ΗΠΑ κατά Βρυξελλών για τα… μάτια της Apple

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο Τζακ Λιου «απειλεί» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην απαιτήσει την ανάκτηση δισεκατομμυρίων που κέρδισε η αμερικανική πολυεθνική από τη φορολογική συμφωνία με την Ιρλανδία. Η καυτή επιστολή στην Κομισιόν.

  • των Barney Jopson (Ουάσιγκτον) και Arthur Beesley (Βρυξέλλες)
ΗΠΑ κατά Βρυξελλών για τα… μάτια της Apple

Οι ΗΠΑ εξαπολύουν δριμεία επίθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια τελευταία προσπάθεια να αποτρέψουν τις Βρυξέλλες από το να απαιτήσουν από την Apple δισεκατομμύρια ευρώ από απλήρωτους φόρους.

Σε μια ξαφνική κλιμάκωση της διατλαντικής διαμάχης, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα κάνει ένα σπάνιο βήμα, προειδοποιώντας ότι οι Βρυξέλλες μετατρέπονται σε μια «υπερεθνική φορολογική αρχή», μαθαίνουν οι Financial Times.

Η κριτική έρχεται καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώνει την έρευνα για μια υποτιθέμενη «χαριστική» φορολογική συμφωνία που η Ιρλανδία προσέφερε στην Apple, τη μεγαλύτερη υπόθεση εταιρικής φοροαποφυγής σε όλη τη γηραιά ήπειρο. Μετά από παρατεταμένη καθυστέρηση, η τελική ετυμηγορία αναμένεται τον επόμενο μήνα.

Η προεδρία Ομπάμα επιταχύνει την επίθεσή της στην έρευνα, έχοντας αποτύχει να αποτρέψει τις Βρυξέλλες νωρίτερα αυτή τη χρονιά, υποστηρίζοντας δημόσια ότι είναι «ανησυχητικό» προηγούμενο και διάκριση έναντι αμερικανικών εταιρειών.

Σε ένα επίσημο έγγραφο που εκδόθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου και είδαν οι Financial Times, οι ΗΠΑ ακουμπούν ευαίσθητες πτυχές για τις αρμοδιότητες των Βρυξελλών, υπονοώντας ότι η νέα νομική προσέγγιση της Διεύθυνσης της Κομισιόν που ηγείται της έρευνας αντιστοιχεί σε αρπαγή εξουσίας.

«Η στροφή στην προσέγγιση δείχνει να επεκτείνει τον ρόλο της [διεύθυνσης ανταγωνισμού] πέραν από την εφαρμογή του νόμου ανταγωνισμού και κρατικής βοήθειας... σε αυτόν μιας υπερεθνικής φορολογικής αρχής που εξετάζει αποφάσεις κρατών μελών για την εταιρική φορολογία», αναφέρει.

Η προεδρία Ομπάμα έχει πει λίγα για πιθανά αντίποινα, αλλά το έγγραφο αναφέρει ότι «το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να εξετάζει πιθανές αντιδράσεις, αν η Κομισιόν συνεχίσει την παρούσα πορεία».

Νωρίτερα φέτος, η επιτροπή οικονομικών της Γερουσίας κάλεσε τον Λιου να εξετάσει την επιβολή διπλού φορολογικού συντελεστή σε αμερικανικές εταιρείες, αν η Κομισιόν απαιτήσει από την Apple να επιστρέψει φόρους στην Ιρλανδία.

Η Margrethe Vestager, Επίτροπος Ανταγωνισμού, ήδη ζήτησε από την Ολλανδία να ανακτήσει 20 έως 30 εκατομμύρια ευρώ φόρων από τη Starbucks. Το Λουξεμβούργο πρέπει να ανακτήσει ανάλογο ποσό από τη Fiat Chrysler και οι έρευνες συνεχίζονται για την περίπτωση της Amazon.

Η υπόθεση της Apple, ωστόσο, είναι πολύ μεγαλύτερη καθώς οι απλήρωτοι φόροι μπορεί να φτάσουν σε δισεκατομμύρια ευρώ, αν η Κομισιόν αποφασίσει κατά της Ιρλανδίας. Η JP Morgan, επενδυτικός τραπεζίτης της Apple, έχει πει ότι η εταιρεία μπορεί να χρεωθεί 19 δισ. ευρώ στο χειρότερο σενάριο.

Το υπουργείο Οικονομικών λέει ότι «η επιδίωξη της Κομισιόν για αναδρομική ανάκτηση δεν είναι μόνο σε αντίθεση με τις προσπάθειες του G20 να τονώσει τη φορολογική βεβαιότητα, αλλά θέτει επίσης αρνητικό προηγούμενο που μπορεί να οδηγήσει άλλες φορολογικές αρχές… να αναζητήσουν μεγάλες και τιμωρητικές αναδρομικές ανακτήσεις τόσο από αμερικανικές όσο και ευρωπαϊκές εταιρείες».

Οι ιρλανδικές αρχές και η Apple προετοιμάζονται για μια αρνητική γι’ αυτές απόφαση, την οποία λένε θα αμφισβητήσουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Αμφότερες αρνήθηκαν ότι οι φορολογικοί όροι που αποφάσισε το Δουβλίνο προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην Apple.

O Tim Cook, επικεφαλής της Apple, επέμεινε ότι η εταιρεία ανταποκρίνεται πλήρως με τον φορολογικό νόμο, δεν έκανε κάτι κακό. Αυτό τον μήνα δήλωσε στη Washington Post ότι αν η Apple δεν λάβει μια «δίκαιη ακρόαση» στις Βρυξέλλες, «τότε προφανώς θα την εφεσιβάλουμε».

Η έρευνα της Apple που ξεκίνησε στα μέσα του 2013 εστιάζει στο «transfer pricing» (ενδοομιλικές συναλλαγές), μια πρακτική κατά την οποία οι εταιρείες μεταφέρουν τα κέρδη σε περιοχές με χαμηλή φορολογία μέσω εσωτερικών μεταβιβάσεων

Ο ΟΟΣΑ έχει αναπτύξει τις δικές του οδηγίες σε επιθετικές συμφωνίες ενδοομιλικών συναλλαγών και το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι η προσέγγιση της Κομισιόν έρχεται σε σύγκρουση με αυτές.

«Σε αντίθεση με τις οδηγίες του ΟΟΣΑ, καμιά χώρα δεν έπαιξε ρόλο στην ανάπτυξη των κατευθυντήριων γραμμών της Κομισιόν, οι οποίες δεν πρέπει να ενσωματώνονται σε διμερείς φορολογικές συμφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και κρατών μελών [της Ευρωπαϊκής Ενωσης]», αναφέρει το έγγραφο.

Σημειώνει ότι οι φορολογικές αρχές στις ΗΠΑ και τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν «ολόκληρα τμήματα με μόνη ευθύνη να εξετάζουν θέματα ενδοομιλικών συναλλαγών», ενώ δηκτικά αναφέρεται στην Κομισιόν ως «μη φορολογική αρχή».

Παίρνοντας το μέρος των αμερικανικών εταιρειών, ο Λιου έχει δεχτεί κριτική από Αμερικανούς που εκστρατεύουν κατά της φοροαποφυγής και οι οποίοι λένε ότι πρέπει να αντισταθεί σε επιχειρήσεις που προσπαθούν να αποφύγουν τους φόρους στις ΗΠΑ.

Οι προηγούμενες προσπάθειες λόμπινγκ των ΗΠΑ περιελάμβαναν ταξίδι στις Βρυξέλες του Robert Stack, αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών που είναι υπεύθυνος της διεθνούς φορολογικής πολιτικής, και μια δημόσια επιστολή τον Φεβρουάριο του Τζακ Λιου στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρο της Κομισιόν.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v