Εφυγαν κεφάλαια $76 δισ. από τα ευρωπαϊκά μετοχικά α/κ

Όλο και πιο απαισιόδοξοι οι επενδυτές για την Ευρώπη, λόγω του Brexit και των προβλημάτων στις ιταλικές τράπεζες. Συνεχίζεται η εκροή κεφαλαίων από τα ευρωπαϊκά equity funds. Στροφή σε τοποθετήσεις με υψηλότερο ρίσκο, στο κυνήγι αποδόσεων.

  • των Eric Platt και Joe Rennison (Νέα Υόρκη)
Εφυγαν κεφάλαια $76 δισ. από τα ευρωπαϊκά μετοχικά α/κ

Στην 25η συνεχόμενη εβδομάδα της εισήλθε η έξοδος από τα ευρωπαϊκά equity funds, «στραγγίζοντας» 76 δισ. δολάρια από τα χαρτοφυλάκια από την αρχή του έτους, καθώς η αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις του Brexit και η κρίση στον ιταλικό τραπεζικό τομέα επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα.

Την περασμένη εβδομάδα αποσύρθηκαν πάνω από 4 δισ. δολάρια από διαχειριστές χαρτοφυλακίων που είχαν επενδυθεί σε ευρωπαϊκές μετοχές, εμφανίζοντας μικρή επιβράδυνση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όταν είχε αποσυρθεί ποσό-ρεκόρ, 6,2 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τις ροές κεφαλαίων που παρακολουθεί το EPFR.

Τα στοιχεία για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τη δραστηριότητα στη μεταποίηση και στον τομέα του λιανικού εμπορίου έχουν αποδυναμωθεί στη Βρετανία, καθώς τα «νεύρα» είναι «τεντωμένα» για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Τα νέα στοιχεία του GfK έδειξαν σήμερα πως το καταναλωτικό κλίμα στη Βρετανία υπέστη τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του τον Ιούλιο από το 1990.

Οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί ως προς τις προοπτικές περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, καθώς ομόλογα ύψους 13 τρισ. δολαρίων διαπραγματεύονται με απόδοση κάτω του μηδενός. Οι fund managers λένε πως ελπίζουν να υπάρξει δημοσιονομική «ένεση» λόγω των αρνητικών στοιχείων.

«Υπάρχει πραγματικά φόβος, ο οποίος μεγαλώνει», σχολίασε ο Brad McMillan, επικεφαλής επενδύσεων της Commonwealth Financial Network. «Οι Αμερικανοί επενδυτές είναι όλο και λιγότερο αισιόδοξοι για τον υπόλοιπο κόσμο. Βλέπουμε επίσης παγκοσμίως επενδυτές σταθερού εισοδήματος να στρέφονται στις ΗΠΑ. Είναι μια λογική κίνηση γι' αυτούς να κυνηγούν αποδόσεις».

Η αύξηση των ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις έχει επίσης στρέψει τους επενδυτές σε τίτλους υψηλότερου κινδύνου, όπου αναζητούν εισόδημα. Τα ομολογιακά funds των αναδυόμενων αγορών, με τις σχετικά ελκυστικές επιστροφές τους, έχουν γίνει ένας προτιμώμενος προορισμός.

Η συγκεκριμένη επενδυτική κλάση κατέγραψε νέες εισροές ύψους 3,4 δισ. δολαρίων την εβδομάδα μέχρι τις 27 Ιουλίου, σχεδόν 30% χαμηλότερα από την εισροή-ρεκόρ που καταγράφηκε προς τις αναδυόμενες αγορές μια εβδομάδα πριν. Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων που είναι επενδεδυμένα σε ομόλογα αναδυόμενων αγορών έχουν απορροφήσει μια ταχεία εισροή νέου χρήματος, λόγω του βρετανικού δημοψηφίσματος, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν μια πιο ήπια στάση από την πλευρά της Fed αλλά και περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Αν και οι πιθανότητες αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων στο τέλος του έτους έχουν μειωθεί, ωστόσο η αγορά εξακολουθεί να «στοιχηματίζει» πως η επόμενη αύξηση θα έρθει το α' τρίμηνο του 2017. Αυτό αναμένεται να περιορίσει την άνοδο του δολαρίου, που ίσως ενισχύσει περαιτέρω τις αναδυόμενες αγορές που είναι ευάλωτες στις κινήσεις του αμερικανικού νομίσματος. Τα χαρτιά αναδυόμενων αγορών σε δολάριο έχουν αποδώσει σχεδόν 11% φέτος, υπερσκελίζοντας την αύξηση 8,4% που έχει καταγράψει ο δείκτης Global Aggregate Index της Barclays.

«Τα ρίσκα για την ανάπτυξη έχουν μεταφερθεί από τις αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες αγορές, με τις ανησυχίες για το Brexit και τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο να αποδυναμώνουν τις προσδοκίες για αποδόσεις στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τις πιθανότητες περαιτέρω νομισματικής και δημοσιονομικής χαλάρωσης», σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Morgan Stanley Hans Redeker.

Η πρόσφατη αδύναμη εικόνα που εμφανίζουν οι τιμές της ενέργειας, των βασικών μετάλλων και των αγροτικών προϊόντων, περιλαμβανομένης της πτώσης του πετρελαίου σε 'bear market', έχουν συμβάλει στον περιορισμό των εισροών σε funds του κλάδου των εμπορευμάτων, που και αυτός είδε την πρώτη εκροή κεφαλαίων από τον Μάιο.

 

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v