία της αγοράς;

Στα τέλη Αυγούστου, υπήρχαν μέρες που το μόνο αντικείμενο συζήτησης ήταν η έλλειψη αξιόλογης κίνησης στην αγορά. Ο δείκτης Vix, που μετρά τη μεταβλητότητα στην αμερικανική αγορά μετοχών, αυξήθηκε σταδιακά από το χαμηλό που σημείωσε στα μέσα Αυγούστου αλλά παρέμεινε σε ένα «ήσυχο» 13, οριακά πάνω από το 50% του επιπέδου που είχε βρεθεί στο επίπεδο-ρεκόρ του Ιουνίου, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Ίσως αντανακλά την εικόνα μιας αργά αναπτυσσόμενης οικονομίας, μιας υποστηρικτικής κεντρικής τράπεζας και μιας εκλογικής αναμέτρησης την οποία η Hillary Clinton αναμένεται να κερδίσει άνετα, αλλά όχι τόσο ώστε να τερματίσει μια εξαετία στασιμότητας για την Ουάσιγκτον.

Ή μήπως πρόκειται για μια αγορά χωρίς momentum ή αποφασιστικότητα; Όπως ο Andrew Lapthorne, σχεδιαστής στρατηγικής στη Societe Genarale, λέει: «Μου θυμίζει το τελευταίο τμήμα μιας μακράς περιόδου Bull Market. Οι "αρκούδες" υποχωρούν, επειδή χτυπήθηκαν με ρόπαλο μέχρι θανάτου από τις αυξανόμενες τιμές».

Πώς θα διαμορφωθεί το σχέδιο της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) για την αγορά εταιρικού χρέους;

Στις αρχές Αυγούστου, η ΒοΕ δήλωσε ότι θα ακολουθούσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην αγορά εταιρικών ομολόγων. Συνολικά, σχεδιάζει να αγοράσει χαρτοφυλάκιο εταιρικών ομολόγων αξίας £10 δισεκατομμυρίων, για να βοηθήσει στην τόνωση της βρετανικής οικονομίας και να αποτρέψει μια ενδεχόμενη επιβράδυνση ως επακόλουθο του δημοψηφίσματος για την ΕΕ.

H πολιτική συνέβαλε στη δημιουργία ενός κύματος πωλήσεων χρέους ονομαστικής αξίας εκφρασμένης σε στερλίνα, το οποίο οδήγησε στον πιο δραστήριο Αύγουστο για την αγορά, καθώς οι εταιρίες έσπευσαν να επωφεληθούν από τη φθηνή χρηματοδότηση.

Οι τιμές των εταιρικών ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης έχουν επίσης ενισχυθεί, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν μειωθεί εν αναμονή της αγοράς από την κεντρική τράπεζα χρέους εταιρειών εκτός χρηματοοικονομικού τομέα, οι οποίες συνεισφέρουν στη βρετανική οικονομία.

Οι επενδυτές ακόμα αναμένουν περαιτέρω καθοδήγηση από την Τράπεζα, συμπεριλαμβανομένου του πότε το σχέδιο θα ξεκινήσει. Έχει κατά το παρελθόν δηλώσει πως επιπλέον λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στις «αρχές Σεπτέμβρη».

Ενα μεγαλύτερο ερώτημα, όμως, είναι αυτό που πλανάται πάνω από όλες τις προσπάθειες για τόνωση της οικονομίας μέσω της συμπίεσης του κόστους δανεισμού: με την επίπτωση του Βrexit ακόμα άγνωστη, έχουν οι εταιρίες έναν καλό λόγο να λάβουν περισσότερο φθηνό χρήμα;

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v