Τα hedge funds παγκοσμίως υπέστησαν καθαρές εκροές κεφαλαίων ύψους $20.7 δισ. τον Ιούνιο, καθώς οι επενδυτές απέσυραν περισσότερα από τα χρήματά τους, παρά την βελτιωμένη απόδοση των διαχειριστών.
Συνολικά το 2ο τρίμηνο του έτους οι αποσύρσεις κεφαλαίων από την αγορά ήταν κατά $10.7 δισ. μεγαλύτερες από τις εισροές, σύμφωνα με στοιχεία από το eVestment, σηματοδοτώντας έτσι το 3ο συνεχόμενο τρίμηνο εκροών σε αυτόν τον κλάδο της αγοράς.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη ακολουθία τριμηνιαίων εκροών, από το 2ο τρίμηνο του 2009 έως σήμερα, γεγονός που ενδεχομένως υποδηλώνει ότι εντείνεται η δυσαρέσκεια των επενδυτών αναφορικά με την απόδοση των διευθυντών και με το ύψος των αμοιβών που καλούνται να πληρώσουν.
Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2016, η αρνητική διαφορά εισροών-εκροών κεφαλαίων στα επενδυτικά ταμεία ήταν η μεγαλύτερη που σημειώθηκε τα τελευταία 7 χρόνια, καθώς οι επενδυτές απέσυραν περισσότερα από $15 δισ, σύμφωνα με στοιχεία από το Hedge Fund Research. Οι μεγάλες εταιρίες, όπως η AIG και η Metlife, καθώς και συνταξιοδοτικά ταμεία, συμπεριλαμβανομένου του Συντ. Ταμείου Εργαζομένων της Νέας Υόρκης, πρόσφατα μείωσαν ή απέσυραν εξ ολοκλήρου τις τοποθετήσεις τους στα hedge funds.
Ωστόσο, ο κλάδος αυτός παρήγαγε θετικές αποδόσεις εν μέσω συνθηκών έντονης μεταβλητότητας της αγοράς, η οποία προκλήθηκε από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για έξοδο από την ΕΕ. Ο δείκτης που μετρά την απόδοση των hedge funds, ο HFR, κατέγραψε άνοδο κατά 0,8%, το τέταρτο στη σειρά μηνιαίο θετικό αποτέλεσμα.
Τα νούμερα που αποτυπώνουν μεγαλύτερες εκροές κεφαλαίων από τα επενδυτικά ταμεία, σε σχέση με τις εισροές τους, δεν περιλαμβάνουν τις συνέπειες της ψήφου για Brexit, καθώς οι επενδυτές που χρηματοδοτούν τα hedge funds οφείλουν συνήθως να ενημερώσουν ένα μήνα πριν αποσύρουν τα κεφάλαιά τους.
Στους δημοφιλείς τομείς της αγοράς που ανέκοψαν την τάση για μαζικές εκροές κεφαλαίων τον Ιούνιο συμπεριλαμβάνονται τα funds που επενδύουν στα εμπορεύματα, τα οποία κατέγραψαν καθαρές εισροές κατά τους 9 από τους 10 τελευταίους μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του eVestment.
Τα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε εμπορεύματα σημείωσαν φέτος αποδόσεις της τάξης του 5,8%, σύμφωνα με τους δείκτες HFR.
Και δεν σπεύδουν όλοι οι επενδυτές προς την έξοδο. Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία, τα κληροδοτήματα προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, τα ιδρύματα και ορισμένα συνταξιοδοτικά ταμεία συνεχίζουν να αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους στα hedge funds.
Πολλοί στράφηκαν στην επιλογή των hedge funds, καθώς τα χαμηλά επιτόκια και οι υψηλές αποτιμήσεις σε μετοχές και προϊόντα σταθερού εισοδήματος έχουν καταστήσει δυσκολότερη την εξασφάλιση αποδόσεων μέσω συμβατικών αμοιβαίων κεφαλαίων long-only.
Αλλά οι προσδοκίες παραμένουν χαμηλές: το 70% των διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων που συμμετείχαν στην έρευνα του Preqin αναμένουν αποδόσεις χαμηλότερες ή ίσες με 3%.
Oι έντονες διακυμάνσεις της αγοράς στην αρχή του έτους έπληξαν πολλά hedge funds. Ο δείκτης HFR κατέγραψε πτώση μεγαλύτερη του 2% το πρώτο τρίμηνο, πριν ανακάμψει 1,1% κατά τη διάρκεια των επόμενων 3 μηνών.
Αυτό ήταν αρκετό προκειμένου να οξυνθεί η κριτική ορισμένων επενδυτών, οι οποίοι εμφανίζονταν ήδη σκεπτικοί αναφορικά με την δομή των αμοιβών των managers, η οποία συνίσταται σε 2% τον χρόνο για την κάλυψη των εξόδων διαχείρισης, συν 20% επί των κερδών, αν και εφόσον, αυτά προκύψουν.
Στα τελευταία τρίμηνα, ο αριθμός των hedge funds που διέκοψαν την δραστηριότητά τους και ρευστοποίησαν ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό αυτών που δημιουργήθηκαν. Συγκεκριμένα, κατά τους πρώτους 3 μήνες του 2016, έκλεισαν 291 hedge funds, ενώ ιδρύθηκαν μόλις 206, σύμφωνα με τα σχετικά δεδομένα του HFR.
Η πίεση από τους επενδυτές και η απειλή για μεγαλύτερες εκροές σε σχέση με τις εισροές κεφαλαίων από τα επενδυτικά ταμεία, ανάγκασαν τους managers να διαπραγματευτούν το ύψος των αμοιβών τους, ιδίως στις περιπτώσεις που η απόδοση των επενδύσεων υπόκειται σε σημαντική απομείωση εξ αιτίας των χρεώσεων που σχετίζονται με τις αμοιβές διαχείρισης. Παρέχουν, πλέον, μεγαλύτερη διαφάνεια, μέσω της παροχής περισσότερων πληροφοριών αναφορικά με τις επενδυτικές επιλογές και το επενδυτικό ρίσκο τους.
© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation