Σπάνε κοντέρ οι εκδόσεις ομολόγων στις αναδυόμενες αγορές

Το χαμηλό κόστος χρήματος και η αναζήτηση αποδόσεων πυροδοτεί μπαράζ εκδόσεων νέων τίτλων. Σε επίπεδα-ρεκόρ οι εισροές κεφαλαίων αλλά και προειδοποιήσεις ότι τα πάντα μπορεί γρήγορα να ανατραπούν.

  • της Elaine Moore
Σπάνε κοντέρ οι εκδόσεις ομολόγων στις αναδυόμενες αγορές

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι φέτος σε πορεία συγκέντρωσης ποσού-ρεκόρ από τις αγορές, καθώς τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στον ανεπτυγμένο κόσμο καθιστούν φθηνότερο το κόστος δανεισμού για χώρες από την Ασία ως τη Νότια Αμερική. 

Μετά από ένα αργό ξεκίνημα, κυβερνήσεις χωρών που περιλαμβάνουν το Μεξικό, το Κατάρ και την Αργεντινή έχουν εκδώσει ομόλογα αξίας 90 δισ. δολαρίων το 2016. Ως το τέλος του έτους, στρατηγικοί αναλυτές πίστωσης της JP Morgan αναμένουν οι πωλήσεις χρέους από αναδυόμενες χώρες σε «σκληρό» νόμισμα, όπως το δολάριο και το ευρώ, να φτάσουν τα 125 δισ. δολάρια, παίρνοντας ώθηση και από την πρώτη εμφάνιση της Σαουδικής Αραβίας στις αγορές ομολόγων.

Ένα τιμωρητικό για τους διαχειριστές χρήματος περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων έχει πυροδοτήσει τους τελευταίους μήνες αύξηση στη ζήτηση για χρέος αναδυόμενων αγορών, καθώς η έλλειψη πληθωρισμού κρατά τα επιτόκια των μεγάλων οικονομιών σταθερά και οδηγεί σε επιπλέον νομισματική χαλάρωση από την ΕΚΤ, την Τράπεζα της Ιαπωνίας και την Τράπεζα της Αγγλίας.

Στις ΗΠΑ, τα «αδύναμα» στοιχεία από την αγορά εργασίας που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή μείωσαν τις προσδοκίες ότι η FED θα αυξήσει τα επιτόκια αυτό τον μήνα, απομακρύνοντας δυνητικά έναν κίνδυνο για την ελκυστικότητα του ενεργητικού αναδυόμενων αγορών.

Οι εισροές-ρεκόρ από τα funds έχουν με τη σειρά τους οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές των ομολόγων αναδυόμενων αγορών, μειώνοντας το κόστος δανεισμού και προκαλώντας αύξηση στις πωλήσεις χρέους.

Οι εισροές σε σταθερού εισοδήματος funds των αναδυόμενων έχουν υπερκεράσει άλλα ριψοκίνδυνα ενεργητικά τους τελευταίους δύο μήνες, με επενδυτές να τοποθετούν πάνω από 16 δισ. δολάρια σε ομολογιακά funds αναδυόμενων αγορών, μετά την ψήφο στη Μεγάλη Βρετανία για έξοδο από το ευρώ.

Παρότι οι εισροές έχουν κατευθυνθεί κυρίως σε δολαριακά ομόλογα, τίτλοι σε τοπικό νόμισμα, που θέτουν τους επενδυτές τόσο στον κίνδυνο ομολόγου όσο και στο νομισματικό, έχουν επίσης καταγράψει αυξημένη ζήτηση.

Ο Zsolt Papp, επικεφαλής αναδυόμενων αγορών στην JPMorgan Asset Management, είπε πως παραμένει περιθώριο για συνέχιση της επένδυσης σε αναδυόμενες αγορές τους επόμενους μήνες, σημειώνοντας ότι χώρες που περιλαμβάνουν την Ινδία και την Τουρκία έχουν χαμηλώσει τα επιτόκια πρόσφατα και ίσως συνεχίσουν.

Ωστόσο, αναλυτές της Bank of America Merril Lynch τονίζουν ότι τα ρίσκα μιας υποχώρησης των τιμών των ομολόγων παραμένουν ισχυρά. Όχι μόνο οι αναδυόμενες αγορές είναι μια χωρίς ισορροπία και υψηλά διαφοροποιημένη αγορά, αλλά η πτώση στις τιμές του πετρελαίου και μια στροφή στη διάθεση ανάληψης ρίσκου μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε sell-off.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v